+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Katarzyna Grzelak-Błaszczyk

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Charakterystyka i przemiany związków biologicznie aktywnych (głównie fruktanów i polifenoli) w surowcach i odpadach roślinnych.
  • Badanie wpływu procesów technologicznych na właściwości tłuszczów i zmienność tokoferoli.
  • Wyodrębnianie i charakterystyka zawartość polisacharydów ścian komórkowych.
  • Poszukiwanie nowych metod pozyskiwania i wyodrębniania fruktanów, polisacharydów i polifenoli, z zastosowaniem analitycznej i preparatywnej chromatografii cieczowej, a także ich jakościowa i ilościowa analiza składu techniką chromatografii gazowej, cieczowej, sprzężonej ze spektrometrem masowym.
  • Opracowywanie innowacyjnych preparatów polifenolowych i błonnikowych jako potencjalnego składnika żywności prozdrowotnej i suplementów diety.
Obrazek użytkownika Katarzyna Grzelak-Błaszczyk
dr inż.
Katarzyna
Grzelak-Błaszczyk

Stanowisko

adiunkt

Funkcja

koordynator ds. promocji

E-mail

katarzyna.grzelak-blaszczyk@p.lodz.pl

Telefon

42 631 27 81

Pokój

514

ORCID

0000-0002-2399-4138

ResearcherID

https://publons.com/researcher/2944527/katarzyna-grzelak-baszczyk

SCOPUS

37101550800


Publikacje po 2010 roku
  • Piechowiak T., Skóra B., Grzelak-Błaszczyk K., Sójka M., Extraction of antioxidant compounds from blueberry fruit waste and evaluation of their in vitro biological activity in human keratinocytes (HaCaT) 2021, Food Analytical Methods https://doi.org/10.1007/s12161-021-02056-7
  • Grzelak-Błaszczyk K., Grzegorzewska M., Klewicki R.. Retention of flavonols in onions after osmotic dehydration 2021, LWT- Food Science and Technology, Volume 150, October 2021, 112067, https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112067
  • Piechowiak T., Grzelak‑Błaszczyk K., Sójka M, Balawejder M. Changes in phenolic compounds profile and glutathione status in raspberry fruit during storage in ozone-enriched atmosphere 2020, Journal: Postharvest Biology and Technology, Volume 168, October, 111277
  • Grzelak-Błaszczyk K., Czarnecki A., Klewicki R. The effect of osmotic dehydration on the polyphenols content in onion 2020, Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, Issue 19 (1), 37-45
  • Grzelak-Błaszczyk K., Milala J., Kołodziejczyk K., Sójka M., Czarnecki A., Kosmala M., Klewicki R., Fotschki B., Jurgoński A. and Juśkiewicz J. Protocatechuic acid and quercetin glucosides in onions attenuate changes induced by high fat diet in rats 2020, Food & Function., 11, 3585
  • Piechowiak T., Grzelak‑Błaszczyk K., Bonikowski R., Balawejder M. Optimization of extraction process of antioxidant compounds from yellow onion skin and their use in functional bread production 2020, LWT - Food Science and Technology, 108614, DOI: 10.1016/j.lwt.2019.108614
  • Sójka M., Janowski M., Grzelak‑Błaszczyk K.; Stability and transformations of raspberry (Rubus idaeus L.) ellagitannins in aqueous solutions 2019, European Food Research and Technology 245:1113–1122, https://doi.org/10.1007/s00217-018-3212-3
  • Grzelak-Błaszczyk K., Milala J., Kołodziejczyk K., Sójka M., Czarnecki A., Kosmala M., Klewicki R., Juśkiewicz J., Fotschki B., Jurgoński A.; Onion quercetin monoglycosides alter microbial activity and increase antioxidant capacity 2018, Journal of Nutritional Biochemistry, 56, 81-88
  • Wojciechowska A., Klewicki R., Sójka M., Grzelak-Błaszczyk K.: Application of transgalactosylation activity of β-galactosidase from Kluyveromyces lactis for the synthesis of ascorbic acid galactoside 2018, Applied Biochemistry and Biotechnology, 184(1), 386-400
  • Milala J., Grzelak- Błaszczyk K., Sójka M., Kosmala M., Dobrzyńska-Inger A., Rój E.: Changes of bioactive components in berry seed oils during supercritical CO2 extraction 2018, Journal of Food Processing and Preservation  vol. 42, 1-7.;42:e13368.https://doi.org/10.1111/jfpp.13368 DOI: 10.1111/jfpp.13368
  • Grzelak-Błaszczyk K., Karlińska E., Grzęda K., Rój E., Kołodziejczyk K.: Defatted strawberry seeds as a source of phenolics, dietary fiber and minerals 2017, LWT - Food Science and Technology, 84, 18-22
  • Jurgoński A., Juśkiewicz J., Fotschki B., Kołodziejczyk K., Milala J., Kosmala M., Grzelak-Błaszczyk K., Markiewicz L., Metabolism of strawberry mono- and dimeric ellagitannins in rats fed a diet containing fructo-oligosaccharides 2017, European Journal of Nutrition, 56(2), 853–864
  • Korus J., Juszczak L., Ziobro R., Witczak M., Grzelak K., Sójka M.: Defatted strawberry and blackcurrant seeds as functional additives to starch bread 2012, Journal of Texture Studies, 43(1), 29-39
  • Grzelak-Błaszczyk K., Kołodziejczyk K., Badełek E., Adamicki F.: Changes in the contents of mono-, di- and oligosaccharides in leek plants stored in cold room 2011, European Food Research and Technology, 232(6), 1027-1033.  
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • 2018/02/X/NZ9/03003 Profil związków polifenolowych w zróżnicowanych odmianowo cebulach podanych osmokoncentracji, okres realizacji 2019-2020 - kierownik
  • POIR.01.01.01-00-0024/15 Nowoczesne preparaty agrochemiczne oparte o biodegradowalne ligandy i inne naturalnie związki stymulujące odporność, umożliwiające biofortyfikację roślin do zastosowania w Integrowanej Produkcji Roślinnej, w ramach Działania 1.1. Projekty B+R przedsiębiorstw. Program Operacyjny Inteligentny Rozwój 2014-2020 – podwykonawca
  • POIG.02.01.00-10-171/09 Wykorzystanie produktów odpadowych przetwarzania cebuli jako źródła biokomponentów do zastosowania w suplementach diety lub żywności prozdrowotnej. Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej, realizowany w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007-2013, okres realizacji: 2012 – 2015 - kierownik zadania
  • N312 360139 Odzyskiwanie elagotanin z wybranych ubocznych produktów przetwórstwa owoców z rodziny różowatych (Rosaceae) wraz z oceną ich właściwości i bezpieczeństwa zdrowotnego: okres realizacji: 2010-2013 – wykonawca
  • KL/3.3.4/1162-632/10 Z Nauką Ścisłą za Pan Brat realizowanym w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet III Wysoka jakość systemu oświaty, Działanie 3.3 Poprawa jakości kształcenia, Poddziałanie 3.3.4 Modernizacja treści i metod kształcenia, okres realizacji lipiec 2010 – wykonawca

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki