Przeciwutleniacze w żywności, szczególnie związki polifenolowe. Wśród związków polifenolowych elagotaniny, flawonole, flawan-3-ole, antocyjany, proantocyjanidyny. Hydroliza elagotanin. Przemiany związków polifenolowych pod wpływem różnych czynników, np. tlenu, temperatury, pH środowiska. Badanie składu pierwiastkowego żywności, włącznie z określaniem poziomu zanieczyszczeń pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia człowieka. Techniki chromatograficzne w połączeniu z detekcją masową. Chromatograficzne metody oczyszczania prób z wykorzystaniem różnego rodzaju złóż, m. in. Złoża C-18, żelowe. Spektrometria atomowa zarówno absorbcyjna jak i emisyjna, tj. ASA z płomieniem lub kuwetą grafitową, ICP-OES lub ICP-MS.
Macierzyński J. (realizator), NCN Miniatura 4 2020/04/X/NZ9/01463, Określenie składu polifenolowego liści buraka cukrowego jako odpadu pozbiorczego oraz ocena jego zmian, zaistniałych w wyniku zbioru mechanicznego, 2020-2021.