+

Wikamp







Fb

 
 

dr hab. inż., prof. uczelni Justyna Rosicka-Kaczmarek

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Nano- i mikroformulacje z wykorzystaniem technik enkapsulacji (w tym metody suszenia rozpyłowego) do zastosowań spożywczych i biomedycznych
  • Wykorzystanie metod enkapsulacji do otrzymywania utrwalonych produktów pszczelich (miód, mleczko pszczele, jad pszczeli, pierzga) w postaci nano- i mikrokapsułek na bazie naturalnych biopolimerów z wielokierunkową aktywnością (gojenie ran, antynowotworową,  immunomodulacyjną, choroby dietozależne –nadciśnienie, cukrzyca, układu krążenia, neurodegeneracyjne, itp.)
  • Wykorzystanie produktów ubocznych generowanych w procesach przetwórstwa surowców roślinnych do otrzymywania modyfikowanych preparatów błonnika pokarmowego o podwyższonym potencjale bioaktywnym ( zarówno na bazie skrobi i polisacharydów nieskrobiowych) oraz potencjalne możliwości ich wykorzystania w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym
  • Innowacyjne preparaty błonnika pokarmowego i białka oraz ich wykorzystanie do funkcjonalizacji wybranych produktów spożywczych w kierunku nadania im cech prozdrowotnych
  • Poszukiwanie nowych źródeł i metod izolowania glikobiotyków o właściwościach  antyoksydacyjnych i wykorzystanie ich potencjału bioaktywnego do otrzymywania żywności o wysokiej jakości prozdrowotnej
  • Badania w kierunku wykorzystania innowacyjnych heteropolisacharydów  do opracowywania ukierunkowanych systemów dostarczania związków bioaktywnych i leków
  • Skrobia i jej modyfikacje w kierunku otrzymywania preparatów o właściwościach bioaktywnych oraz ich aplikacja do produktów spożywczych oraz wykorzystanie jako suplementu diety o właściwościach prebiotycznych i przeciwzapalnych
  • Stosowanie niekonwencjonalnych metod do otrzymywania i modyfikacji potencjału bioaktywnego czosnku czarnego oraz próba otrzymania enkapsulatów ekstraktu czosnku czarnego
  • Właściwości biologiczne oraz biodostępność i przemiany w trakcie trawienia in vitro żywności i preparatów substancji bioaktywnych
  • Badania w kierunku opracowywania innowacyjnych receptur i technologii otrzymywania tradycyjnych, nowych i dietetycznych produktów spożywczych, w tym cukierniczych i ciastkarskich, w tym o zmniejszonej zawartości związków antyżywieniowych (akrylamid,  izomery tran kwasów tłuszczowych), o zmniejszonej zawartości tłuszczu oraz wyrobów bezcukrowych
  • Zmiany mikrostruktury i właściwości fizykochemicznych składników żywności – badania z wykorzystaniem techniki mikroskopii SEM i analizy termicznej DSC
  • Procesy fizykochemiczne i termiczne  w przemyśle ziemniaczanym, skrobiowym, piekarsko- cukierniczym, farmaceutycznym.
  • Nano- i mikroformulacje z wykorzystaniem technik enkapsulacji (w tym metody suszenia rozpyłowego) do zastosowań spożywczych i biomedycznych
  • Wykorzystanie metod enkapsulacji do otrzymywania utrwalonych produktów pszczelich (miód, mleczko pszczele, jad pszczeli, pierzga) w postaci nano- i mikrokapsułek na bazie naturalnych biopolimerów z wielokierunkową aktywnością (gojenie ran, antynowotworową,  immunomodulacyjną, choroby dietozależne –nadciśnienie, cukrzyca, układu krążenia, neurodegeneracyjne, itp.)
  • Wykorzystanie produktów ubocznych generowanych w procesach przetwórstwa surowców roślinnych do otrzymywania modyfikowanych preparatów błonnika pokarmowego o podwyższonym potencjale bioaktywnym ( zarówno na bazie skrobi i polisacharydów nieskrobiowych) oraz potencjalne możliwości ich wykorzystania w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym
  • Innowacyjne preparaty błonnika pokarmowego i białka oraz ich wykorzystanie do funkcjonalizacji wybranych produktów spożywczych w kierunku nadania im cech prozdrowotnych
  • Poszukiwanie nowych źródeł i metod izolowania glikobiotyków o właściwościach  antyoksydacyjnych i wykorzystanie ich potencjału bioaktywnego do otrzymywania żywności o wysokiej jakości prozdrowotnej
  • Badania w kierunku wykorzystania innowacyjnych heteropolisacharydów  do opracowywania ukierunkowanych systemów dostarczania związków bioaktywnych i leków
  • Skrobia i jej modyfikacje w kierunku otrzymywania preparatów o właściwościach bioaktywnych oraz ich aplikacja do produktów spożywczych oraz wykorzystanie jako suplementu diety o właściwościach prebiotycznych i przeciwzapalnych
  • Stosowanie niekonwencjonalnych metod do otrzymywania i modyfikacji potencjału bioaktywnego czosnku czarnego oraz próba otrzymania enkapsulatów ekstraktu czosnku czarnego
  • Właściwości biologiczne oraz biodostępność i przemiany w trakcie trawienia in vitro żywności i preparatów substancji bioaktywnych
  • Badania w kierunku opracowywania innowacyjnych receptur i technologii otrzymywania tradycyjnych, nowych i dietetycznych produktów spożywczych, w tym cukierniczych i ciastkarskich, w tym o zmniejszonej zawartości związków antyżywieniowych (akrylamid,  izomery tran kwasów tłuszczowych), o zmniejszonej zawartości tłuszczu oraz wyrobów bezcukrowych
  • Zmiany mikrostruktury i właściwości fizykochemicznych składników żywności – badania z wykorzystaniem techniki mikroskopii SEM i analizy termicznej DSC
  • Procesy fizykochemiczne i termiczne  w przemyśle ziemniaczanym, skrobiowym, piekarsko- cukierniczym, farmaceutycznym.
Obrazek użytkownika Justyna Rosicka-Kaczmarek
dr hab. inż., prof. uczelni
Justyna
Rosicka-Kaczmarek

Stanowisko

profesor uczelni

E-mail

justyna.rosicka-kaczmarek@p.lodz.pl

Telefon

42 631 27 75

Pokój

543

Adres

Politechnika Łódzka
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Instytut Technologii i Analizy Żywności
Zakład Technologii Skrobi i Cukiernictwa
ul. Stefanowskiego 4/10, 90-924 Łódź

ORCID

0000-0002-2772-3378

ResearcherID

M-3655-2018

SCOPUS

8712748500

Konsultacje dla studentów

Poniedziałek 1200-1300 pokój 543

Środa  1200-1300 pokój 543



Działalność dydaktyczna

Wykłady

  • Polityka wyżywienia ludności świata - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
  • Fizykochmia węglowodanów - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
  • Technologia żywności pochodzenia roślinnego - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
  • Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego - studia niestacjonarne, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
  • Aparatura i procesy specjalizacyjne - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka Technologia żywności i potraw. Towaroznawstwo - studia I stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego, kierunek Dietetyka
  • Przechowalnictwo żywności - studia II stopnia, Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego, kierunek Dietetyka
  • Produkcja potraw i towaroznawstwo - studia II stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego, kierunek Dietetyka

Zajęcia laboratoryjne

  • Technologia skrobi i cukiernictwa - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
  • Technologia tłuszczów jadalnych - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
  • Analiza sensoryczna żywności - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie
  • Przemysłowa produkcja potraw - studia niestacjonarne, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
  • Technologie gastronomiczne - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, studia niestacjonarne, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
  • Laboratorium specjalizacyjne - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
  • Technologia żywności pochodzenia roślinnego – studia I i II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, studia II stopnia, kierunek Technologia Kosmetyków, studia niestacjonarne, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
  • Technologia żywności - wybrane elementy - studia I stopnia, Wydział Organizacji i Zarządzania Politechniki Łódzkiej, kierunek Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
  • Towaroznawstwo artykułów spożywczych - studia I stopnia, Kolegium Towaroznawstwa Politechniki Łódzkiej, kierunek Towaroznawstwo
  • Technologia żywności i potraw. Towaroznawstwo - studia I stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego, kierunek Dietetyka
  • Produkcja potraw i towaroznawstwo - studia II stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego, kierunek Dietetyka

Opieka nad pracami inżynierskimi, magisterskimi i doktorskimi

Patenty i zgłoszenia patentowe
  • Rosicka-Kaczmarek J., Kowalska G., Olejnik T.P., Miśkiewicz K., Wiktorska M., Oracz J., Zgłoszenie patentowe No. P438554 Sposób wytwarzania preparatu mleczka pszczelego w postaci enkapsulatu                        o zwiększonej biostabilności i biodostępności, 2021.
  • Kowalska G., Rosicka-Kaczmarek J., Olejnik T.P., Miśkiewicz K., Zgłoszenie patentowe No. P.433321 Sposób wytwarzania mikrokapsułkowanego preparatu miodu pszczelego do zastosowań biomedycznych, 2020.
  • Żyżelewicz D., Rosicka-Kaczmarek J., Nebesny E., Budryn G., Krysiak W., Motyl I., Libudzisz Z. Patent nr PL-216950 WUP 05/14 Waflowy wyrób cukierniczy w postaci wafli przekładanych masą,  o cechach funkcjonalnych, 2014.
Publikacje po 2010 roku
  • Kowalska G., Rosicka-Kaczmarek J., Miskiewicz K., Wiktorska M., Gumul D., Orczykowska M., Dędek K. Influence of rye bran heteropolysaccharides on the physicochemical and antioxidant properties of honeydew honey microcapsules.   Food and Bioproducts Processing 2021 (przyjęty do p
  • Kapuśniak  K., Lubas K. Wojcik M., Rosicka-Kaczmarek J., Pavlyuk V., Kluziak K., Gonçalves I., Lopes, J., Coimbra M.A., Kapuśniak J., Effect of Continuous and Discontinuous Microwave-Assisted Heating on Starch-Derived Dietary Fiber Production. Molecules 2021, vol. 26, no 18, p. 5619-5636
  • Kapuśniak K., Wojcik M., Wróbel K.,  Rosicka-Kaczmarek, J.,  Kapuśniak, J., Assessment of physicochemical and thermal properties of soluble dextrin fiber from potato starch for use in fruit mousses. Journal of the Science of Food and Agriculture 2021, vol. 101, no. 10, p. 4125-4133.
  • Orczykowska M., Olejnik T.P., Rosicka-Kaczmarek J., Miśkiewicz K., Kowalska G., Use of phenomenological rheology methods to analyze the viscoelastic properties of bee honeys. Journal of Food Process Engineering 2021, vol. 44, no. 3, p. 1-8.
  • Chmielewska A., Kozłowska M., Rachwał D., Wnukowski P., Amarowicz R., Nebesny E., Rosicka-Kaczmarek J., Canola/rapeseed protein – nutritional value, functionality and food application: a review, Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2020, doi : 10.1080/10408398.2020.1809342
  • Miśkiewicz K.,  Rosicka-Kaczmarek J., Nebesny E., Effects of chickpea protein on carbohydrate reactivity in acrylamide formation in low humidity model systems. Foods 2020, Vol. 9, no. 2, p. 167-179.
  • Rosicka-Kaczmarek J., Komisarczyk A., Nebesny E., Heteropolysaccharide preparations from rye and wheat bran as sources of antioxidants. Journal of Cereal Science 2018, vol. 81, p. 37-43.
  • Miśkiewicz K., Nebesny E., Rosicka-Kaczmarek J., Żyżelewicz D., Budryn G., The effects of baking conditions on acrylamide content in shortcrust cookies with added freeze-dried aqueous rosemary extract. Journal of Food Science and Technology 2018, vol. 55, no. 10, p. 4184-4196.
  • Ostrowska A., Kozłowska M., Rachwał – Rosiak D., Wnukowski P., Nebesny E., Rosicka – Kaczmarek J.  Natural functional bioproteins from rapeseead – Napiferyn Biotech LTD, [in:]  Karwowska M., Jackowska I.,  Suplement pokonferencyjny XXIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej „Żywność – tradycja i nowoczesność”, Prozdrowotne właściwości żywności. Aspekty żywieniowe i technologiczne 2018,  p. 63 – 74.
  • Rosicka-Kaczmarek J., Kwaśniewska-Karolak I., Nebesny E., Komisarczyk A., The functionality of wheat starch, [in:] Starch in Food. Structure, Function and Applications. A volume in  Woodhead Publishing in Food Science and Technology & CRC Press 2018, p. 325-352, Cambridge, England
  • Rosicka-Kaczmarek J., Tkaczyk M., Makowski B., Komisarczyk A., Nebesny E., The influence of non - starch polysaccharides (arabinoxylans) on thermodynamic properties of starches from facultative wheat varieties. European Food Research and Technology 2017, vol. 243, no. 12, p. 2243-2253.
  • Rosicka-Kaczmarek J., Makowski B., Nebesny E., Tkaczyk M., Komisarczyk A., Nita Z., Composition and thermodynamic properties of starches from facultative wheat varieties. Food Hydrocolloids 2016, vol. 54, p. 66-76.
  • Rosicka – Kaczmarek J., Komisarczyk A., Nebesny E., Makowski B., The influence of arabinoxylans on the quality of grain industry products. European Food Research and Technology 2016, vol. 242, no. 3, p. 295–303.
  • Nowak A., Czyżowska A., Rosicka-Kaczmarek J., Gałązka-Czarnecka I. Trwałość owoców suszonych mikrofalowo w próżni. [in:] Rola procesów technologicznych w kształtowaniu jakości żywności 2016,p. 51-59, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, ISBN 978-83-937001-6-5, Suplement pokonferencyjny XII Konferencji Naukowej z cyklu „Żywność XXI wieku”.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Rosicka-Kaczmarek J., Nebesny E., Stasiuk M., Non-carbohydrate components on the surface of starch granules according to the hardness of wheat. Food and Nutrition Sciences 2015, vol. 6, p. 112-123.
  • Rosicka-Kaczmarek J., Stasiuk M., Nebesny E., Komisarczyk A., Fluorimetric studies of the interactions of wheat puroindolines with polar lipids on the surface starch granules, Journal of Cereal Science 2015, vol. 56, p.53-58.
  • Buzała K., Przybysz P., Rosicka-Kaczmarek J., Kalinowska H. Comparison of digestibility of wood pulps produced by the sulfate and TMP methods and woodchips of various botanical origins and sizes. Cellulose 2015, vol. 22, p. 2737-2747.
  •  Buzała K., Przybysz P., Rosicka-Kaczmarek J., Kalinowska H. Production of glucose-rich enzymatic hydrolysates from cellulosic pulps. Cellulose 2015, vol. 22, p. 663-674.
  • Makowski B., Rosicka-Kaczmarek J.,  Nebesny E. Bioactive compounds in cereals: Technological and nutritional properties, [in:] Vijai K. Gupta, Maria G. Tuohy, A. O'Donovan, M. Lohani Biotechnology of Bioactive Compounds: Sources and Applications 2015, p. 103-122,  Wiley-Blackwell ISBN: 978-1-118-73349-3.
  • Rosicka-Kaczmarek J., Miśkiewicz K., Nebesny E., Makowski B., Composition and functional properties of lipid components from selected cereal grains. [in:] Budryn G., Żyżelewicz D. (edit.), Plant Lipids Science, Technology, Nutritional Value and Benefits to Human Health 2015, s. 119-145, Research Signpost
  • Kwaśniewska-Karolak I., Rosicka-Kaczmarek J., Krala L. Factors influencing quality and shelf life of baking products, Journal on Processing and Energy in Agriculture 2014, vol. 18,  no.1, p. 1-7.
  • Miśkiewicz K., Nebesny E., Rosicka-Kaczmarek J., Budryn G., Krysiak W., Influence of the type of fat and air humidity on chosen properties of the lipid fraction in the process of baking shortbread pastries. Grasas y Aceities 2013, Vol. 64, no. 1, p. 85-94.
  • Miśkiewicz K., Nebesny E., Rosicka-Kaczmarek J., Changes of polymorphism of lipid fractions of shortcrust pastries during storage. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry 2013, Vol. 113, No. 1, p. 301-310. 
  • Rosicka-Kaczmarek J., Kwaśniewska- Karolak I., Nebesny E., Miśkiewicz K., Influence of variety and year of wheat cultivation on the chemical composition of starch and properties of glucose hydrolysates. Journal of Cereal Science 2013, Vol. 57, no. 1, p. 98-106.
  • Siurek B., Rosicka-Kaczmarek J., Nebesny E., Bioactive compounds in cereal grains – occurrence, structure, significance in technology, nutrition properties –a review. Food Science and Technology International 2012, vol. 18, no. 6, p. 559 - 568.
  • Budryn G., Nebesny E., Żyżelewicz D., Oracz J., Miśkiewicz K., Rosicka-Kaczmarek J., Influence of roasting conditions on fatty acids and oxidative changes of Robusta coffee oil. European Journal of Lipid Science and Technology 2012, Vol. 114, p. 1052-1061.
  • Żyżelewicz D., Motyl I., Nebesny E., Budryn G., Krysiak W., Rosicka-Kaczmarek J., Libudzisz Z. Probiotic confectionery products – preparation and properties [in:] Rigobelo E.C. Probiotics 2012, p. 261-306, In Tech, Rijeka.
  • Koziołkiewicz M., Nebesny E., Krysiak W., Rosicka-Kaczmarek J., Budryn G., Gałazka-Czarnecka I., Libudzisz Z. Żywność i żywienie w XXI wieku – Wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego. Strategiczny program badawczy 2011, Wydawnictwo SWSPiZ, Łódź, ISBN 978-83-62916-21-4.
  • Szumigaj-Tarnowska J., Żakowska Z., Klimek L., Rosicka-Kaczmarek J. Ocena zmian właściwości fizycznych folii polietylenowych po degradacji biologicznej. Chemia, Dydaktyka, Ekologia, Metrologia 2010, vol. 15, no. 2, p. 1-6.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Rosicka-Kaczmarek J., Nebesny E.  Properties of amylose-lipid complexes from different wheat varieties in different years. Journal on Processing and Energy in Agriculture 2010, vol. 14, no. 13, p. 135-140.
  • Koziołkiewicz M., Nebesny E., Krysiak W., Rosicka-Kaczmarek J. Gałązka-Czarnecka I., Budryn G., Libudzisz Z. Żywność i żywienie w XXI wieku – Wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego. Badania eksperckie metodą Delphi 2010, Wydawnictwo SWSPiZ, Łódź, ISBN 978-83-92916-28-3.
Otrzymane nagrody
  • odznaczona przez Prezydenta RP Brązowym Medalem za Długoletnią Służbę dla PŁ (2015)
  • w latach 2009-2015 siedmiokrotnie  indywidualna nagroda Rektora PŁ za pracę naukową, a w 2014 r. dodatkowo nagroda za osiągnięcia dydaktyczne
Przebieg kariery naukowej

2003 – Uzyskanie stopnia doktora nauk technicznych

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, specjalność – Technologia Chemiczna

1996 – Uzyskanie stopnia magistra inżyniera

Politechnika Łódzka, Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii, specjalność – Technologia Chemiczna, Technologia Spożywcza

Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych
  • od 1996 członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
  • od 2015 członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności Oddział Łódzki
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Olejnik T. (kierownik), J. Rosicka-Kaczmarek J. (kierownik merytoryczny) Projekt badawczo-rozwojowy nr 00019.DDD.6509.00067.2018.07 „Współpraca naukowo badawcza w ramach grupy operacyjnej kluczem do wprowadzenia innowacyjnego produktu na rynek”  w ramach Funduszy Strukturalnych Unii Europejskiej - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego, program operacyjny Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, działanie M16 – WSPÓŁPRACA, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z siedzibą w Warszawie, z firmą Krysiak Polska Sp. z o.o., Bońki (Płońsk), 2020 –2022.
  • Dziugan P. (kierownik) Projekt badawczo-rozwojowy  Biostar nr RPLD.01.02.02-10-0072/19-00 „Opracowanie technologii oraz kultury starterowej do produkcji pieczywa pszennego w warunkach niskotemperaturowego rozrostu ciasta”. W ramach RPO Województwa Łódzkiego, 2020-2023. (wykonawca)
  • Diowksz A. (kierownik po stronie PŁ) Projekt badawczo-rozwojowy nr RPLD.01.02.02-10-0033/19-00 „Opracowanie przez PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska nowatorskiego pieczywa francuskiego i półfrancuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu” w ramach Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa I: Badania, rozwój I komercjalizacja wiedzy, Działanie I.2 Inwestycje przedsiębiorstw w badania i innowacje, Poddziałanie I.2.2 Projekty B+R przedsiębiorstw. (wykonawca)
  • Kapuśniak K. (kierownik) Projekt Preludium 13 nr 2017/25/N/NZ9/02564 „Wpływ budowy molekularnej produktów depolimeryzacji skrobi, otrzymywanych w warunkach kontrolowanego ogrzewania mikrofalowego, na ich oporność na trawienie enzymatyczne”, finansowany przez NCN, 2018-2021. (wykonawca)
  • Dziugan P. (kierownik) Projekt w ramach programu “BIOSTRATEG 2“                                                                                        nr BIOSTRATEG2/296369/5/NCBiR/2016 „ Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych”, wykonawca: Politechnika Łódzka (koordynator projektu Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności), Instytut Ogrodnictwa, Uniwersytet Łódzki, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, EKSPERT-SITR, Krajowa Spółka Cukrowa, 2016-2019. (wykonawca)
  • Rosicka-Kaczmarek J. (kierownik po stronie PŁ) Projekt B+R nr POIR.01.01.01-00-1133/15 „Prace badawczo-rozwojowe nad innowacyjną metodą ciągłą produkcji tradycyjnych cukierków z wykorzystaniem linii produkcyjnej”, finansowany w ramach I Osi priorytetowej Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020, Działanie 1.1 „Projekty B+R Przedsiębiorstw”, Poddziałanie 1.1.1 „Badanie przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa”, we współpracy z firmą Majami Sp. z o.o., sp. kom.,  2015-2017. (kierownik zadania badawczego po stronie PŁ)
  • Dziugan P. (kierownik) Projekt badawczo-rozwojowy INNOTECH/IN1/61/150409/NCBR/12 „Opracowanie technologii wytwarzania syropów cukrowych z buraka cukrowego jako substytutu cukru białego dla wybranych zastosowań w przemyśle spożywczym” w ramach ścieżki programowej In-Tech finansowanego ze środków NCBiR, realizowany we współpracy z Krajową Spółką Cukrową S.A.                              w Zespole Technologii Skrobi i Cukiernictwa, Instytucie Technologii i Analizy Żywności oraz Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, 2011 – 2015. (kierownik dwóch zadań badawczych po stronie PŁ)
  • Żyżelewicz D. (kierownik) Projekt inwestycyjno-badawczy nr POIG.02.01.00-10-171/09 „Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej” realizowany w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007-2013, Priorytet 2 Infrastruktura sfery B+R, Działanie 2.1 Rozwój ośrodków o wysokim potencjale badawczym, realizowany w Instytucie Chemicznej Technologii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, 2012 –2015. (wykonawca)
  • Rosicka-Kaczmarek J. (kierownik) projekt badawczy własny finansowany przez MNiSW nr N N312 464540, „Rola struktury molekularnej nieskrobiowych polisacharydów (arabinoksylanów) w kształtowaniu właściwości enzymatycznych hydrolizatów skrobi, w zależności od twardości i odmiany pszenicy”, 2011-2014. (kierownik)
  • Rosicka-Kaczmarek J. (kierownik) projekt badawczy własny finansowania przez MNiSW nr N N312 314 337, „Interakcje niewęglowodanowych składników (puroindoliny/lipidy) z powierzchnią ziaren skrobi pszennej i ich wpływ na właściwości fizykochemiczne enzymatycznych hydrolizatów”, 2009-2012. (kierownik)
  • Nebesny E. (kierownik) Projekt badawczy rozwojowy nr N R12 0068 06 „Opracowanie technologii otrzymywania wyrobów i półproduktów cukierniczych i ciastkarskich o zmniejszonej zawartości związków antyżywieniowych”, 2009 - 2012. (wykonawca)
  • Koziołkiewicz M. (kierownik po stronie PŁ) Projekt partnerski nr UDA- POIG.01.01.01-00-011/08-00 „Żywność i żywienie w XXI wieku – wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego” współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, priorytetu tematycznego 1: Badania i rozwój nowoczesnych technologii, działania 1.1.: Wsparcie badań naukowych dla budowy gospodarki opartej na wiedzy, poddziałania 1.1.1.: projekty badawcze z wykorzystaniem metody foresight. Miejsce realizacji prokektu: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka; Instytut Badań nad Przedsiębiorczością i Rozwojem Ekonomicznym EEDRI przy SWSPiZ w Łodzi, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, Zakłady Mleczarskie MLEKPOL w Grajewie, 2009-2011. (wykonawca)

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki