+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Jakub Macierzyński

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Przeciwutleniacze w żywności, szczególnie związki polifenolowe. Wśród związków polifenolowych elagotaniny, flawonole, flawan-3-ole, antocyjany, proantocyjanidyny. Hydroliza elagotanin. Przemiany związków polifenolowych pod wpływem różnych czynników, np. tlenu, temperatury, pH środowiska. Badanie składu pierwiastkowego żywności, włącznie z określaniem poziomu zanieczyszczeń pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia człowieka. Techniki chromatograficzne w połączeniu z detekcją masową. Chromatograficzne metody oczyszczania prób z wykorzystaniem różnego rodzaju złóż, m. in. Złoża C-18, żelowe. Spektrometria atomowa zarówno absorbcyjna jak i emisyjna, tj. ASA z płomieniem lub kuwetą grafitową, ICP-OES lub ICP-MS.

Obrazek użytkownika Jakub Macierzyński
dr inż.
Jakub
Macierzyński

Stanowisko

adiunkt

E-mail

jakub.macierzynski@p.lodz.pl

Telefon

42 631 34 57

Pokój

134

ORCID

0000-0003-3988-6788

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1841670/jakub-macierzynski

SCOPUS

55934615400


Publikacje po 2010 roku
  • Karlińska E., Masny A., Cieslak M., Macierzyński J., Pecio Ł., Stochmal A., Kosmala M., Ellagitannins in roots, leaves, and fruits of strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) vary with developmental stage and cultivar. Sci. Hortic.-Amsterdam 2021, Vol. 275, 109665.
  • Macierzyński J., Sójka M., Kosmala M., Karlińska E., Transformation of oligomeric ellagitannins, typical for Rubus and Fragaria genus, during strong acid hydrolysis. J. Agric. Food Chem. 2020, Vol. 68, p. 8212-8222.
  • Karlińska E., Pecio Ł., Macierzyński J., Stochmal A., Kosmala M., Structural elucidation of the ellagitannin with a molecular weight of 2038 isolated from strawberry fruit (Fragaria ananassa Duch.) and named fragariin A. Food Chemistry 2019, Vol. 296, p. 109-115.
  • Kosmala M., Jurgoński A., Juśkierwicz J., Karlińska E., Macierzyński J., Rój E., Zduńczyk Z., Chemical composition of blackberry press cake, polyphenolic extract, and defatted seeds, and their effects on cecal fermentation, bacterial metabolites, and blood lipid profile in rats. J. Agric. Food Chem. 2017, Vol. 65, no. 27, p. 5470-5479.
  • Sójka M., Macierzyński J., Zaweracz W., Buczek M., Transfer and mass ballance of ellagitannins, anthocyanins, flavan-3-ols and flavonols during the processing of red raspberry (Rubus idaeus L.) to juice. J. Agric. Food Chem. 2016, Vol. 64, no. 27, p. 5549-5563.
  • Kosmala M., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Jurgoński A., Karlińska E., Macierzyński J., Jańczak R., Rój E., Chemical composition of defatted strawberry and raspberry seeds and the effect of these dietary ingredients on polyphenol metabolites, intestinal function, and selected serum parameters in rats. J. Agric. Food Chem. 2015, Vol. 63, p. 2989-2996.
  • Macierzyński J., Buczek M., Zaweracz W., Król B., Skład polifenolowy owoców jeżyny Rubus fruticosus. Żywn.- Nauk. Technol. Ja. 2014, Vol. 5, no. 96, p. 183-194.
  • Sójka M., Klimczak E., Macierzyński J., Kołodziejczyk K., Nutrient and polyphenolic composition of industrial strawberry press cake. Eur. Food Res. Technol. 2013, Vol. 237, p. 995-1007.
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:

Macierzyński J. (realizator), NCN Miniatura 4 2020/04/X/NZ9/01463, Określenie składu polifenolowego liści buraka cukrowego jako odpadu pozbiorczego oraz ocena jego zmian, zaistniałych w wyniku zbioru mechanicznego, 2020-2021.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki