+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Joanna Oracz

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Aktywne biologicznie składniki wybranych surowców roślinnych (polifenole, metyloksantyny, aminy biogenne, fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe, tokoferole i produkty reakcji Maillarda).
  • Prozdrowotne działanie związków biologicznie aktywnych obecnych w surowcach roślinnych na organizm ludzki.
  • Efekty synergistycznego współdziałania flawonoidów, metyloksantyn oraz produktów reakcji Maillarda na aktywność biologiczną surowców roślinnych.
  • Wpływ procesów przetwórczych (fermentacja, suszenie, alkalizacja oraz prażenie) surowców roślinnych na zawartość związków biologicznie aktywnych.
  • Poszukiwanie nowych rozwiązań w wyodrębnianiu i identyfikacji związków biologicznie aktywnych o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym.
Obrazek użytkownika Joanna Oracz
dr inż.
Joanna
Oracz

Stanowisko

adiunkt

Funkcja

opiekun praktyk na kierunku Menedżer żywności i żywienia

E-mail

joanna.oracz@p.lodz.pl

Telefon

42 631 34 62

Pokój

532

Adres

Instytut Technologii i Analizy Żywności, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka, ul. Stefanowskiego 2/22, 90-537 Łódź

ORCID

0000-0003-2469-3369

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1364096/joanna-oracz/

SCOPUS

51864482100


Działalność dydaktyczna

Lectures

  • General Food Technology - first cycle studies, Food Technology and Human Nutrition, full-time and part-time studies
  • Edible fat technology - first cycle studies, Food Technology and Human Nutrition studies
  • Innovative processes and apparatus in food engineering - second degree studies, Food Technology and Human Nutrition
  • Production technologies - first degree studies, Commodity Science College, Lodz University of Technology, majoring in Commodity Science
  • Food and food technology. Commodity science - first cycle studies at the Faculty of Health Sciences of the Medical University, major in Dietetics
  • Food production and commodity science - second degree studies at the Faculty of Health Sciences of the Medical University, major in Dietetics

Laboratory

  • Specialization laboratory - first cycle studies, Food Technology and Human Nutrition
  • Sensory analysis of food - second degree studies, Food Technology and Human Nutrition
  • Starch and confectionery technology - second degree studies, Food Technology and Human Nutrition studies
  • Food technology of plant origin - first and second cycle studies, Food Technology and Human Nutrition studies, second degree studies, Cosmetics Technology, extramural studies, Food Technology and Human Nutrition studies
  • Edible fat technology - second cycle studies, Food Technology and Human Nutrition studies
  • Food technology - selected elements - first cycle studies, Faculty of Organization and Management, Lodz University of Technology, faculty of Management and Production Engineering
  • Commodity science of food products - 1st degree studies, Commodity Science College of the Lodz University of Technology, commodity science
  • Food and food technology. Commodity science - first cycle studies at the Faculty of Health Sciences of the Medical University, major in Dietetics
  • Food production and commodity science - second degree studies at the Faculty of Health Sciences of the Medical University, major in Dietetics

Supervision over engineering, master's and doctoral dissertations

Patenty i zgłoszenia patentowe
  • Rosicka-Kaczmarek J., Kowalska G., Olejnik T., Miśkiewicz K., Oracz J., Wiktorowska M., Zgłoszenie patentowe nr P. 438554 Sposób wytwarzania preparatu mleczka pszczelego w postaci enkapsulatu o zwiększonej biostabilności i biodostępności, 2021.
  • Grzelczyk J., Gałązka-Czarnecka I., Oracz J., Zgłoszenie patentowe nr P. 437771 Biodegradowalne opakowania i naczynia jednorazowe, 2021
Publikacje po 2010 roku
  • Żyżelewicz D., Oracz J., Bilicka M., Kulbat-Warycha K., Klewicka E., Influence of freeze-dried phenolic-rich plant powders on the bioactive compounds profile, antioxidant activity and aroma of different types of chocolates. Molecules 2021, no 26, article 7058, p. 1-24
  • Jóźwiak P., Ciesielski P., Zakrzewski P. K., Kozal K., Oracz J., Budryn G., Żyżelewicz D., Flament S., Vercoutter-Edouart A-S., Bray F., Lefebvre T., Krześlak A., Mitochondrial O-GlcNAc transferase interacts with and modifies many proteins and its up-regulation affects mitochondrial function and cellular energy homeostasis. Cancers 2021, no 13, 2956, p. 1-22.
  • Belica-Pacha S., Małecka M., Daśko M., Miłowska K., Bryszewska M., Budryn G., Oracz J., Pałecz B., The interaction of heptakis (2,6-di-o-methyl)-β-cyclodextrin with mianserin hydrochloride and its influence on the drug toxicity. International Journal of Molecular Sciences 2021, 22(17), 9419, p. 1-20.
  • Grzelczyk J., Budryn G., Peña-García J., Szwajgier D., Gałązka-Czarnecka I., Oracz J., Pérez-Sánchez H., Evaluation of the inhibition of monoamine oxidase A by bioactive coffee compounds protecting serotonin degradation. Food Chemistry 2021, 348, 129108, p. 1-12.
  • Żyżelewicz D., Kulbat-Warycha K., Oracz J., Żyżelewicz K., Polyphenols and other bioactive compounds of Sideritis plants and their potential biological activity. Molecules 2020, no. 25, 3763, p. 1-18.
  • Oracz J., Żyżelewicz D., Antioxidants in cocoa. Antioxidants 2020, no. 9, 1230, p. 1-4.
  • Belica-Pacha S., Miłowska K., Ionov M., Bryszewska M., Buczkowski A., Budryn G., Oracz J., Zaczyńska D., Wróblewska A., Urbaniak, P., Pałecz, B., The impact of β-cyclodextrin on biological and chemical properties of mianserin hydrochloride in aqueous solution. Journal of Molecular Liquids 2020, 314, 113589, p. 1-
  • Bogdan P., Kordialik-Bogacka E., Czyżowska A., Oracz J., Żyżelewicz D., The profiles of low molecular nitrogen compounds and fatty acids in wort and bear obtained with the additionof quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), amaranth (Amaranthus cruentus L.) or maltose syrup. Foods 2020, no. 9, 1626, p. 1-14.
  • Oracz J., Nebesny E., Żyżelewicz D., Budryn G., Luzak B., Bioavailability and metabolism of selected cocoa bioactive compounds: a comprehensive review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2020, Vol. 60, no. 12, p. 1947–1985.
  • Żyżelewicz D., Oracz J., Bojczuk M., Budryn G., Jurgoński A., Juśkiewicz J., Zduńczyk Z., Effects of raw and roasted cocoa bean extracts supplementation on intestinal enzyme activity, biochemical parameters, and antioxidant status in rats fed a high-fat diet. Nutrients, 2020, no. 12, 889, p. 1-17.
  • Oracz J., Żyżelewicz D., In vitro antioxidant activity and FTIR characterization of high-molecular weight melanoidin fractions from different types of cocoa beans. Antioxidants 2019, no. 8, 560, p. 1-16.
  • Zavodnik I., Buko V., Lukivskaya O., Lapshina E., Tatsiana I., Belonovskaya E., Kirko S., Naruta E., Kuzmitskaya I., Budryn G., Żyżelewicz D., Oracz J., Zakrzeska A., Kiryukhina L., Cranberry (Vaccinium macrocarpon) peel polyphenol-rich extract attenuates rat liver mitochondria impairments in alcoholic steatohepatitis in vivo and after oxidative treatment in vitro. Journal of Functional Foods 2019, no. 57, p. 83-94.
  • Żyżelewicz D., Bojczuk M., Budryn G., Jurgoński A., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Oracz J., Influence of diet enriched with cocoa bean extracts on physiological indices of laboratory rats. Molecules 2019, no. 24, 825, p. 1-12.
  • Oracz J., Nebesny E., Żyżelewicz D., Identification and quantification of free and bound phenolic compounds contained in the high-molecular weight melanoidin fractions derived from two different types of cocoa beans by UHPLC-DAD-ESI-HR-MSn. Food Research International 2019, no. 115, p. 135-149.
  • Oracz J., Nebesny E., Effect of roasting parameters on the physicochemical characteristics of high-molecular-weight Maillard reaction products isolated from cocoa beans of different Theobroma cacao L. groups. European Food Research and Technology 2019, 245(1), p. 111-128.
  • Żyżelewicz D., Oracz J., Bogucki M., Chachuła G., Kaczmarska M., Harasimiuk W., Właściwości czekolad ORIGIN dostępnych na polskim rynku [w:] Budryn G., Śliżewska K. (red.), Monografia Naukowa XLIV Konferencji Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN „Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu”, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2019, s. 33-44.
  • Kaczmarska M., Żyżelewicz D., Oracz J., Wojciechowska A., Gajda E., Łosiewicz A., Aktywność i stabilność kompleksu inkluzyjnego polifenoli z ekstraktu z proszku kakaowego Acticoa z ß-cyklodekstryną [w:] Budryn G., Śliżewska K. (red.), Monografia Naukowa XLIV Konferencji Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN „Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu”, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2019, s. 89-98.
  • Żyżelewicz D., Budryn G., Oracz J., Antolak H., Kręgiel D., Kaczmarska M., The effect on bioactive components and characteristics of chocolate by functionalization with raw cocoa beans. Food Research International 2018, no. 113, p. 234-244.
  • Żyżelewicz D.,  Oracz J., Kaczmarska M., Budryn G., Grzelczyk J., Preparation and characterization of inclusion complex of (+)-catechin with β-cyclodextrin. Food Research International 2018, no. 113, p. 263-268.
  • Żyżelewicz D., Bojczuk M., Budryn G., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Jurgoński A., Oracz J., Influence of diet based on bread supplemented with raw and roasted cocoa bean extracts on physiological indices of laboratory rats. Food Research International 2018, no. 112, p. 209-216.
  • Buko V., Zavodnik I., Kanuka O., Belonovskaya E., Naruta E., Lukivskaya O., Kirko S., Budryn G., Żyżelewicz D., Oracz J., Sybirna N., Antidiabetic effects and erythrocyte stabilization by red cabbage extract in streptozotocin-treated rats. Food & Function 2018, no. 9, p. 1850-1863.
  • Adamiak J., Bonifay V., Otlewska A., Sunner J., Beech I., Stryszewska T., Kańka S., Oracz J., Żyżelewicz D., Gutarowska B., Untargeted metabolomics approach in halophiles: understanding the biodeterioration process of building materials. Frontiers in Microbiology 2017, no. 8, article 2448, p. 1-12.
  • Antolak H., Oracz J., Otlewska A., Żyżelewicz D., Kregiel D., Identification of carotenoids and isoprenoid quinones from Asaia lannensis and Asaia bogorensis. Molecules 2017, no. 22, article 1608, p. 1-17.
  • Żyżelewicz D., Oracz J., Krysiak W., Budryn G., Nebesny E., Effects of various roasting conditions on acrylamide, acrolein and polycyclic aromatic hydrocarbons content in cocoa bean and the derived chocolates. Drying Technology 2017, Vol. 35, no. 3, p. 363-374.
  • Żyżelewicz D., Zakłos-Szyda M., Juśkiewicz J., Bojczuk M., Oracz J., Budryn G., Miśkiewicz K., Krysiak W., Zduńczyk Z., Jurgoński A., Cocoa bean (Theobroma cacao L.) phenolic extracts as PTP1B inhibitors, hepatic HepG2 and pancreatic βTC3 cell cytoprotective agents and their influence on oxidative stress in rats. Food Research International 2016, no. 89, p. 946-957.
  • Żyżelewicz D., Krysiak W., Oracz J., Sosnowska D., Budryn G., Nebesny E., The influence of the roasting process conditions on the polyphenol content in cocoa beans, nibs and chocolates. Food Research International 2016, no. 89, p. 918-929.
  • Kicel A., Michel P., Owczarek A., Marchelak A., Żyżelewicz D., Budryn G., Oracz J., Olszewska M. A., Phenolic profile and antioxidant potential of leaves from selected Cotoneaster Medik. species. Molecules 2016, no. 21, 688, p. 1-17.
  • Budryn G., Zaczyńska D., Oracz J., Effect of addition of green coffee extract and nanoencapsulated chlorogenic acids on aroma of different food products. LWT - Food Science and Technology 2016, 73, p. 197-204.
  • Oracz J., Żyżelewicz D., Nebesny E., The content of polyphenolic compounds in cocoa beans (Theobroma cacao L.), depending on variety, growing region and processing operations: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2015, no. 55, p. 1176-1192.
  • Budryn, G., Nebesny, E., Oracz, J., Correlation between the stability of chlorogenic acids, antioxidant activity and acrylamide content in coffee beans roasted in different conditions. International Journal of Food Properties 2015, 18(2), pp. 290-302.
  • Budryn G., Zaczyńska D., Rachwał-Rosiak D., Oracz J., Changes in properties of food proteins after interaction with free and β-cyclodextrin encapsulated hydroxycinnamic acids. European Food Research and Technology 2015, 240(6), p. 1157-1166.
  • Oracz J., Nebesny E., Żyżelewicz D., Changes in the flavan-3-ols, anthocyanins, and flavonols composition of cocoa beans (Theobroma cacao L.) of different origins affected by roasting conditions. European Food Research and Technology 2015, vol. 241, no. 5, p. 663-681.
  • Oracz J., Żyżelewicz D., Budryn G., Nebesny E., Cocoa butter alternative fats [w:] Budryn G., Żyżelewicz D. (red), Plant lipids. Science, technology, nutritional value and benefits to human health, Research Signpost, Kerala 2015, p. 87-106.
  • Żyżelewicz D., Budryn G., Krysiak W., Oracz J., Nebesny E., Bojczuk M., Influence of roasting conditions on fatty acid composition and oxidative changes of cocoa butter extracted from cocoa bean of Forastero variety cultivated in Togo. Food Research International 2014, no. 63C, p. 328-343.
  • Żyżelewicz D., Budryn G., Krysiak W., Oracz J., Nebesny E., Tocopherols in cocoa butter obtained from cocoa bean roasted in different forms and under various process parameters. Food Research International 2014, no. 63C, p. 390-399.
  • Oracz J., Nebesny E., Żyżelewicz D., Effect of roasting conditions on the fat, tocopherol and phytosterol content and antioxidant capacity of the lipid fraction from cocoa beans of different Theobroma cacao L. cultivars. European Journal of Lipid Science and Technology 2014, no. 116, p. 1002-1014.
  • Oracz J., Nebesny E., Influence of roasting conditions on the biogenic amine content in cocoa beans of different Theobroma cacao cultivars. Food Research International 2014, 55, p. 1-10.
  • Budryn G., Nebesny E., Pałecz B., Rachwał-Rosiak D., Hodurek P., Miśkiewicz K., Oracz J., Żyżelewicz D., Inclusion complexes of β-cyclodextrin with chlorogenic acids (CHAs) from crude and purified aqueous extracts of green Robusta coffee beans (Coffea canephora L.). Food Research International 2014, no. 61, p. 202-213.
  • Budryn G., Nebesny E., Żyżelewicz D., Oracz J., Properties of model systems of sunflower oil and green coffee extract after heat treatment and storage. LWT - Food Science and Technology 2014, no. 59, p. 467-478.
  • Budryn G., Żyżelewicz D., Nebesny E., Oracz J., Krysiak W., Influence of addition of green tea and green coffee extracts on the properties of fine yeast pastry fried products. Food Research International 2013, no. 50, p. 149-160.
  • Bagnowska A., Krala L., Nowak A. Oracz, J. Antioxidant properties of chitosan in sausages without nitrate (III) added | Właściwości przeciwutleniające chitozanu w kiełbasach bez dodatku azotanu(III). Zywnosc. Nauka. Technologia. Jakosc/Food. Science Technology. Quality 2014, 21(4), p. 173-187.
  • Budryn G., Nebesny E., Rachwal-Rosiak D., Oracz J., Fatty acids, essential amino acids, and chlorogenic acids profiles, in vitro protein digestibility and antioxidant activity of food products containing green coffee extract. International Food Research Journal 2013, 20(5), p. 2133-2144.
  • Budryn G., Nebesny E., Żyżelewicz D., Oracz J., Miśkiewicz K., Rosicka-Kaczmarek J., Influence of roasting conditions on fatty acid and oxidative changes of Robusta coffee oil. European Journal of Lipid Science and Technology 2012, no. 114, p. 1052-1061.
  • Oracz J., Nebesny E., Żyżelewicz D., New trends in quantification of acrylamide in food products. Talanta 2011, no. 86, p. 23-34.
  • Żyżelewicz D., Nebesny E., Oracz J., Akrylamid – powstawanie, właściwości fizykochemiczne i biologiczne. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2010, Vol. XLIII, no. 3, p. 415-427.
Otrzymane nagrody
1. Nagrody za osiągnięcia naukowo-badawcze i organizacyjne oraz  osiągnięcia w działalności dydaktycznej od J.M. Rektora Politechniki Łódzkiej, 2019
2. Nagrody za osiągnięcia naukowo-badawcze i  osiągnięcia w działalności dydaktycznej od J.M. Rektora Politechniki Łódzkiej, 2018
3. Nagrody za osiągnięcia naukowo-badawcze i osiągnięcia w działalności dydaktycznej od J.M. Rektora Politechniki Łódzkiej, 2017
4. Nagroda POLMOS ŻYRARDÓW za wyróżnioną pracę doktorską, Łódź, 2016
5. Wyróżnienie pracy doktorskiej przez Radę Wydziału Biotechnologii i Nauk  o Żywności Politechniki Łódzkiej, 2015
6. Nagroda Oddziału Łódzkiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności za wyróżniającą się pracę pt.: „Ziarno kakaowe źródłem związków biologicznie aktywnych” zaprezentowaną na IV Sesji Magistrantów i Doktorantów Łódzkiego Środowiska Chemików, Łódź, 2013
Przebieg kariery naukowej

2015 - stopień doktora nauk technicznych
Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, specjalizacja - Technologia chemiczna, specjalność - Technologia żywności i żywienia
Temat rozprawy doktorskiej: „Zmiany zawartości wybranych związków bioaktywnych w procesie prażenia ziaren kakaowych różnych odmian Theobroma cacao L.”

2009 - magister inżynier
Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, kierunek - Technologia chemiczna, specjalność - Technologia żywności

Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych
  • Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności od 2009 roku
  • Członek Sekcji ds. Rozwoju Młodej Kadry Naukowej Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN na kadencję 2020-2023
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Olejnik T. (kierownik), Rosicka-Kaczmarek J. (kierownik merytoryczny), projekt finansowany przez ARiMW w ramach działania M16 „Współpraca” PROW 2014-2020 nt. Współpraca naukowo badawcza w ramach grupy operacyjnej kluczem do wprowadzenia innowacyjnego produktu na rynek (czarny czosnek), 00019.DDD.6509.00067.2018.07, 2020-2022, wykonawca.
  • Diowksz A. (koordynator), Żyżelewicz D. (kierownik badań w I-54), projekt UE-2019, Opracowanie przez PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska nowatorskiego pieczywa francuskiego i półfrancuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu, 2020-2021, wykonawca.
  • Budryn G. (koordynator), Żyżelewicz D. (kierownik prac B+R), projekt RPLD-2019, Opracowanie przez PAMAPOL S.A. nowatorskiej gamy dań typu convenience o wysokich walorach prozdrowotnych, 2019-2020, wykonawca.
  • Żyżelewicz D. (kierownik), projekt POIG-2012, Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej, 2012-2015, wykonawca.
  • Oracz J. (kierownik), projekt UMO-2012-05-N-NZ9-01399, Charakterystyka produktów reakcji Maillarda powstających w procesie prażenia ziarna kakaowego oraz ich wpływ na aktywność antyoksydacyjną, 2013-2014.
  • Budryn G. (kierownik), projekt UMO-2011/03/B/NZ9/00745, Interakcje białka oraz hydrolizatów białkowych z kwasami hydroksycynamonowymi o właściwościach przeciwutleniających w badaniach modelowych i prozdrowotnych produktach żywnościowych, 2012-2015, wykonawca.
  • Żyżelewicz D. (kierownik), projekt N N312-2010, Wpływ parametrów procesu prażenia ziarna i śruty kakaowej na zawartość wybranych związków bioaktywnych w ziarnie i śrucie oraz w otrzymanych z nich czekoladach, 2010-2013, wykonawca.
  • Budryn G. (kierownik), projekt NN 312300137, Jakość i trwałość żywności o potencjale prozdrowotnym wzbogaconej ekstraktem surowego ziarna kawowego, 2010-2012, wykonawca.
  • Nebesny E. (kierownik), projekt N R12-2009, Opracowanie technologii otrzymywania wyrobów i półproduktów cukierniczych i ciastkarskich o zmniejszonej zawartości związków antyżywieniowych, 2009-2012, wykonawca.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki