+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Karolina Miśkiewicz

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu owocowo-warzywnego do pozyskiwania bioaktywnych polisacharydów nieskrobiowych, tj. pektyny.
  • Badanie wpływu niekonwencjonalnych metod ekstrakcji bioaktywnych polisacharydów na ich strukturę, właściwości fizykochemiczne oraz możliwe kierunki ich wykorzystania.
  • Opracowanie innowacyjnej metody otrzymywania czosnku czarnego i wielokierunkowego wykorzystania jego potencjału bioaktywnego.
  • Opracowywanie składów recepturowych i technologii otrzymywania wyrobów cukierniczych i piekarskich o zmniejszonej zawartości związków antyżywieniowych typu akrylamid, izomery trans kwasów tłuszczowych.
  • Badanie wpływu procesów technologicznych na zawartość związków biologicznie czynnych w surowcach roślinnych.
  • Wykorzystanie tłuszczów nowej generacji jako składników produktów piekarskich i cukierniczych.
  • Badanie przemian termicznych, z wykorzystaniem techniki różnicowej kalorymetrii skaningowej, zachodzących w tłuszczach i wyrobach cukierniczych lub piekarskich otrzymanych z ich udziałem.
  • Nowe receptury wyrobów cukierniczych i piekarniczych.
  • Analiza składników żywności przy użyciu różnych technik, m. in. chromatografii gazowej (GC), wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC), chromatografii cieczowej sprzężonej ze spektrometrią mas, spektroskopii  FTIR, różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC).
Obrazek użytkownika Karolina Miśkiewicz
dr inż.
Karolina
Miśkiewicz

Stanowisko

adiunkt

E-mail

karolina.miskiewicz@p.lodz.pl

Telefon

42 631 29 28

Pokój

538

Adres

Zakład Technologii Skrobi i Cukiernictwa
Instytut Technologii i Analizy Żywności,            
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności,        
Politechnika Łódzka,                                                       
ul. Stefanowskiego 4/10, 90-924 Łódź

ORCID

0000-0003-2701-0754

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1899572/karolina-miskiewicz

SCOPUS

55117018500

Konsultacje dla studentów

Wtorek godz. 1000-1200
Czwartek, godz. 1000-1200
pokój 538

 



Działalność dydaktyczna

Zajęcia laboratoryjne

  • Technologie gastronomiczne - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka studia niestacjonarne, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
  • Laboratorium specjalizacyjne - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
  • Analiza sensoryczna żywności - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
  • Technologia skrobi i cukiernictwa - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
  • Technologia żywności pochodzenia roślinnego – studia I i II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, studia II stopnia, kierunek Technologia Kosmetyków, studia niestacjonarne, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
  • Technologia tłuszczów jadalnych - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
  • Technologia żywności - wybrane elementy - studia I stopnia, Wydział Organizacji i Zarządzania Politechniki Łódzkiej, kierunek Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
  • Towaroznawstwo artykułów spożywczych - studia I stopnia, Kolegium Towaroznawstwa Politechniki Łódzkiej, kierunek Towaroznawstwo
  • Technologia żywności i potraw. Towaroznawstwo - studia I stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego, kierunek Dietetyka
  • Produkcja potraw i towaroznawstwo - studia II stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego, kierunek Dietetyka

Opieka nad pracami inżynierskimi, magisterskimi i doktorskimi

Patenty i zgłoszenia patentowe
  • Rosicka-Kaczmarek J., Kowalska G., Olejnik T.P., Miśkiewicz K., Wiktorska M., Oracz J., Zgłoszenie patentowe No. P438554 Sposób wytwarzania preparatu mleczka pszczelego w postaci enkapsulatu                        o zwiększonej biostabilności i biodostępności, 2021.
  • Kowalska G., Rosicka-Kaczmarek J., Olejnik T.P., Miśkiewicz K., Zgłoszenie patentowe No. P.433321 Sposób wytwarzania mikrokapsułkowanego preparatu miodu pszczelego do zastosowań biomedycznych, 2020.
Publikacje po 2010 roku
  • Kowalska G., Rosicka-Kaczmarek J., Miśkiewicz K., Wiktorska M., Gumul D., Orczykowska M., Dędek K., Influence of rye bran heteropolysaccharides on the physicochemical and antioxidant properties of honeydew honey microcapsules.  Food and Bioproducts Processing 2021 (przyjęty do publikacji)
  • Orczykowska M., Olejnik T.P., Rosicka-Kaczmarek J., Miśkiewicz K., Kowalska G., Use of phenomenological rheology methods to analyze the viscoelastic properties of bee honeys. Journal of Food Process Engineering 2021, vol. 44, no. 3, p. 1-8.
  • Miśkiewicz K.,  Rosicka-Kaczmarek J., Nebesny E., Effects of chickpea protein on carbohydrate reactivity in acrylamide formation in low humidity model systems. Foods 2020, Vol. 9, no. 2, p. 167-179.
  • Miśkiewicz K., Nebesny E., Rosicka-Kaczmarek J., Żyżelewicz D., Budryn G., The effects of baking conditions on acrylamide content in shortcrust cookies with added freeze-dried aqueous rosemary extract. Journal of Food Science and Technology 2018, vol. 55, no. 10, p. 4184-4196.
  • Żyżelewicz D., Zakłos-Szyda M., Juśkiewicz J., Bojczuk M., Oracz J., Budryn G., Miśkiewicz K., Krysiak W., Zduńczyk Z., Jurgoński A., Cocoa bean (Theobroma cacao L.) phenolic extracts as PTP1B inhibitors, hepatic HepG2 and pancreatic βTC3 cell cytoprotective agents and their influence on oxidative stress in rats. Food Research International 2016, vol. 89, no. 2, p. 946-957.
  • Rosicka-Kaczmarek J., Miśkiewicz K., Nebesny E., Makowski B., Composition and functional properties of lipid components from selected cereal grains. [in:] Budryn G., Żyżelewicz D. (edit.), Plant Lipids Science, Technology, Nutritional Value and Benefits to Human Health 2015, s. 119-145, Research Signpost
  • Budryn G., Nebesny E., Pałecz B., Rachwał-Rosiak D., Hodurek P., Miśkiewicz K., Oracz J., Żyżelewicz D., Inclusion complexes of β-cyclodextrin with chlorogenic acids (CHAs) from crude and purified aqueous extracts of green Robusta coffee beans (Coffea canephora L.). Food Research International 2014, Vol. 61, p.  202-213.
  • Miśkiewicz K., Nebesny E., Rosicka-Kaczmarek J., Budryn G., Krysiak W., Influence of the type of fat and air humidity on chosen properties of the lipid fraction in the process of baking shortbread pastries. Grasas y Aceities 2013, Vol. 64, no. 1, p. 85-94.
  • Miśkiewicz K., Nebesny E., Rosicka-Kaczmarek J., Changes of polymorphism of lipid fractions of shortcrust pastries during storage. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry 2013, Vol. 113, No. 1, p. 301-310. 
  • Rosicka-Kaczmarek J., Kwaśniewska- Karolak I., Nebesny E., Miśkiewicz K., Influence of variety and year of wheat cultivation on the chemical composition of starch and properties of glucose hydrolysates. Journal of Cereal Science 2013, Vol. 57, no. 1, p. 98-106.
  • Miśkiewicz K., Nebesny E., Oracz J., Formation of acrylamide during baking of shortcrust cookies derived from various flours. Czech Journal of Food Sciences 2012, Vol. 30, no. 1, p. 53-66.
  • Budryn G., Nebesny E., Żyżelewicz D., Oracz J., Miśkiewicz K., Rosicka-Kaczmarek J., Influence of roasting conditions on fatty acids and oxidative changes of Robusta coffee oil. European Journal of Lipid Science and Technology 2012, Vol. 114, p. 1052-1061.
Przebieg kariery naukowej

2016 – Uzyskanie stopnia doktora nauk technicznych
Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, specjalność – Technologia Chemiczna

2006 – Uzyskanie stopnia magistra inżyniera
Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, kierunek – Biotechnologia, specjalność – Technologia Witamin i Koncentratów Spożywczych

Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych

od 2007 członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności

Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Olejnik T.P. (kierownik) Rosicka-Kaczmarek (kierownik merytoryczny) Projekt UMO- 00019.DDD.6509.00067.2018.07 „Współpraca naukowo badawcza w ramach grupy operacyjnej kluczem do wprowadzenia innowacyjnego produktu na rynek” (czarny czosnek) w ramach Funduszy Strukturalnych Unii Europejskiej - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego, program operacyjny Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, działanie M16 – WSPÓŁPRACA, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z siedzibą w Warszawie, z firmą Krysiak Polska Sp. z o.o., Bońki (Płońsk), 2020 –2021. (wykonawca)
  • Dziugan P. (kierownik) Projekt badawczo-rozwojowy Biostar nr RPLD.01.02.02-10-0072/19-00 „Opracowanie technologii oraz kultury starterowej do produkcji pieczywa pszennego w warunkach niskotemperaturowego rozrostu ciasta”. W ramach RPO Województwa Łódzkiego, 2020-2023. (wykonawca)
  • Miśkiewicz K. (kierownik) działanie naukowe – NCN MINIATURA-3 2019/03/X/NZ9/01474 "Zastosowanie niekonwencjonalnych metod ekstrakcji substancji pektynowych z wytłoków pigwowca japońskiego uprawianego w Polsce w kierunku modyfikacji ich właściwości fizykochemicznych" , 2019 –2020. (kierownik)
  • Diowksz A. (kierownik po stronie PŁ) Projekt badawczo-rozwojowy nr RPLD.01.02.02-10-0033/19-00 „Opracowanie przez PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska nowatorskiego pieczywa francuskiego i półfrancuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu” w ramach Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa I: Badania, rozwój I komercjalizacja wiedzy, Działanie I.2 Inwestycje przedsiębiorstw w badania i innowacje, Poddziałanie I.2.2 Projekty B+R przedsiębiorstw 2020. (wykonawca)
  • Dziugan P. (kierownik) Projekt w ramach programu “BIOSTRATEG 2“ nr BIOSTRATEG2/296369/5/NCBiR/2016 „ Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych”, wykonawca: Politechnika Łódzka (koordynator projektu Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności), Instytut Ogrodnictwa, Uniwersytet Łódzki, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, EKSPERT-SITR, Krajowa Spółka Cukrowa, 2016-2019. (wykonawca)
  • Rosicka-Kaczmarek J. (kierownik po stronie PŁ) Projekt B+R nr POIR.01.01.01-00-1133/15 „Prace badawczo-rozwojowe nad innowacyjną metodą ciągłą produkcji tradycyjnych cukierków z wykorzystaniem linii produkcyjnej”, finansowany w ramach I Osi priorytetowej Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020, Działanie 1.1 „Projekty B+R Przedsiębiorstw”, Poddziałanie 1.1.1 „Badanie przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa” realizowany w ramach współpracy z firmą Majami Sp. z o.o., sp. kom. w Bełchatowie, 2016-2017. (wykonawca)
  • Dziugan P. (kierownik) Projekt badawczo-rozwojowy INNOTECH/IN1/61/150409/NCBR/12 „Opracowanie technologii wytwarzania syropów cukrowych z buraka cukrowego jako substytutu cukru białego dla wybranych zastosowań w przemyśle spożywczym” w ramach ścieżki programowej In-Tech finansowanego ze środków NCBiR, realizowany we współpracy z Krajową Spółką Cukrową S.A. w Zespole Technologii Skrobi i Cukiernictwa, Instytucie Technologii i Analizy Żywności oraz Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, 2011 – 2015. (wykonawca dwóch zadań)
  • Żyżelewicz D. (kierownik) Projekt inwestycyjno-badawczy POIG.02.01.00-10-171/09 „Modernizacja                        i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej” realizowany w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007-2013, Priorytet 2 Infrastruktura sfery B+R, Działanie 2.1 Rozwój ośrodków o wysokim potencjale badawczym, realizowany w Instytucie Chemicznej Technologii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, 2012 –2015. (wykonawca)
  • Nebesny E. (kierownik) Projekt badawczy rozwojowy nr N R12 0068 06 „Opracowanie technologii otrzymywania wyrobów i półproduktów cukierniczych i ciastkarskich o zmniejszonej zawartości związków antyżywieniowych”, finansowanego ze środków NCBiR , 2009 - 2012. (wykonawca)

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki