+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Joanna Grzelczyk

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Związki bioaktywne w żywności
  • Projektowanie żywności prozdrowotnej
  • Związek diety ze stanem zdrowia
  • Analizy termiczne i chromatograficzne
Obrazek użytkownika Joanna Grzelczyk
dr inż.
Joanna
Grzelczyk

Stanowisko

Adiunkt

E-mail

joanna.grzelczyk@p.lodz.pl

Telefon

3464

Adres

ul. Strfanowskiego 2/22, 90-537 Łódź

ORCID

0000-0002-0802-7115

Konsultacje dla studentów

Wtorek 9:15 - 10:00

Czwartek 9:15 - 10:00



Działalność dydaktyczna

Laboratoria:

  • Zmiany przechowalnicze żywności mrożonej i chłodzonej
  • Przechowywanie i transport żywności
  • Technologia chłodnictwa żywności
  • Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego
  • Technologie gastronomiczne
  • Podstawy analizy żywności
  • Dodatki do Żywnosci
  • Laboratoria specjalizacyjne
  • Innowacyjne metody utrwalania i przechowywania żywnosci
  • Zafałszowania produktów żywnosciowych
  • Antyoksydanty w żywnosci

 

  • Projekt – Technologie gastronomiczne
  • Projekt - Dodatki do żywnosci
Patenty i zgłoszenia patentowe

1. Budryn G., Klewicka E., Grzelczyk J.: Sposób wytwarzania fermentowanych kiełków roślin strączkowych, patent P. 426316

2. Grzelczyk J., Budryn G.: Mieszanka do wytwarzania lodów jogurtowych, zwłaszcza przeznaczonych dla diabetyków, zgłoszenie patentowe P. 437550

3. Grzelczyk J., Gałązka-Czarnecka I., Oracz J.: Mieszanka do wytworzenia jednorazowych opakowań i naczyń biodegradowal-nych, przeznaczonych zwłaszcza dla przemysłu spożywczego oraz sposób wytwa-rzania opakowań i naczyń z tej mieszanki, zgłoszenie patentowe P. 437771

Publikacje po 2010 roku

 

1. Szwajgier D., Baranowska-Wójcik E., Grzelczyk J., Żukiewicz-Sobczak W.A. Peripheral oxidation markers in Down syndrome patients: the better and the worse. Disease Markers, 2021, 2021, 9, ID 5581139, doi:10.1155/2021/5581139

 

2. Grzelczyk J., Budryn G., Peña-García J., Szwajgier D., Gałązka-Czarnecka I., Oracz J., Pérez-Sánchez H. Evaluation of the inhibition of monoamine oxidase A by bioactive coffee compounds protecting serotonin degradation. Food Chemistry, 2021, 348, 129108, doi: 10.1016/j.foodchem.2021.129108

 

3. Zakłos-Szyda M., Gałązka-Czarnecka I., Grzelczyk J., Budryn G. Cicer arietinum L. Sprouts' Influence on Mineralization of Saos-2 and Migration of MCF-7 Cells. Molecules, 2020, 19, 4490, doi:10.3390/molecules25194490

 

4. Grzelczyk J., Budryn G., Pérez-Sánchez H. Evaluation of affinity of bioactive isolates from various coffee extracts through binding with PPAR-γ with the use of isothermal titration calorimetry and docking simulation to prevent antidiabetic effects. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 2020, 142, 877–887, doi:10.1007/s10973-020-09801-w

 

5. Zakłos-Szyda M., Budryn G., Grzelczyk J., Pérez-Sánchez H., Żyżylewicz D. Evaluation of Isoflavones as Bone Resorption Inhibitors upon Interactions with Receptor Activator of Nuclear Factor-κB Ligand (RANKL). Molecules, 2020, 25, 206, doi:10.3390/molecules25010206

 

6. Budryn G., Klewicka E., Grzelczyk J., Gałązka-Czarnecka I., Mostowski R. Lactic acid fermentation of legume seed sprouts as a method of increasing the content of isoflavones and reducing microbial contamination. Food Chemistry, 2019, 285, 478-484, doi:10.1016/j.foodchem.2019.01.178

 

7. Grzelczyk J., Budryn G. Analysis of the activity of hydroxycinnamic acids from green and roasted coffee extracts as acetylcholinesterase inhibitors using an isothermal method of titration calorimetry. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 2019, 349, 2, 15-24, doi:10.21005/AAPZ2019.50.2.02

 

8. Budryn G., Grzelczyk J., Pérez-Sánchez H. Binding of Red Clover Isoflavones to Actin as A Potential Mechanism of Anti-Metastatic Activity Restricting the Migration of Cancer Cells. Molecules, 2018, 23, 2471, doi:10.3390/molecules23102471

 

9. Budryn G., Żyżelewicz D., Buko V., Lukivskaya O., Naruta Elena., Belonovskaya E., Moroz V., Kirko S., Grzelczyk J., Bojczuk M., Falih M. Evaluation of antifibrotic effects of coffee and cocoa extracts in rats with thioacetamide-induced fibrosis. European Food Research and Technology, 2018, 244, 1-9, DOI 10.1007/s00217-018-3119-z

 

10. Żyżelewicz D., Oracz J., Kaczmarska M., Budryn G., Grzelczyk J. Preparation and characterization of inclusion complex of (+)-catechin with β-cyclodextrin. Food Research International, 2018, 113, 263-268, doi:10.1016/j.foodres.2018.07.018

 

11. Budryn G., Gałązka-Czarnecka I., Brzozowska E., Grzelczyk J., Mostowski R., Żyżelewicz D., Cerón-Carrasco J. P., Pérez-Sánchez H. Evaluation of estrogenic activity of red clover (Trifoliumpratense L.) sprouts cultivated under different conditions by content of isoflavones, calorimetric study and molecular modelling. Food Chemistry, 2018, 245, 324-336, doi: 10.1016/j.foodchem.2017.10.100

 

12. Budryn G., Grzelczyk J., Jaśkiewicz A., Żyżelewicz D., Pérez-Sánchez H., Cerón-Carrasco J. P. Evaluation of butyrylcholinesterase inhibitory activity by chlorogenic acids and coffe extracts assed in ITC and docking simulation models. Food Research International, 2018, 109,268-277, doi: 10.1016/j.foodres.2018.04.041

 

13. Budryn G., Zaczyńska D., Żyżelewicz D., Grzelczyk J., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J. Influence of the Form of Administration of Chlorogenic Acids on Oxidative Stress Induced by High fat Diet in Rats. Plant Foods for Human Nutrition, 2017, 72, 184-191, doi: 10.1007/s11130-017-0608-3

 

14. Grzelczyk J., Budryn G. Zielona kawa. Część I – od ziarna do filiżanki zielonej kawy. Polish Journal of Nutrition, 2017, 7, 54-56

15. Budryn G., Zakłos-Szydło M., Zaczyńska D., Żyżelewicz D. Grzelczyk J., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J. Green and roasted coffee extracts as antioxidants in βTC3 cells with induced oxidative stress and lipid accumulation inhibitors in 3T3L1 cells, and their bioactivity in rats fed high fat diet. European Food Research and Technology, 2017, 243, 1323-1334, doi: 10.1007/s00217-017-2843-0

Otrzymane nagrody

2022 - laureatka konkursu Polmos Żyrardów za najlepszą pracę doktorską pt.:"Biodostępność i prozdrowotne właściwości kwasów hydroksycynamonowych ziarna kawy modyfikowane w procesie prażenia", promotorzy: Prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn, PŁ i dr hab. inż. Dominik Szwajgier, prof. UP

2021 - wyróżnienie rozprawy doktorskiej na temat "Biodostępność i prozdrowotne właściwości kwasów hydroksycynamonowych ziarna kawy modyfikowane w procesie prażenia", promotorzy: Prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn, PŁ i dr hab. inż. Dominik Szwajgier, prof. UP

Staże naukowe

Uniwersytet McGill, Wydział Chemiczny, Przeprowadzenie badań termicznych i szkolenie z technik termicznej analizy, 2019, Montreal, Kanada, 2 tygodnie

Przebieg kariery naukowej

2021 - stopień doktora

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologiii i Nauk o Żywności, dyscyplina - Technologia Żywnosci i Żywienia

Temat rozprawy doktorskiej: "Biodostępność i prozdrowotne właściwości kwasów hydroksycynamonowych ziarna kawy modyfikowane w procesie prażenia", promotorzy: Prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn, PŁ i dr hab. inż. Dominik Szwajgier, prof. UP

Dyplom mgr inż. nauk technicznych w specjalności Technologia Żywności / Technologia Chłodnictwa Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechnice Łódzkiej w 2016 r. na podstawie pracy magisterskiej pt. „Zastosowanie alginianów do kształtowania właściwości teksturalnych i prozdrowotnych mrożonych przetworów owocowych ”, promotor pracy prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn

Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych

Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności od 2016

Hobby

Książki, podróże

Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  1. Projekt badawczy PRELUDUIN 15 nr  UMO-2018/29/N/NZ9/01160      pt. Biodostępność i prozdrowotne właściwości kwasów hydroksycynamonowych ziarna kawy modyfikowane w procesie prażenia”.  (kierownik)
  2. Własny Fundusz Stypendialny Politechniki Łódzkiej pt. „Charakterystyka i ocena oddziaływania błonnika zawartego w ekstraktach ziarna kawowego o różnym stopniu przetworzenia na mikrobiotę przewodu pokarmowego” (kierownik)
  3. Stypendialny Fundusz Młodych Liderów Nauki pt. „Ocena powinowactwa składników bioaktywnych ekstraktów ziarna kawowego o różnym stopniu prażenia z acetylo- i butyrylocholinoesterazą, oksydazą monoaminową-A oraz receptorem PPAR-γ metodą izotermicznej kalorymetrii miareczkowej (ITC).” (kierownik)
  4. Stypendialny Fundusz Młodych Liderów Nauki pt. „Ocena interakcji składników bioaktywnych ziarna kawowego z acetylo- i butyrylocholinoesterazy oraz oksydazą monoaminową-A metodą izotermicznej kalorymetrii miareczkowej (ITC).” (kierownik)
  5. Projekt badawczy nr UMO-2016/21/B/NZ9/00898, pt.”Poszukiwanie wysokiej aktywności biologicznej nasion strączkowych w oparciu o różne poziomy modelowania molekularnego.” (wykonawca)

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki