+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Joanna Milala

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Charakterystyka składu i ocena prozdrowotnych właściwości związków polifenolowych zawartych w owocach oraz ubocznych produktach przetwórstwa przemysłu owocowo-warzywnego.
  • Otrzymywanie i charakterystyka ekstraktów bogatych w związki polifenolowe z owoców i ubocznych produktów przetwórstwa, ocena ich właściwości przeciwdrobnoustrojowych oraz oddziaływania na organizm szczura.
  • Analiza składu jakościowego i ilościowego metabolitów powstających w układzie pokarmowym szczura ze szczególnym uwzględnieniem metabolitów elagotanin otrzymanych z owoców jagodowych.
Obrazek użytkownika Joanna Milala
dr inż.
Joanna
Milala

Stanowisko

adiunkt

E-mail

joanna.milala@p.lodz.pl

Telefon

42 631 27 80

Pokój

514

ORCID

0000-0002-4732-1907

ResearcherID

AAZ-6460-2021

SCOPUS

6506803072


Publikacje po 2010 roku
  • Kołodziejczyk, K., Milala, J., Sójka, M., Kosmala, M., Markowski, J., Polyphenol oxidase activity in selected apple cultivars. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research 2010., 18 (2), 1-11
  • Jurgoński A., Milala J., Juśkiewicz J., Zduńczyk Z., Król B., Composition of Chicory Root, Peel, Seed and Leaf Ethanol Extracts and Biological Properties of Their Non-Inulin Fractions Food Technol. Biotechnol. 2011, 49(1) 40–47
  • JuśkiewiczAnchor J.,  MilalaAnchor J., JurgońskiAnchor A., KrólAnchor B., Zduńczyk Z., Consumption of polyphenol concentrate with dietary fructo-oligosaccharides enhances cecal metabolism of quercetin glycosides in rats Nutrition 2011,  27, 351–357
  •  Juśkiewicz J., Zduńczyk Z., Żary-Sikorska E. , Król B., Milala J., Jurgoński A., Effect of the dietary polyphenolic fraction of chicory root, peel, seed and leaf extracts on caecal fermentation and blood parameters in rats fed diets containing prebiotic fructans British Journal of Nutrition 2011, 105, 710–720
  • Kosmala M., Milala J., Kołodziejczyk K., Markowski J., Zbrzeźniak M., Renard C. M.G.C., Dietary fiber and cell wall polysaccharides from plum (Prunus domestica L.) fruit, juice and pomace: comparison of composition and functional properties for three plum varieties. Food Research International 2013, 54 1787–1794.
  • Sójka M., Kołodziejczyk K., Milala J., Polyphenolic and basic chemical composition of black chokeberry industrial by-products Industrial Crops and Products 2013 Volume 51, November, Pages 77-86
  • Milala J., Sójka M., Król K., Buczek M., CHARAKTERYSTYKA SKŁADU CHEMICZNEGO OWOCÓW ROSA POMIFERA ‘KARPATIA’ ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 5 (90), 154 – 167
  • Fotschki B., Milala J., Jurgoński A., Karlińska E., Zduńczyk Z.,  Juśkiewicz J., Strawberry Ellagitannins Thwarted the Positive Effects of Dietary Fructooligosaccharides in Rat Cecum  J. Agric. Food Chem. 2014, 62, 5871−5880 dx.doi.org/10.1021/jf405612a
  • Sójka M., Kołodziejczyk K., Milala J., Abadias M. Viñasc I., Guyot S., Baron A., Composition and properties of the polyphenolic extracts obtained from industrial plum pomaces Journal of Functional Food 2015, Volume 12, JanuaryPages 168-178
  • Juśkiewicz J., Król B., Kosmala M., MilalaJ., Zduńczyk Z., Żary-Sikorska E., Physiological Properties of Dietary Ellagitannin-Rich Preparations Obtained from Strawberry Pomace Using Different Extraction Methods Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2015;65(3):199–209 DOI: https://doi.org/10.1515/pjfns-2015-0007
  • Fotschki B, Juśkiewicz J, Jurgoński A, Kołodziejczyk K, Milala J, Kosmala M, Zduńczyk Z., Anthocyanins in Strawberry Polyphenolic Extract Enhance the Beneficial Effects of Diets with Fructooligosaccharides in the Rat Cecal Environment. PLoS ONE 2016, 11(2): e0149081.doi:10.1371/journal.pone.0149081.
  • Juśkiewicz J, Jurgoński A, Kołodziejczyk K, Kosmala M, Milala J, Zduńczyk Z, Fotschki B, Żary-Sikorska E., Blood Glucose Lowering Efficacy of Strawberry Extracts Rich in Ellagitannins with Different Degree of Polymerization in Rats. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2016, Vol. 66, No. 2, pp. 0–0 DOI: 10.1515/pjfns-2016-0001.
  • Jankowski J. Juśkiewicz J., Zduńczyk P., Kosmala M., Zieliński H., Antoszkiewicz Z., Zduńczyk Z., Antioxidant status of blood and liver of turkeys fed diets enriched with polyunsaturated fatty acids and fruit pomaces as a source of polyphenols. Polish Journal Polish Journal of Veterinary Sciences 2016, Vol. 19, No. 1 89–98
  • Jurgoński A., Juśkiewicz J., Fotschki B., Kołodziejczyk K., Milala J., Kosmala M., Grzelak-Błaszczyk K., Markiewicz L., Metabolism of strawberry mono- and dimeric ellagitannins in rats fed a diet containing fructo-oligosaccharides. European Journal of Nutrition 2017, 56: 853. https://doi.org/10.1007/s00394-015-1133-5.
  • Milala J., Kosmala M., Karlińska E., Juśkiewicz J., Zduńczyk Z., Fotschki B., Ellagitannins from Strawberries with Different Degrees of Polymerization Showed Different Metabolism through Gastrointestinal Tract of Rats J. Agric. Food Chem. 2017, 65, 10738−10748.
  • Opyd P., JurgońskiA., Juśkiewicz J., Milala J., Zduńczyk Z., Król B., Nutritional and Health-Related Effects of a Diet Containing Apple Seed Meal in Rats: The Case of Amygdalin. Nutrients 2017, ISSN: 2072-6643, vol. 9, no. 9, 1-12. 10.3390/nu9101091
  • Milala J., Grzelak-Błaszczyk K., Sójka M., Kosmala M., Dobrzyńska-Inger A., Rój E., Changes of bioactive components in berry seed oils during supercritical CO2 extraction. JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION 2018, , vol. 42, 1-7. ISSN: 0145-8892 10.1111/jfpp.1336
  • Grzelak-BłaszczykK., Milala J., Kosmala K., Kołodziejczyk K., Sójka M., Czarnecki A., Klewicki R., Juśkiewicz J., Fotschki B., Jurgoński A., Onion quercetin monoglycosides alter microbial activity and increase antioxidant capacity. JOURNAL OF NUTRITIONAL BIOCHEMISTRY 2018, vol. 56, no. , 81-88. ISSN: 0955-2863,10.1016/j.jnutbio.2018.02.002
  • Fotschki B., Juśkiewicz J., Kołodziejczyk K., JurgońskiA., Kosmala M., Milala J., Ognik K., Zduńczyk Z., Protective effects of ellagitannin-rich strawberry extracts on biochemical and metabolic disturbances in rats fed a diet high in fructose. Nutrients2018, , vol. 10, no. 4, 1-21.  10.3390/nu10040445
  • Balcerak B., Milala J., Kosmala M., Matysiak B., Klewicka E., Cell walls polysaccharides of rose hips. Biotechnology and Food Science 2019, , vol. 83, no. 2,.143-156. ISSN: 2084-0136 10.34658/bfs.2019.83.2.143-156
  • Żary-Sikorska E., Kosmala M., Milala J., Fotschki B., Ognik K., Juśkiewicz J., Concentrations of Blood Serum and Urinal Ellagitannin Metabolites Depend Largely on the Post-Intake Time and Duration of Strawberry Phenolics Ingestion in Rats. POLISH JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION SCIENCES 2019, vol. 69, no. 4, 379-386. ISSN: 1230-0322 10.31883/pjfns/111866
  • Fotschki B., Juśkiewicz J., Jurgoński A., Kosmala M., Milala J., Zduńczyk Z., Markowski J., Grinding levels of raspberry pomace affect intestinal microbial activity, lipid and glucose metabolism in Wistar rats. FOOD RESEARCH INTERNATIONAL 2019, vol. 121, 399-406. ISSN: 0963-9969 10.1016/j.foodres.2019.03.014
  • Piekarska-Radzik L., Klewicka E., Milala J., Klewicki R., Rosół N., Matysiak B., Sójka M., Markowski J., WPŁYW POLIFENOLI Z WYTŁOKÓW Z PSEUDOOWOCÓW ROSA RUGOSA THUNB. NA WZROST BAKTERII Z RODZAJU LACTOBACILLUS. ŻYWNOŚĆ - Nauka Technologia Jakość 2019, vol. 26, no. 3 (120), 73-87. ISSN: 1425-6959, 10.15193/zntj/2019/120/298
  • Colombino E., Ferrocino I., Biasato I., Cocolin L.S., Prieto-Botella D., Zduńczyk Z., Jankowski J., Milala J., Kosmala M., Fotschki B., Capucchio M., Dried fruit pomace inclusion in poultry diet: growth performance, intestinal morphology and physiology. Journal of Animal Science and Biotechnology 2020, vol. 11, no. 63, 1-17. ISSN: 2049-1891, 10.1186/s40104-020-00464-z
  • Żary-Sikorska E., Fotschki B., Jurgoński A., Kosmala M., Milala J., Kołodziejczyk K., Majewski M., Ognik K., Juśkiewicz J., Protective Effects of a Strawberry Ellagitannin-Rich Extract against Pro-Oxidative and Pro-Inflammatory Dysfunctions Induced by a High-Fat Diet in a Rat Model. MOLECULES 2020, , vol. 25, 1-19. ISSN: 1420-3049 10.3390/molecules25245874
  • Grzelak-Błaszczyk K., Milala J., Kołodziejczyk K., Sójka M., Czarnecki A., Kosmala M., Klewicki R., Fotschki B, Jurgoński A., Juśkiewicz J., Protocatechuic acid and quercetin glucosides in onions attenuate changes induced by high fat diet in rats. Food & Function, 2020, vol. 11,. 3585-3597. ISSN: 2042-6496 10.1039/c9fo02633a
  • Milala J., Piekarska-Radzik L., Sójka M., Klewicki R., Matysiak B., Klewicka E., Rosa spp. Extracts as a Factor That Limits the Growth of Staphylococcus spp. Bacteria, a Food Contaminant. MOLECULES 2021, , vol. 26, no. 15, 1-13. 10.3390/molecules26154590
  • Żary-Sikorska E., Fotschki B., Kołodziejczyk K., Jurgoński A., Kosmala M., Milala J., Majewski M., Ognik K., Juśkiewicz J., Strawberry phenolic extracts effectively mitigated metabolic disturbances associated with high-fat ingestion in rats depending on the ellagitannin polymerization degree. Food & Function 2021, vol. 12,. 5779-5792. ISSN: 2042-6496 10.1039/d1fo00894
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:

Projekt badawczy MNi SzW Nr N312 439637: Badania przydatności polifenoli i błonnika z owoców kolorowych w stymulacji ekosystemu przewodu pokarmowego oraz ograniczenia skutków zaburzeń metabolicznych z wykorzystaniem szczurów z indukowaną insulinoopornością i wczesną fazą cukrzycy –wykonawca

  1. Projekt badawczy własny 3602/B/P01/2010/39 ”Odzyskiwanie elagotanin z wybranych ubocznych produktów przetwórstwa owoców z rodziny różowatych (Rosaceae) wraz z oceną ich właściwości i bezpieczeństwa zdrowotnego” N N312 360 139. Źródło finansowania: Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Okres realizacji: 30.09.2010-29.09.2013. Funkcja: Wykonawca.
  2. Badania biologicznych właściwości wybranych frakcji polifenoli truskawki i możliwości wykorzystania tych związków w profilaktyce zaburzeń metabolicznych początkujących choroby chroniczne NCN 7.03.2013-2016
  3. Współpraca w ramach realizacji projektu pt. „Nowoczesne preparaty agrochemiczne oparte o biodegradowalne ligandy i inne naturalne związki stymulujące odporność, umożliwiające biofortyfikację roślin do zastosowania w Integrowanej Produkcji Roślinnej” w ramach działania 1.1. „projekty B+R przedsiębiorstw”, Poddziałanie 1.1.1 „Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020. Numer umowy o dofinansowanie POIR.01.01.01-00-0024/15. Od 25 lipca 2016 do 31.05.2017 r. wykonawca prac badawczych nad otrzymaniem ekstraktów oraz określeniem ich składu chemicznego materiałów pochodzących z odpadów roślinnych powstałych przy produkcji żywności oraz produktów rolnych zawierających związki polifenolowe i oligosacharydy. Partner INTERMAG Sp. z o.o. Al. 1000-lecia 15G, 32-300 Olkusz.
  4. Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej, nr POIG.02.01.00-10-171/09: 2013-2015. Funkcja: Wykonawca

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki