Głównym tematem badań i zainteresowań badawczych są bakterie kwasu mlekowego, probiotyki pochodzenia ludzkiego i zwierzęcego, prebiotyki i synbiotyki. Najważniejsze osiągnięcia naukowe obejmują selekcję szczepów probiotycznych według wytycznych FAO/WHO oraz EFSA, charakterystykę substancji prebiotycznych i preparatów prozdrowotnych (probiotycznych, prebiotycznych i synbiotycznych) oraz ocenę ich skuteczności w badaniach klinicznych (na ludziach, zwierzętach doświadczalnych i hodowlanych). Opracowałam między innymi innowacyjny preparat synbiotyczny do profilaktyki zdrowotnej dla zwierząt monogastrycznych, zapobiegający występowaniu chorób bakteryjnych i zatruć wywołanych toksynami oraz poprawiający bezpieczeństwo żywienia i wydajność chowu zwierząt. Prowadzę również badania dotyczące detoksykacji substancji szkodliwych.
Zajęcia z przedmiotów:
Advances in Fermented Food and Beverages, Analiza mikrobiologiczna żywności, Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym, Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności, Biofilmy bakterii mlekowych, Fermentation Food and Beverages, Laboratorium prac przejściowych, Laboratorium specjalizacyjne, Metody oceny produktów spożywczych, Mikrobiologiczne metody analizy żywności, Mikrobiota człowieka i jej funkcje, Mikrobiologia ogólna, Mikrobiologia przemysłowa, Procesy fermentacyjne, Seminarium dyplomowe, Symulacje komputerowe w procesach biotechnologicznych, Technologie fermentacji mlekowej, Żywność prozdrowotna i funkcjonalna.
Monografia
Rozdział w pracy zbiorowej
Artykuł w czasopiśmie