+

Wikamp







Fb

 
 

prof. dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Głównym tematem badań i zainteresowań badawczych są bakterie kwasu mlekowego, probiotyki pochodzenia ludzkiego i zwierzęcego, prebiotyki i synbiotyki. Najważniejsze osiągnięcia naukowe obejmują selekcję szczepów probiotycznych według wytycznych FAO/WHO oraz EFSA, charakterystykę substancji prebiotycznych i preparatów prozdrowotnych (probiotycznych, prebiotycznych i synbiotycznych) oraz ocenę ich skuteczności w badaniach klinicznych (na ludziach, zwierzętach doświadczalnych i hodowlanych). Opracowałam między innymi innowacyjny preparat synbiotyczny do profilaktyki zdrowotnej dla zwierząt monogastrycznych, zapobiegający występowaniu chorób bakteryjnych i zatruć wywołanych toksynami oraz poprawiający bezpieczeństwo żywienia i wydajność chowu zwierząt. Prowadzę również badania dotyczące detoksykacji substancji szkodliwych.

Obrazek użytkownika Katarzyna Śliżewska
prof. dr hab. inż.
Katarzyna
Śliżewska

E-mail

katarzyna.slizewska@p.lodz.pl

Telefon

42 631 32 70

Pokój

nr 2 pracownia PROBIOTEST

Adres

Instytut Technologii Ferentacji i Mikrobiologii
ul. Wólczańska 171/173
90-924 Łódź

ORCID

0000-0002-3161-1707

ResearcherID

M-8362-2018

SCOPUS

8956663900


Działalność dydaktyczna

Zajęcia z przedmiotów:

Advances in Fermented Food and Beverages, Analiza mikrobiologiczna żywności, Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym, Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności, Biofilmy bakterii mlekowych, Fermentation Food and Beverages, Laboratorium prac przejściowych, Laboratorium specjalizacyjne, Metody oceny produktów spożywczych, Mikrobiologiczne metody analizy żywności, Mikrobiota człowieka i jej funkcje, Mikrobiologia ogólna, Mikrobiologia przemysłowa, Procesy fermentacyjne, Seminarium dyplomowe, Symulacje komputerowe w procesach biotechnologicznych, Technologie fermentacji mlekowej, Żywność prozdrowotna i funkcjonalna.

Patenty i zgłoszenia patentowe
  • Śliżewska K., Klewicka E., Patent 238589  Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus rhamnosus, 2021.
  • Olejnik T., Kmiotek M., Śliżewska K., Sobiecka E., Kaźmierczak M., Patent 429188 Warstwowy kompozyt celulozowo-papierniczy oraz sposób wytwarzania kompozytu, 2020.
  • Śliżewska K., Chlebicz A., Patent 233261 Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus pentosus, 2019.
  • Śliżewska K., Chlebicz A., Patent nr 233262 Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus paracasei, 2019.
  • Śliżewska K., Chlebicz A., Patent 233263 Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus reuteri, 2019.
  • Śliżewska K., Chlebicz A., Patent 233581 Szczep drożdży Saccharomyces cerevisiae, 2019.
  • Śliżewska K., Chlebicz A., Patent 233582 Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus rhamnosus, 2019. 
  • Śliżewska K., Motyl I., Libudzisz Z., Otlewska A., Burchardt H., Klecha J., Henzler J., Patent 221961 Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus casei, 2016
  • Śliżewska K., Motyl I., Libudzisz Z., Otlewska A., Burchardt H., Klecha J., Henzler J., Patent 221958 Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus plantarum, 2016.
  • Śliżewska K., Motyl I., Libudzisz Z., Otlewska A., Burchardt H., Klecha J., Henzler J., Patent  221957 Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus paracasei, 2016.
  • Śliżewska K., Motyl I., Libudzisz Z., Otlewska A., Burchardt H., Klecha J., Henzler J., Patent 221959 Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus plantarum, 2016.
  • Śliżewska K., Kapuśniak J., Jochym K., Barczyńska R., Libudzisz Z., Patent 220965 Preparat o właściwościach prebiotycznych, 2016.
  • Śliżewska K., Kapuśniak J., Jochym K., Barczyńska R., Libudzisz Z., Patent 221497, Preparat o właściwościach prebiotycznych, 2016.
  • Śliżewska K., Libudzisz Z., Patent 217477 Zastosowanie preparatu probiotycznego, 2014.
  • Klewicka E., Śliżewska K., Libudzisz Z., Otlewska A., Patent 214504 Nowy szczep bakterii mlekowych Lactobacillus brevis, 2013.
  • Motyl I., Klewicka E., Śliżewska K., Cukrowska B., Libudzisz Z., Patent 212183 Zastosowanie Lactobacillus casei ŁOCK 0900, Lactobacillus casei ŁOCK 0908 i Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919, 2012.
  • Michałowski P., Libudzisz Z., Zabielski R., Śliżewska K., Klewicka E., Motyl I., Biernasiak J., Patent 212061 Probiotyczny stymulator wzrostu dla zwierząt monogastrycznych zwłaszcza dla trzody chlewnej i drobiu, 2012.
  • Śliżewska K., Libudzisz Z., Piotrowska M., Smulikowska S., Czerwiński J., Patent 210685 Nowe zastosowanie preparatu probiotycznego, 2012.
Publikacje po 2010 roku

Monografia

  • Śliżewska K., Preparat probiotyczny - właściwości  detoksykacji aflatoksyny B1 i ochratoksyny A (badania in vitro oraz in vivo). Zaszyty Naukowe PŁ Nr 1190, Wydaw. Politechnik Łódzkiej 2015.

Rozdział w pracy zbiorowej

  • Śliżewska K., Markowiak P., Chlebicz A., Żbikowski A., Szeleszczuk P., Gut microbiota in chickens fed with a fodder supplemented with newly-developed synbiotic preparations [w:] Szeleszczuk P. (red.), Zarządzanie rozważnym stosowaniem środków przeciwdrobnoustrojowych w zrównoważonej produkcji drobiarskiej, Wydawnictwo Polimax, Warszawa 2019, s. 195-212.
  • Chlebicz A., Śliżewska K., Survivability of probiotic Lactobacillus sp. bacteria and Saccharomyces cerevisiae strains in swine’s simulated digestive system [w:] Łuczycka D. (red.), Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania 2019, Wydawnictwo Idea Knowledge Future, Wrocław 2019, s. 57-67.
  • Markowiak P., Śliżewska K., Nowak A., Żbikowski P., Szeleszczuk P., The influence of synbiotic preparations on the genotoxicity of faecal water in chickes infected with Salmonella Typhimurium [w:] Łuczycka D. (red.), Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania 2019. Wydawnictwo Idea Knowledge Future, Wrocław 2019, s. 190-198.
  • Chlebicz A., Nowak A., Śliżewska K., Wpływ nowo opracowanych preparatów synbiotycznych na genotoksyczność wody kałowej prosiąt [w:] Budryn G. i Śliżewska K. (red.), Nauka, Technologia i innowacje w żywności i żywieniu, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2019, s. 118-130.
  • Śliżewska K., Markowiak P., Chlebicz A., Preparaty pobiotyczne, prebiotyczne i synbiotyczne w żywieniu zwierząt hodowlanych [w:] Śliżewska K. (red.), Preparaty synbiotyczne w żywieniu zwierząt, ITFiM PŁ, Łódź 2018, s. 7-18.
  • Chlebicz A., Śliżewska K., Aktywność antagonistyczna bakterii z rodzaju Lactobacillus w stosunku do wybranych patogenów [w:] Śliżewska K. (red.), Preparaty synbiotyczne w żywieniu zwierząt, ITFiM PŁ, Łódź 2018, s. 45-56.
  • Pacesz A., Sip A., Białas W., Śliżewska K., Optymalizacja warunków wzrostu wybranych probiotycznych szczepów Lactobacillus [w:] Śliżewska K. (red.), Preparaty synbiotyczne w żywieniu zwierząt, ITFiM PŁ, Łódź, s. 57-72.
  • Żbikowski A., Szeleszczuk P., Śliżewska K., Dolka B., Nerc J., Adamczyk K., Sienkiewicz B., Rogala M., Żurek A., Kliniczna i laboratoryjna ocena bezpieczeństwa krajowego preparatu synbiotycznego nowej generacji dla kurcząt  [w:] Śliżewska K. (red.), Preparaty synbiotyczne w żywieniu zwierząt, ITFiM PŁ, Łódź 2018, s. 85-98.
  • Markowiak P., Śliżewska K., Żbikowski A., Szeleszczuk P., Sip A., Wpływ preparatów synbiotycznych na mikrobiotę jelitową kurcząt SPF [w:] Śliżewska K. (red.), Preparaty synbiotyczne w żywieniu zwierząt, ITFiM PŁ, Łódź 2018, s. 99-114.
  • Nowak A., Markowiak P., Śliżewska K., Wpływ preparatów synbiotycznych na genotoksyczność wody kałowej kurcząt na linii komórek hepatocytów kurzych. [w:] Śliżewska K. (red.) Preparaty synbiotyczne w żywieniu zwierząt, ITFiM PŁ, Łódź 2018, s. 115-124.
  • Lipiński K., Mazur-Kuśnirek M., Antoszkiewicz Z., Kaliniewicz J., Fijałkowska M., Makowski Z., Śliżewska K., Wpływ preparatów synbiotycznych oraz porównawczo komercyjnych preparatów probiotycznych na wyniki produkcyjne i zdrowotność indyków rzeźnych [w:] Śliżewska K.(red.), Preparaty synbiotyczne w żywieniu zwierząt, ITFiM PŁ, Łódź, s. 125-131.
  • Markowiak P., Śliżewska K., Effect of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics  on Human Health [w:]  Indrio F. (red.), Prebiotics and Probiotics. MDP, Basel, Switzerland 2017, s. 401-430.
  • Piotrowska M., Śliżewska K., Biernasiak J., Mycotoxins in cereal and soybean-based food and feed [w:] El-Shemy H.A. (red.), Soybean - Pest Resistance. InTech, Chorwacja 2013, s. 185-230.
  • Śliżewska K., Kapuśniak J., Barczyńska R., Jochym K., Resistant Dextrins as Prebiotic [w:] Chuan-Fa C. (red.), Carbohydrates - Comprehensive studies on glycobiology and glycotechnology, InTech, Chorwacja, 2012, s. 261-288.
  • Biernasiak J., Śliżewska K., Libudzisz Z., Feeds with probiotics in animals’ nutrition [w:] El-Shemy H.A. (red.), Soybean and Nutrition. InTech, Croatia 2011, s. 181-200.
  • Kapuśniak J., Jochym K., Barczyńska R., Slizewska K., Libudzisz Z., Enzyme resistant dextrins from potato starch as potential prebiotic [w:] McCleary B., Jones J.M., Topping D., van der Kamp J.W. (red.), Dietary Fibre – New frontiers for food and health, Wageningen Academic Publishers, Netherlands 2010, s. 193-215.

Artykuł w czasopiśmie

  • Śliżewska K., Markowiak-Kopeć P. , The role of probiotics in the chemoprevention of cancer. Cancer 2021, 13(1), 20, p. 1-22.
  • Śliżewska K., Chlebicz-Wójcik A., Nowak A., Probiotic properties of Lactobacillus spp. strains intended to be used in synbiotic preparations for monogastric animals. Probiotics and Antimicrobial Proteins 2021, 13, p. 146-162.
  • Włodarczyk M., Śliżewska K., Obesity as the 21st  century’s major disease: the role of probiotics and prebiotics in prevention and treatment. Food Bioscience 2021, 42, 101115, p. 1-24.
  • Mielczarek B., Olejnik T., Śliżewska K., Wykorzystanie analizy strategicznej w celu wskazania kierunku zmian technologicznych w małym zakładzie piekarniczo-cukierniczym. Żywność Nauka Technologia Jakość 2021, 27, 3(124), p. 113-130.
  • Śliżewska K., Chlebicz-Wójcik A., Growth kinetics of probiotic Lactobacillus strains in the alternative, cost-efficient semi-solid fermentation medium. Biology 2020, 9, 423, p. 1-13.
  • Chlebicz-Wójcik A., Śliżewska K., The effect of recently developed synbiotic preparations on dominant fecal microbiota and organic acids concentrations in feces of piglets from nursing to fattening. Animals 2020, 10, 1999, p. 1-18.
  • Żbikowski A., Pawłowski K., Śliżewska K., Dolka B., Nerc J., Szeleszczuk P., Comparative efects of using new multi-strain synbiotics on chicken growth performance, hematology, serum biochemistry and immunity. Animals 2020, 10(9), 1555, p. 1-18.
  • Śliżewska K., Markowiak-Kopeć P., Sip A., Lipiński K., Mazur-Kuśnirek M., The effect of using new synbiotics on the turkey performance, the intestinal microbiota and the fecal enzymes activity in turkeys fed ochratoxin A contaminated feed. Toxins 2020, 12, 578, p. 1-20.
  • Markowiak-Kopeć P., Śliżewska K., the effect of probiotics on the production of short-chain fatty acids by human intestinal microbiome. Nutrients 2020, 12, p. 1-23.
  • Kowalska J.D., Nowak A., Śliżewska K., Stańczyk M., Łikasiak M., Dastych J., Anti-Salmonella potential of new Lactobacillus strains with the application in the poultry industry. Polish Journal of Microbiology 2020, 69, p. 5-18.
  • Śliżewska K., Markowiak-Kopeć P., Żbikowski A., Szeleszczuk P., The effect of synbiotic preparations on the intestinal microbiota and her metabolism in broiler chicken. Scientific Reports 2020, 10, 4281, p. 1-13.
  • Chlebicz-Wójcik A., Śliżewska K., Nowak A., Probiotics properties of Saccharomyces cerevisiae ŁOCK 0119 yeast. Żywność Nauka Technologia Jakość 2019, 26, 3(120), p. 196-209.
  • Markowiak-Kopeć P., Śliżewska K., Przeżywalność mikroorganizmów probiotycznych w modelu in vitro układu pokarmowego drobiu. Żywność Nauka Technologia Jakość 2019, 26, 3(120), p. 171-182.
  • Śliżewska K., Chlebicz A., Synbiotic impact on dominant faecal  and short-chain fatty acids production in sows. FEMS Microbiology Letters 2019,  366(11), p. 1-14.
  • Śliżewska K., Markowiak P., Żbikowski A., Szeleszczuk P., Effects of synbiotics on the gut microbiota, blood and rearing parameters of chickens. FEMS Microbiology Letters 2019, 366(13), p. 1-13.
  • Barczynska R., Jurgonski A., Slizewska K., Juskiewicz J., Kapusniak J., Corn starch dextrin changes intestinal microbiota and its metabolic activity in rats fed a basal and high-fat diet. British Food Journal 2019, 121, p. 2219-2232.
  • Markowiak P., Śliżewska K., Nowak A., Chlebicz A., Żbikowski A., Pawłowski K., Szeleszczuk P., Probiotic microorganisms detoxify ochratoxin A in both a chicken liver cel line and chickens. Journal of the Science of Food and Agriculture 2019, 99(9), p. 4309-4318.
  • Śliżewska K., Cukrowska B., Smulikowska S., Cielecka-Kuszyk J., The Effect of Probiotic Supplementation on Performance and the Histopathological Changes in Liver and Kidneys in Broiler Chickens Fed Diets with Aflatoxin B1. Toxins 2019, 11(2), p. 112: 1-15.
  • Chlebicz A., Śliżewska K., In vitro detoxification of aflatoxin B1, deoxynivalenol, fumonisins, T-2 toxin and zearalenone by probiotic bacteria from genus Lactobacillus and Saccharomyces cerevisiae yeast. Probiotics and Antimicrobial Proteins 2019, 12, p. 289-301.
  • Chlebicz A., Śliżewska K., Campylobacteriosis, Salmonellosis, Yersiniosis, and Listeriosis as Zoonotic Foodborne Pathogens: A Review. International Journal of Environmental Research and Public Health 2018, 15(5), 863, p. 1-29.
  • Markowiak P., Śliżewska K., The role of probiotics, prebiotics and synbiotics in animal nutrition. Gut Pathogens 2018, 10 (21), p. 1-20.
  • Barczyńska R., Litwin M., Śliżewska K., Szalecki M., Berdowska A., Bandurska K., Libudzisz Z., Kapuśniak J., Bacterial microbiota and fatty acids in the faeces of overweight and obese children. Polish Journal of Microbiology 2018, 67, p. 339-345.
  • Czyżewska-Dors E., Kwit Krzysztof, Stasiak E., Rachubik J., Śliżewska K., Pomorska-Mól M.,  Effects of newly developed synbiotic and commercial probiotic products on the haematological indices, serum cytokines, acute phase proteins concentration, and serum immunoglobulin amount of sows and growing pigs – a pilot study. Journal of Veterinary Research 2018, 62, p.  317-328.
  • Barczyńska R., Jurgoński A., Śliżewska K., Juśkiewicz J., Kapuśniak J., Effects pf potato dextrin on the composition and metabolism of the gut microbiota in rats fed standard and high-fat diets. Journal of Functional Foods 2017, 34, p. 398-407.
  • Czerwiński J., Śliżewska K., Korwin-Kossakowska A., Bachanek I.,  Smulikowska S., Effects of genetically modified maize and soybean meal on the diversity and activity of gut microbiota in broiler chicken. Animal Science Papers and Reports 2017, 35, p. 279-299.
  • Markowiak P., Śliżewska K., Effect of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health. Nutrients 2017, 9, p. 1-30.
  • Śliżewska K.,   Barczyńska-Felusiak  R.,   Kapuśniak  J, Kapuśniak K., The Effect of Tartaric Acid-modified Enzyme-resistant Dextrin from Potato Starch on Growth and Metabolism of Intestinal Bacteria. Journal of Plant Pathology & Microbiology 2016, 6, p. 3-6.
  • Nowak A., Motyl I., Śliżewska K., Libudzisz  Z., Klewicka E., Adherence of probiotic bacteria to human colon epithelial cells and inhibitory effect against enteric pathogens. International Journal of Dairy Technology 2016, 69, p. 532-539.
  • Barczyńska R., Śliżewska K., Litwin M., Szalecki M., Kapusniak J., Effects of dietary fiber preparations made from maize starch on the growth and activity of selected bacteria from the Firmicutes, Bacteroides, and Actinobacteria phyla in fecal samples from obese children. Acta Biochimica Polonica 2016, 2, p. 261-266.
  • Nowak A., Czyżowska A., Huben K., Sójka M., Kuberski S., Otlewska A.,   Śliżewska  K., Prebiotics and age, but not probiotics affect transformation of 2-amino-3-methyl-3H-imidazo[4,5-f]quinoline (IQ) by faecal microbiota – an in vitro study. Anaerobe 2016, 39, p. 124-135.
  • Barczyńska R., Kapusniak J., Litwin M., Slizewska K., Szalecki M., Dextrins from Maize Starch as Substances Activating the Growth of Bacteroides and Actinobacteria Simultaneously Inhibiting the Growth of Firmicutes, Responsible for Occurrence of Obesity. Plant Foods for Human Nutrition 2016, 190-196.
  • Śliżewska K., Libudzisz Z., Barczyńska R., Kapuśniak J., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Dietary resistant dextrins positively modulate fecal and cecal microbiota composition in young rats. Acta Biochimica Polonica 2016, 62, p. 677-681.
  • Klewicka E., Śliżewska K., Nowak A., Ocena przeżywalności bakterii Lactobacillus zawartych w preparacie probiotycznym podczas pasażu w stymulowanym przewodzie pokarmowym. Żywność Nauka Technologia Jakość 2015, 6(97), p. 170-181.
  • Śliżewska K., Nowak A., Piotrowska M., Żakowska Z., Gajęcka M., Zielonka Ł., Gajęcki M.,  Cecal enzyme activity in gilts following experimentally induced Fusarium mycotoxicosis. Polish Journal of Veterinary Sciences 2015, 18, p. 191-197.
  • Nowak A., Slizewska K., Gajecka M., Piotrowska M., Zakowska Z., Zielonka L., Gajecki M., The genotoxicity of caecal  water gilts following experimentally induced Fusarium mycotoxicosis. Veterinarni Medicina 2015, 60, p. 133-140.
  • Bogusławska-Tryk M., Szymeczko R., Piotrowska A., Burlikowska K., Śliżewska K., Ileal and cecal microbial population and short-chair fatty acid profile in broiler chickens fed diets supplemented with lignocellulose. Pakistan Veterinary Journal 2015, 35, p. 212-216.
  • Barczynska R., Bandurska K., Slizewska K., Litwin M., Szalecki M., Libudzisz Z., Kapusniak J., Intestinal microbiota, obesity and prebiotics. Polish Journal of Microbiology 2015, 64, p. 93-100.
  • Barczyńska R., Śliżewska K., Libudzisz  Z., Kapuśniak K., Kapuśniak J. Prebiotic properties of potato starch dextrins. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2015, 69, p. 1031-1041.
  • Nowak A., Śliżewska K., Otlewska A., Antigenotoxic activity of lactic acid bacteria, prebiotics, and products of their fermentation against selected mutagens. Regulatory Toxicology and Pharmacology 2015, 73, p. 938-946.
  • Śliżewska K., Nowak A., Smulikowska S., Probiotic preparation reduces faecal water genotoxicity and cytotoxicity in chickens fed ochratoxin A contaminated feed (in vivo study). Acta Biochimica Polonica 2015, 63, p. 281-286.
  • Barczyńska R., Slizewska K., Litwin M., Szalecki M., Zarski A., Kapusniak J., The effect of dietary fibre preparations from potato starch on the growth and activity of bacterial strains belonging to the phyla Firmicutes, Bacteroidetes, and Actinobacteria. Journal of Functional Foods 2015, 19, p.661-668. IF2015=4,406; IF5letni=4,178; MNiSW2015= 45.
  • Nowak A., Śliżewska K., β-Glucuronidase and β-glucosidase activity and human faecal water genotoxicity in the presence of probiotic lactobacilli and the heterocyclic aromatic amine IQ in vitro. Environmental Toxicology and Pharmacology 2014, 37, p. 66-73.
  • Piotrowska M., Śliżewska K., Nowak A., Zielonka Ł., Żakowska Z., Gajęcka M., Gajęcki M., The effect of experimental Fusarium mycotoxicosis on microbiota diversity in porcine ascending colon contents. Toxins 2014, 6, p. 2064-2081.
  • Nowak A., Śliżewska K., Błasiak J., Libudzisz Z., The influence of Lactobacillus casei DN 114 001 on the activity of faecal enzymes and  genotoxicity of faecal water in the presence of heterocyclic aromatic amines. Anaerobe 2014, 30, p. 129-136.
  • Śliżewska K., Piotrowska M., Reduction of ochratoxin A in chicken feed using probiotic. Annals of Agricultural and Environmental Medicine 2014, 21, p. 676-680.
  • Barczyńska  R., Kapuśniak J., Litwin M., Śliżewska K., Szalecki M., Berdowska A., Bandurska K., Dextrins from Potato Starch as Substances Activating the Growth of Bacteroidetes and Actinobacteria Simultaneously Inhibiting the Growth of Firmicutes, Responsible for the Occurrence of Obesity. Journal of Nutritional Ecology and Food Research 2014, 2: 1-8.
  • Śliżewska K., Nowak A., Barczyńska R. Libudzisz Z., Prebiotyki – definicja, właściwości i zastosowanie w przemyśle. Żywność Nauka Technologia Jakość 2013, 1(86), p. 5-20.
  • Barczyńska R., Śliżewska K., Libudzisz Z., Litwin M., Rola mikrobioty jelit w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Standardy Medyczne. Pediatria 2013, Tom 1, p. 55-62.
  • Nowak A., Śliżewska K., Klewicka E., Effect of probiotic lactobacilli on faecal enzyme and genotoxic activity in human faecal water in the presence of the carcinogen PhIP in vitro. International Journal of Dairy Technology 2012, 65(2), p. 300-307.
  • Jochym K., Kapusniak J., Barczynska R., Slizewska K., New starch preparation to enzymatic digestion. Journal of the Science of Food and Agriculture 2012, 92, p. 886-891.
  • Barczynska R., Slizewska K., Jochym K., Kapusniak J, Libudzisz Z., The tartaric acid-modified enzyme-resistant dextrin from potato starch as potential prebiotic. Journal of Functional Foods 2012, 4, p. 954-962.
  • Śliżewska K., Barczyńska R., Jochym K., Kapuśniak J., Chromatograficzna analiza produktów fermentacji opornych dekstryn. Przemysł Chemiczny 2011, 5(90), p. 1045-1048.
  • Śliżewska K., Smulikowska S., Detoxification of aflatoxin B1 and change in microflora pattern by probiotic in vitro fermentation of broiler feed. Journal of Animal and Feed Sciences 2011, 20, p. 300-309.
  • Śliżewska K., Biernasiak J., Probiotics in animal feeding as an alternative to antibiotics. Sepsis 2011, 1 (4), p. 33-37.
  • Klewicka E., Cukrowska B., Libudzisz Z., Śliżewska K., Motyl I., Changes in gut microbiota in children with atopic dermatitis administered the bacteria Lactobacillus casei DN – 11400. Polish Journal of Microbiology 2011, 60, p. 329-333.
  • Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z., Probiotyki – historia i mechanizmy działania. Żywność Nauka Technologia Jakość 2010, 4 (71), p. 5-19.
  • Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z., Socha J., Probiotyki – efekty zdrowotne. Żywność Nauka Technologia Jakość 2010, 4 (71), p. 20-36.
  • Biernasiak J., Śliżewska K., Libudzisz Z., Negatywne skutki stosowania antybiotyków. Postępy Nauk Rolniczych 2010, 3, p. 105-117.
  • Biernasiak J., Śliżewska K., Libudzisz Z., Probiotyki w żywieniu zwierząt. Postępy Nauk Rolniczych 2010, 3, p. 119-132.
  • Barczyńska R., Jochym K., Slizewska K., Kapusniak J., Libudzisz Z., The effect of citric acid-modified enzyme-resistant dextrin on growth and metabolism of selected strains of probiotic and other intestinal bacteria. Journal of Functional Foods 2010, 2,p. 126-133.
  • Cukrowska B., Ceregra A., Klewicka E., Śliżewska K., Motyl I., Libudzisz Z., Probiotyczne szczepy Lactobacillus casei i Lactobacillus paracasei w leczeniu alergii pokarmowej u dzieci. Przegląd Pediatryczny 2010, 40, p. 3-8.
  • Slizewska K., Nowak A., Libudzisz Z., Blasiak J., Probiotic preparation reduces the faecal water genotoxicity in chickens fed with aflatoxin B1 contaminated fodder. Research in Veterinary Science 2010, 89, p. 391-395.
Otrzymane nagrody
  • Nagrody JM Rektora Politechniki Łódzkiej za osiągnięcia w działalności dydaktyczno-wychowawczej.
  • Brązowy Medalem za Długoletnią Służbę, nadanym przez Prezydenta RP.
  • Srebrny medal – Korea International Women's Invention Exposition. Seoul, Korea.
  • Złoty medal – The Belgian and International Trade Fair for Technological Innovation „Eureka Contest 2009”. Bruksela, Belgia.
  • Złoty medal – Korea Invention Promotion Association. Seulu, Korea.
  • Złoty medal – VII International Salon of Inventions and New Technologies „New time”. Sevastopol, Ukraina.
  • Złoty medal – 39 Międzynarodowa Wystawa Wynalazków „International Exhibition of Inventions of Geneva”. Genewa, Szwajcaria.
  • Złoty medal – IV Międzynarodowe Targi Innowacji, Produktów i Technologii w Rolnictwie i Przemyśle Spożywczym „AGRO ARCA 2011”. Slatina, Chorwacja.
  • Złoty Medal – European Exhibition of Creativity and Innovation „EUROINVENT 2017”. Iasi, Rumunia.
  • Dyplom za najlepszą innowację – 69 Międzynarodowa Wystawa „Pomysły - Wynalazki - Nowe Produkty - IENA”. Nurymberg, Niemcy.
  • Brązowy Medal – International Warsaw Invention Show IWIS 2018, Warszawa, Polska.
Staże naukowe
  • 2015 r. – otrzymałam 3 miesięczny  staż naukowy w Instytucie Medycyny Doświadczalnej, Wydziału Medycznego, Pavol Jozef Šafárik University w Koszycach na Słowacji w ramach Narodowego Programu Stypendialnego Republiki Słowackiej.
  • Staże przemysłowe i wyjazdy studyjne do podmiotów gospodarczych.
Przebieg kariery naukowej
  • 1997 r. – tytuł zawodowy magistra inżyniera, specjalność Mikrobiologia Techniczna, praca magisterska pt.  „Opracowanie warunków hodowli bakterii z rodzaju Bifidobacterium”, opiekun pracy  prof. dr hab. Zdzisława Libudzisz, Politechnika Łódzka, Wydział Chemii Spożywczej  i Biotechnologii.
  • 2002 r. – stopień doktora nauk technicznych w zakresie technologii chemicznej, rozprawa doktorska pt. „Produkty przemian fruktooligosacharydów przez jelitowe bakterie z rodzaju Lactobacillus”, promotor  pracy  prof. dr hab. Zdzisława Libudzisz, Politechnika Łódzka, Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii.
  • 2015 r. – stopień doktora habilitowanego w dziedzinie nauk technicznych w dyscyplinie biotechnologia, rozprawa habilitacyjna pt. „Preparat probiotyczny - właściwości detoksykacji aflatoksyny B1 i ochratoksyny A (badania in vitro oraz in vivo)”, Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.    
Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych
  • Członek Polskiego Towarzystwia Mikrobiologów, oddział Łódź (Sekretarz, 2004-2007; Członek Zarządu, 2008-2011; Sekretarz 2016-do chwili obecnej).
  • Członkiem Sekcji Mikrobiologii i Biotechnologii Żywności, Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN;
  • Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Kapuśniak J., Projekt Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, Nr  POIR 04.01.02-00-0102-/17-00, Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji przetworów warzywno-owocowych nowej generacji wzbogaconych błonnikowym preparatem ze skrobi ziemniaczanej o właściwościach prebiotycznych z przeznaczeniem dla dzieci i młodzieży, 2020-2023.
  • Śliżewska K., Projekt BPS-NCBiR, Nr PBS3/A8/32/2015, Preparat synbiotyczny do profilaktyki zdrowotnej zwierząt monogastrycznych i zapobiegania wystąpienia chorób bakteryjnych i zatruć pokarmowych wywołanych toksynami oraz poprawiającego bezpieczeństwo żywienia i wydajność chowu zwierząt, 2015-2018.
  • Barczyńska-Felusiak R., Projekt Sonata NCN, Nr 2011/03/D/NZ9/03601, Dekstryny ze skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej jako substancje aktywujące rozwój bakterii Bacteroides i ograniczające wzrost Firmicutes, odpowiedzialne za występowanie otyłości i zespołu metabolicznego (badania in vitro i in vivo na zwierzętach), 2012-2016.
  • Motyl I., Projekt rozwojowy NCBiR, Nr 12010110, Innowacyjny produkt probiotyczny o działaniu antyalergicznym, 2011-2014.
  • Czerwiński J., Projekt własny NCBiR, Nr  N N311 517540, Stan funkcjonalny i stabilność ekosystemu przewodu pokarmowego kurcząt brojlerów żywionych paszami modyfikowanymi genetycznie, 2011-2014.
  • Śliżewska K., Projekt własny NCBiR, Nr NN 312 335339, Modyfikacja zespołu mikroorganizmów jelitowych ludzi w różnym wieku pod wpływem prebiotycznych dekstryn (badania in vitro i in vivo na zwierzętach doświadczalnych, 2010-2013.
  • Nowak A., Projekt własny , NCBiR, Nr NN 312 203836, Detoksyfikacja heterocyklicznych amin aromatycznych przez bakterie probiotyczne z rodzaju Lactobacillus, 2009-2011.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki