+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Izabella Kwaśniewska-Karolak

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Realizowana przeze mnie tematyka badań dotyczy przemian zachodzących podczas przechowywania produktów pochodzenia roślinnego. Podstawowym surowcem w moich badaniach jest pieczywo, które analizuję pod kątem procesu czerstwienia, w tym przede wszystkim przemian frakcji skrobiowej. Zajmuję się także projektowaniem żywności funkcjonalnej na bazie pieczywa.
  • Tematyka moich badań obejmuje także analizę wpływu procesów technologicznych na jakość produktów roślinnych – owoców, warzyw, roślin przyprawowych i ich suszów.
Obrazek użytkownika Izabella Kwaśniewska-Karolak
dr inż.
Izabella
Kwaśniewska-Karolak

Stanowisko

adiunkt

Funkcja

koordynator d.s. praktyk Erazmus +

E-mail

izabella.kwasniewska-karolak@p.lodz.pl

Telefon

4842 631 27 83

Pokój

18

Adres

Instytut Technologii i Analizy Żywności
Zakład Przechowalnictwa i Dystrybucji Żywności
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Politechnika Łódzka
ul. Stefanowskiego 4/10 90-924

ORCID

0000-0003-1137-3075

ResearcherID

Q-8537-2018

SCOPUS

8712748300

Konsultacje dla studentów

poniedziałek 10-11
środa 11-12



Działalność dydaktyczna

Wykłady dla studentów Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej:

  • Przechowalnictwo i Transport Żywności.
  • Enzymes in Food Industry.
  • Trwałość przechowalnicza żywności.
  • Ekologia i Ochrona Środowiska.

Ćwiczenia:

  • Designing New Generation Food.

Laboratoria:

  • Przechowalnictwo i Transport Żywności.
  • Laboratorium analiz specjalnych.
  • Trwałość przechowalnicza żywności.
  • Laboratorium specjalizacyjne.

Opieka nad pracami dyplomowymi inżynierskimi i magisterskimi

Publikacje po 2010 roku
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R., Effect of different drying processes on an antioxidant potential of three species of the Lamiaceae family. Herba Polonica 2021, vol. 67, no.1, p.8-17.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R., Wpływ preparatów enzymatycznych na trwałość pieczywa mieszanego wytworzonego na zakwasie i przechowywanego w warunkach zamrażalniczych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2020,  vol. 27, no.1 (122), p.63 -73.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R., Nawyki żywieniowe osób uprawiających sporty walki. Badania z zakresu nauk przyrodniczych – nowe trendy. Alicja Danielewska, Monika Maciąg (red.). Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o., 2020 
  •  
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R., The influence of storage conditions on the staling rate and starch retrogradation in wheat rolls packaged in a modified atmosphere. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences 2019, Vol. 8, no.5, p. 1188-1193.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R., Starch transformations during freezing and refrigerating storage of hot dog Rolls packaged in modified atmosphere. Biotechnology and Food Science 2018, Vol. 82, no.2, .p. 85-96
  • Rosicka-Kaczmarek J., Kwasniewska-Karolak I., Nebesny E., Aleksndra Komisarczyk A., The Functionality of Wheat Starch [in]: Sjoo M., Nilsson L., (red.), Starch in Food Structure, Function and Applications. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 2018, p. 325-352.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R., Zmiany wybranych parametrów jakościowych truskawek (Fragaria x ananasa D.) podczas chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania. Chłodnictwo, 2018, no.2, s.20-23.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R., Soki owocowe jako zródło witaminy C w diecie człowieka. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2018, no. 4, s. 22-29.
  • Mostowski R.,  Kwaśniewska-Karolak I., Zmiany barwy i tekstury hamburgerów o różnej zawartości tłuszczu podczas zamrażalniczego przechowywania. Gospodarka Mięsna 2018, no. 3, s. 40-45.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Wpływ zamrażalniczego przechowywania na zawartość witaminy C i wybrane cechy fizykochemiczne owoców papryki słodkiej (Capsicum annuum l.). Żwyność. Nauka. Technologia. Jakość 2017, Vol. 24, no. 1, s.112 – 125.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Mostowski R., Wpływ sposobu uprawy i chłodniczego przechowywania na zmiany zawartości witaminy C i chlorofili w papryce słodkiej i brokule. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2017, no. 10, s. 8-11.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Lucjan Krala L., Trwałość pieczarki Agaricus Bisporus przechowywanej w modyfikowanej atmosferze. Chłodnictwo 2017, no. 4/5, s. 28-33.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Radosław Mostowski R., Wpływ sposobu pakowania na zmiany cech jakościowych kalafiora w czasie chłodniczego przechowywania. Chłodnictwo 2017, no.6, s. 16-22.
  • Mostowski R., Kwaśniewska-Karolak I., Wpływ fluktuacji temperatury na stabilność przechowalniczą mrożonych kotletów wieprzowych. Chłodnictwo 2017, no. 9/10, s. 28-32.
  • Kwaśniewska –Karolak I., Krala L., Zmiany zawartości i aktywności związków biologicznie czynnych w czerwonej porzeczce podczas zamrażalniczego przechowywania. Chłodnictwo 2016, no. 1-2, s. 39-43.
  • Kwaśniewska –Karolak I., Krala L., Właściwości bułek pszennych chłodzonych i głęboko mrożonych pakowanych w modyfikowanej atmosferze. Chłodnictwo 2015, no. 2, s. 12-18.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Rosicka-Kaczmarek J.,·Nebesny E., · Stasiuk M., Non-Carbohydrate Components on the Surface of Starch Granules According to the Hardness of Wheat. Food and Nutrition Sciences 2015, no. 6, p.112-123.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Rosicka-Kaczmarek J., Krala L., Factors influencing quality and shelf life of banking products. Journal on Processing and Energy in Agriculture 2014, no. 18, p. 1-7.
  • Brzozowska E., Gałązka-Czarnecka I., Kwaśniewska-Karolak I., Krala L., Janczewska K., Wpływ dodatku transglutaminazy na stabilność, zawartość i zdolność utrzymania wody w parówkach podczas chłodniczego przechowywania. Chłodnictwo 2014, no.8, s. 40-43.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Krala L., Gałązka-Czarnecka I., Brzozowska E., Wpływ zamrażalniczego przechowywania na przemiany skrobi i teksturę chleba pszennego. Chłodnictwo 2014, no. 9-10, s. 34-39.
  • Rosicka-Kaczmarek J., Kwaśniewska-Karolak I., Nebesny E., Miśkiewicz K. Influence of variety and year of wheat cultivation on the chemical composition of starch and properties of glucose hydrolysates. Journal of Cereal Science 2013, Vol. 57, p. 98-106.
  • Kwasniewska-Karolak I., Rosicka-Kaczmarek Justyna, Krala Lucjan The effect of storage conditions on formation of resistant starch polymorphs and crumb texture of a hot-dog type bakery product. Journal on Processing and Energy in Agriculture 2012 Vol. 16, no. 4, p. 147-154.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Nebesny E., Krala L., Effect of genotype and weather conditions on wheat grain hardness and the degree of starch damage. Acta Scientarium Polonorum, Agricultura 2011 Vol. 10, no.1, p. 25-32.
  • Kwaśniewska-Karolak I., Rosicka-Kaczmarek J., Nebesny E. Properties of amylose-lipid complexes from different wheat varieties harversted in different years. Journal on Processing and Energy in Agriculture 2010, Vol. 143, p.135-140
Staże naukowe

Uniwersytet Nottingham, Wielka Brytania, Stypendium Marie Curie – 09.2003 – 07.2004.

Przebieg kariery naukowej
  • Stopień doktora nauk technicznych w specjalności technologia chemiczna na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechnice Łódzkiej w 2009 r. na podstawie rozprawy pt. „Przemiany kompleksów amylozowo-lipidowych w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi z różnych odmian pszenicy” promotor pracy: prof. dr hab. inż. Ewa Nebesny.
  • Dyplom magistra w specjalności: analiza skażeń środowiska; druga specjalizacja edukacja ekologiczna, kierunek Ochrona Środowiska, Wydział Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu Łódzkiego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki