+

Wikamp







Fb

 
 

dr hab. Katarzyna Rajkowska

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Naturalne ekstrakty pochodzenia roślinnego o aktywności przeciwdrobnoustrojowej
  • Mechanizmy działania olejków eterycznych
  • Jakość mikrobiologiczna i skuteczność układu konserwującego w produktach kosmetycznych
  • Zastosowanie klasycznych i molekularnych metod w identyfikacji drożdży wyizolowanych z różnych środowisk, probiotyczne właściwości drożdży, zmienność fenotypowa i genotypowa drożdży w warunkach stresu środowiskowego
  • Charakterystyka środowiskowych mikroorganizmów w aspekcie ich właściwości wirulentnych
Obrazek użytkownika Katarzyna Rajkowska
dr hab.
Katarzyna
Rajkowska

Stanowisko

adiunkt

Funkcja

kustosz Kolekcji Czystych Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych ŁOCK 105

E-mail

katarzyna.rajkowska@p.lodz.pl

Telefon

42 631 34 78

Pokój

232

ORCID

0000-0002-6943-8639

ResearcherID

M-3520-2018

SCOPUS

8911017400


Patenty i zgłoszenia patentowe

Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Patent 217492 Szczep drożdży Saccharomyces cerevisiae, 2013.

Publikacje po 2010 roku
  • Rajkowska K., Koziróg A., Otlewska A., Piotrowska M., Atrián-Blasco E., Franco-Castillo I., Mitchell S.G., Antifungal activity of polyoxometalate-ionic liquids on historical brick. Molecules 2020, Vol. 25, no. 23, p. 5663.
  • Kunicka-Styczyńska A., Tyfa A., Laskowski D., Plucińska A., Rajkowska K., Kowal K., Clove oil (Syzygium aromaticum L.) activity against Alicyclobacillus acidoterrestris biofilm on technical surfaces. Molecules 2020, Vol. 25, no. 15, 3334.
  • Rajkowska K., Otlewska A., Guiamet P.S., Wrzosek H., Machnowski W., Pre-Columbian archeological textiles: a source of Pseudomonas aeruginosa with virulence attributes. Applied Sciences 2020, Vol. 10, no. 1, 116.
  • Kost B., Svyntkivska M., Brzeziński M., Makowski T., Piorkowska E., Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Biela T., PLA/β-CD-based fibres loaded with quercetin as potential antibacterial dressing materials. Colloids and Surfaces B-Biointerfaces 2020, Vol. 190, 110949.
  • Rajkowska K., Nowicka-Krawczyk P., Kunicka-Styczyńska A., Effect of clove and thyme essential oils on Candida biofilm formation and the oil distribution in yeast cells. Molecules 2019, Vol. 24, no. 10, 1954.
  • Nowicka-Krawczyk P., Żelazna-Wieczorek J., Koziróg A., Otlewska A., Rajkowska K., Piotrowska M., Gutarowska B., Brycki B., Multistep approach to control microbial fouling of historic building materials by aerial phototrophs. Biofouling 2019, Vol. 35, no. 3, 284-298.
  • Matusiak K., Machnowski W., Wrzosek H., Polak J., Rajkowska K., Śmigielski K., Kunicka-Styczyńska A., Gutarowska B., Application of Cinnamomum zeylanicum essential oil in vapour phase for heritage textiles disinfection. International Biodeterioration & Biodegradation 2018, Vol. 131, p. 88-96.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Molecular typing and virulence index of food-borne Candida spp. isolates – a group of potential emerging pathogens. International Journal of Food Microbiology 2018, 279, 57-63.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Maroszyńska M., Selected essential oils as antifungal agents against antibiotic-resistant Candida spp.: in vitro study on clinical and food-borne isolates. Microbial Drug Resistance 2017, Vol. 23, no. 1, p. 18-24.
  • Rajkowska K., Targalska M., Nowak A., Kunicka-Styczyńska A., Oleksy M., Siadura A., Risk factors associated with Candida strains contaminating food products [w:] Kunicka-Styczyńska A. (red.), Microorganisms - environmental aspects, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ, Łódź 2017, s. 7-18.
  • Rajkowska K., Otlewska A., Kunicka-Styczyńska A., Krajewska A., Candida albicans impairments induced by peppermint and clove oils at sub-inhibitory concentrations. International Journal of Molecular Sciences 2017, Vol. 18, p. 1307-1317.
  • Rajkowska K., Nowak A., Kunicka-Styczyńska A., Siadura A., Biological effects of various chemically characterized essential oils: investigation of the mode of action against Candida albicans and HeLa cells. RSC Advances 2016, Vol. 6, p. 97199-97207.
  • Koziróg A., Rajkowska K., Otlewska A., Piotrowska M., Kunicka-Styczyńska A., Brycki B., Nowicka-Krawczyk P., Kościelniak M., Gutarowska B. Protection of historical wood against microbial degradation – selection and application of microbiocides. International Journal of Molecular Sciences 2016, Vol. 17, p. 1364-1379.
  • Kunicka-Styczyńska A., Czyżowska A., Rajkowska K., Wilkowska A., Dziugan P., The trends and prospects of winemaking in Poland [w:] Morata A., Loira I. (red.), Grape and Wine Biotechnology, InTechOpen Science 2016, s. 401-413.
  • Rajkowska K., Koziróg A., Otlewska A., Piotrowska M., Nowicka-Krawczyk P., Brycki B., Kunicka-Styczyńska A., Gutarowska B., Quaternary ammonium biocides as antimicrobial agents protecting historical wood and brick. Acta Biochimica Polonica 2016, Vol. 63, no. 1, p. 153-159.
  • Berłowska J., Kręgiel D., Rajkowska K., Biodiversity of brewery yeast strains and their fermentative activities. Yeast 2015, Vol. 32, no. 1, p. 289-300.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Pęczek M., Hydrophobic properties of Candida spp. under the influence of selected essential oils. Acta Biochimica Polonica 2015, Vol. 62, no. 4, p. 663-668.
  • Zabielska J., Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K., Tyfa A., Opportunistic Gram-negative rods’ capability of creating biofilm structures on polivynyl chloride and styrene-acronitrile copolymer surfaces. Acta Biochimica Polonica 2015, Vol. 62, no. 4, p. 733-737.
  • Kunicka-Styczyńska A., Śmigielski K., Prusinowska R., Rajkowska K., Kuśmider B., Sikora M., Preservative activity of lavender hydrosols in moisturizing body gels. Letters in Applied Microbiology 2015, Vol. 60, no. 1, p. 27-32.
  • Piotrowska M., Koziróg A., Rajkowska K., Otlewska A., Brycki B., Konca P., Gutarowska B., Aktywność przeciwgrzybowa preparatów dezynfekcyjnych na materiałach budowlanych [w:] Skowroński W. (red.), Ochrona budynków przed wilgocią, korozją biologiczną i ogniem. Monografia Vol. 11, no. XXII. Polskie Stowarzyszenie Mykologów Budownictwa, Wrocław 2015, s. 215-224.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Maroszyńska M., Dąbrowska M. The effect of thyme and tea tree oils on morphology and metabolism of Candida albicans. Acta Biochimica Polonica 2014, Vol. 61, no. 2, p. 305-310.
  • Nowicka-Krawczyk P., Żelazna-Wieczorek J., Otlewska A., Koziróg A., Rajkowska K., Piotrowska M., Gutarowska B., Żydzik-Białek A., Diversity of an aerial phototrophic coating of historic buildings in the former Auschwitz II-Birkenau concentration camp. Science of the Total Environment 2014, Vol. 493, p. 116-123.
  • Kunicka-Styczyńska A., Kuśmider B., Rajkowska K., Hydrosols – valuable plant derivatives [w:] Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K. (red.), Innovative ecological preservatives with natural substances of plant origin, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ, Łódź 2014, s. 17-20.
  • Rajkowska K., Otlewska A., Koziróg A., Piotrowska M., Nowicka-Krawczyk P., Hachułka M., Wolski G.J., Kunicka-Styczyńska A., Gutarowska B., Żydzik-Białek A., Assessment of biological colonization of historic buildings in the former Auschwitz II-Birkenau concentration camp. Annals of Microbiology 2014, Vol. 64, no. 2, p. 799-808.
  • Piotrowska M., Otlewska A., Rajkowska K., Koziróg A., Hachułka M., Nowicka-Krawczyk P., Wolski G.J., Gutarowska B., Kunicka-Styczyńska A., Żydzik-Białek A., Abiotic determinants of the historical buildings biodeterioration in the former Auschwitz II - Birkenau concentration and extermination camp. PLOS ONE 2014, Vol. 9, no. 10, e109402.
  • Rajkowska K., Maroszyńska M., Nowak A., Kunicka-Styczyńska A., Essential oils as a potential anti-adhesive agent against Candida albicans [w:] Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K. (red.), Innovative ecological preservatives with natural substances of plant origin, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ, Łódź 2014, s. 54-59.
  • Koziróg A., Otlewska A., Piotrowska M., Rajkowska K., Nowicka-Krawczyk P., Hachułka M., Wolski G.J., Gutarowska B., Kunicka-Styczyńska A., Libudzisz Z., Żakowska Z., Żydzik-Białek A., Colonizing organisms as a biodegradation factor on historical wood materials at the former concentration camp of Auschwitz II–Birkenau. International Biodeterioration & Biodegradation 2014, Vol. 86, p. 171-178.
  • Maroszyńska M., Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K., Maroszyńska I., Antibiotics sensitivity of Candida clinical and food-borne isolates. Acta Biochimica Polonica 2013, Vol. 60, no. 4, p. 719-724.
  • Koziróg A., Otlewska A., Piotrowska M., Rajkowska K., Gutarowska B., Żakowska Z., Brycki B., Aktywność związków biobójczych z różnych grup chemicznych wobec grzybów strzępkowych izolowanych z powierzchni budowlanych [w:] Skowroński W. (red.), Ochrona obiektów budowlanych przed wilgocią i korozją biologiczną Monografia Vol. 9, no. XII. Polskie Stowarzyszenie Mykologów Budownictwa, Wrocław 2013, s. 127-131.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Maroszyńska M., Activity of tea tree oil (Melaleuca alternifolia L.) against the yeast Candida albicans by various assessment methods [w:] Wawer I., Trziszka T. (red.), Ziołolecznictwo, biokosmetyki i żywność funkcjonalna. Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie, Krosno 2013, s. 303-311.
  • Otlewska A., Piotrowska M., Koziróg A., Rajkowska K., Gutarowska B., Wytwarzanie kalcytu przez szczepy bakterii wyizolowane z materiałów budowlanych [w:] Skowroński W. (red.), Ochrona obiektów budowlanych przed wilgocią i korozją biologiczną. Monografia Vol. 9, no. XII. Polskie Stowarzyszenie Mykologów Budownictwa, Wrocław 2013, s. 226-232.
  • Piotrowska M., Otlewska A., Koziróg A., Rajkowska K., Hachułka M., Nowicka-Krawczyk P., Gutarowska B., Żydzik-Białek A., Żakowska Z., Warunki techniczne budowlanych obiektów zabytkowych a korozja biologiczna [w:] Skowroński W. (red.), Ochrona obiektów budowlanych przed wilgocią i korozją biologiczną. Monografia Vol. 9, no. XII. Polskie Stowarzyszenie Mykologów Budownictwa, Wrocław 2013, s. 251-262.
  • Maroszyńska M., Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K., Preservative activity of thyme oil in cosmetics. W: Wawer I., Trziszka T. (red.) Ziołolecznictwo, biokosmetyki i żywność funkcjonalna [w:] Wawer I., Trziszka T. (red.), Ziołolecznictwo, biokosmetyki i żywność funkcjonalna. Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie, Krosno 2013, s. 312-320.
  • Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K., Fermentative diversity of yeast selected for acidic musts. African Journal of Microbiology Research 2012, Vol. 6, no. 16, p. 3768-3773.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Rygała A., Probiotic activity of Saccharomyces cerevisiae var. boulardii against human pathogens. Food Technology and Biotechnology 2012, Vol. 50, no. 2, p. 230-237.
  • Otlewska A., Piotrowska M., Rajkowska K., Koziróg A., Gutarowska B., Żydzik-Białek A., Zanieczyszczenie mikrobiologiczne wybranych obiektów na terenie Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu. Ochrona przed Korozją 2012, Vol. 9s/A, p. 157-161.
  • Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K., Phenotypic and genotypic diversity of wine yeasts used for acidic musts. World Journal of Microbiology and Biotechnology 2012, Vol. 28, p. 1929-1940.
  • Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K., Fermentative stability of wine yeast Saccharomyces sensu stricto complex and their hybrids. Food Technology and Biotechnology 2012, Vol. 50, no. 2, p. 222-230.
  • Rajkowska K., Zastosowanie metod klasycznych i molekularnych do identyfikacji mikroorganizmów środowiska naturalnego. Ochrona przed Korozją 2012, Vol. 9s/A, p. 233-238.
  • Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K., Physiological and genetic stability of hybrids of industrial wine yeasts Saccharomyces sensu stricto complex. Journal of Applied Microbiology 2011, Vol. 110, p. 1538-1549.
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Gutarowska B. Badania w zakresie doboru preparatów chemicznych do zwalczania mikroorganizmów i glonów oraz zabezpieczenia powierzchni drewnianych i mineralnych przed ich rozwojem, 2013-2016, wykonawca.
  • Gutarowska B. Badania nad korozją biologiczną obiektów na terenie Muzeum Auschwitz-Birkenau w zakresie rozpoznania i zwalczania czynników biologicznych, 2012-2013, wykonawca.
  • Koziróg A. Właściwości grzybobójcze gemini surfactantów, 2008-2011), wykonawca.
  • Rajkowska K. (kierownik) Markery aktywności probiotycznej drożdży, 2007–2010.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki