+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Projektowanie żywności
  • Podwyższanie wartości odżywczej i aktywności biologicznej kiełków roślinnych z zastosowaniem innowacyjnych warunków uprawy.
  • Modelowanie właściwości surowców i produktów spożywczych z wykorzystaniem innowacyjnych procesów technologicznych, w tym PEF, liofilizacji, promieniowania mikrofalowego i in.
  • Przemiany i poprawa stabilności składników odżywczych i prozdrowotnych w żywności podczas utrwalania i przechowywania.
  • Projektowanie prozdrowotnych produktów mięsnych, w tym na bazie owadów jadalnych.
  • Entomofagia.
  • Projektowanie lodów i deserów mrożonych z wykorzystaniem niekonwencjonalnych dodatków.
  • Innowacyjne pakowanie żywności.
  • Dobór optymalnych warunków utrwalania, przechowywania i prognozowanie trwałości żywności.
  • Związek diety ze stanem zdrowia.
  • Dieta podczas choroby nowotworowej i wybranych chorób przewlekłych.
Obrazek użytkownika Ilona Gałązka-Czarnecka
dr inż.
Ilona
Gałązka-Czarnecka

Stanowisko

adiunkt

Funkcja

prodziekan ds. studenckich

E-mail

ilona.czarnecka@p.lodz.pl

Telefon

42 631-34-63

Pokój

16

Adres

ul. Stefanowskiego 4/10, 90-924 Łódź

ORCID

0000-0001-6039-2796

ResearcherID

https://www.researchgate.net/profile/Ilona-Galazka-Czarnecka

SCOPUS

57189698996


Działalność dydaktyczna

Opiekun Studenckiego Koła Naukowego Kollaps działającego na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, od 2006 roku do chwili obecnej.

Wykłady:

  • Termodynamika i gospodarka energetyczna
  • Opakowania żywności
  • Tradycyjne I nowe techniki kulinarne
  • Nowe kierunki produkcji opakowań
  • Rola opakowań w kształtowaniu wizerunku producenta
  • Aparatura i procesy specjalizacyjne
  • Aparatura i wymiana ciepła
  • Opakowalnictwo i przechowalnictwo
  • Zmiany przechowalnicze żywności mrożonej i chłodzonej
  • Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego
  • Towaroznawstwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
  • Przechowywanie i transport żywności
  • Technologia chłodnictwa żywności
  • Dodatki do żywności

 Ćwiczenia:

  • Projektowanie żywności nowej generacji
  • Termodynamika i Gospodarka Energetyczna
  • Projekt - Przechowywanie i transport żywności

Laboratoria:

  • Tradycyjne i nowe techniki kulinarne
  • Tekstura i reologia żywności
  • Zmiany przechowalnicze żywności mrożonej i chłodzonej
  • Przechowywanie i transport żywności
  • Technologia chłodnictwa żywności
  • Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego

Projekty dydaktyczne

1. Staż dydaktyczny, odbyty w Universum Science Center w Bremie, Niemcy, lipiec 2013 (5 dni)

2. Opracowanie i prowadzenie autorskich wykładów i warsztatów dla licealistów:

  • Czy można dosięgnąć DNA,
  • Zaprojektuj prozdrowotną przekąskę,
  • Eko kosmetyki,
  • Jak zostać kulinarnym detektywem,
  • Żywienie przyszłości czyli super żywność (od 2010)

3. Opracowanie i prowadzenie autorskich wykładów, warsztatów dla młodzieży i studentów Łódzkiego Uniwersytetu Dziecięcego, m.in.

  • ALeCHEMIA (warsztat)
  • Pogoda na laboratoryjnym stole (warsztat)
  • Kulinarny detektyw (warsztat/wykład)
  • Jak cieszyć się słodkim smakiem i nie przekraczać dziennej dawki cukru (warsztat)
  • Co jedzą wysportowani geniusze (wykład)
  • Czy można dosięgnąć DNA (warsztaty 16h, wykład)
  • Zaprojektuj prozdrowotną przekąskę (warsztat 16h, wykład)

4. Opracowanie i prowadzenie autorskich wykładów w ramach współpracy ze szkołami, Festiwale Nauki i Sztuki:

  • Miłość do kofeiny,
  • Recepta na długowieczność,
  • Jak w zdrowiu własnego żółwia przeżyć?,
  • Wiesz, że nie wiesz co jesz!

5. Opracowanie i prowadzenie warsztatów i wykładów w ramach Targów Edukacyjnych, Akcji Dziewczyny na Politechniki 2012 – 2017:

  • Kosmiczna żywność,
  • Jak pachnie świat?
  • Biochemia miłości
  • Eko sposoby na pielęgnacje urody
Patenty i zgłoszenia patentowe

Grzelczyk J., Gałązka-Czarnecka I., Oracz J. Zgłoszenie patentowe P.437771

Publikacje po 2010 roku
  • Marta Sośnicka, Agnieszka Nowak, Agata Czyżowska, Ilona Gałązka-Czarnecka, Aleksandra Czerbniak. Polyphenolic Herbal Extract of Cistus incanus as Natural Preservatives for Sausages Enriched with Natural Colors. Processes, ISSN: 2227-9717, vol. 9, no. 9, rok 2021, str. 1-17. 10.3390/pr9091556
  • Ilona Gałązka-Czarnecka, Ewa Korzeniewska, Andrzej Czarnecki, Jacek Stańdo. Modification of pigments content in red clover sprouts with the use of pulsed electric field. Journal of Physics: Conference Series, ISSN: 1742-6588, vol. 1782, no. , rok 2021, str. 1-7. Scopus. 10.1088/1742-6596/1782/1/012009
  • Joanna Grzelczyk, Grażyna Budryn, Jorge Pena-García, Dominik Szwajgier, Ilona Gałązka-Czarnecka, Joanna Oracz, Horacio Perez-Sanchez. Evaluation of the inhibition of monoamine oxidase A by bioactive coffee compounds protecting serotonin degradation. FOOD CHEMISTRY, ISSN: 0308-8146, vol. 348, no. , rok 2021, str. 1-13. 10.1016/j.foodchem.2021.129
  • Magdalena Efenberger-Szmechtyk, Ilona Gałązka-Czarnecka, Anna Otlewska, Agata Czyżowska, Agnieszka Nowak. Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot, Chaenomeles superba Lindl. and Cornus mas L. Leaf Extracts as Natural Preservatives for Pork Meat Products. MOLECULES, ISSN: 1420-3049, vol. 26, no. 10, rok 2021, str. 1-20. 10.3390/molecules26103009
  • Ilona Gałązka-Czarnecka, Grażyna Budryn. Bioactive Peptide Analysis. Analytical Methods in the Determination of Bioactive Compounds and Elements in Food, 2021, ISBN: 978-3-030-61878-0, pub. Springer, str. 243-262. 10.1007/978-3-030-61879-7_10
  • Ewa Korzeniewska, Ilona Gałązka-Czarnecka, Andrzej Czarnecki. Wpływ cienkich warstw srebrnych naniesionych metodą fizycznego osadzania próżniowego na energię i zdolność kiełkowania nasion roślin z rodziny Fabaceae. Przegląd Elektrotechniczny, ISSN: 0033-2097, vol. 96, no. 8, rok 2020, str. 250-253. WoS. Scopus. 10.15199/48.2020.01.57
  • Ilona Gałązka-Czarnecka, Ewa Korzeniewska, Andrzej Czarnecki, Paweł Kiełbasa, Tomasz Dróżdż. Modelling of Carotenoids Content in Red Clover Sprouts Using Light of Different Wavelength and Pulsed Electric Field. Applied Sciences-Basel, ISSN: 2076-3417, vol. 10, no. 12, rok 2020, str. 1-15. WoS. Scopus. 10.3390/app10124143
  • Małgorzata Zakłos-Szyda, Ilona Gałązka-Czarnecka, Joanna Grzelczyk, Grażyna Budryn. Cicer arietinum L. sprouts’ influence on mineralization of Saos-2 and migration of MCF-7 cells. MOLECULES, ISSN: 1420-3049, vol. 25, no. 4490, rok 2020, str. 1-23. 10.3390/molecules25194490
  • Ilona Gałązka-Czarnecka, Ewa Korzeniewska, Andrzej Czarnecki. Modification of antioxidant activities in wines using pulsed electric field. Referat. 2019 Applications of Electromagnetics in Modern Engineering and Medicine (PTZE), Janów Podlaski, rok 2019, ISBN: 978-1-7281-3347-8, str. 30-33. WoS. Scopus. 10.23919/PTZE.2019.8781699
  • Ilona Gałązka-Czarnecka, Ewa Korzeniewska, Andrzej Czarnecki. Influence of thin silver layers deposited by physical vacuum deposition on energy and sprouting ability of red clover seeds. Referat. 2019 Applications of Electromagnetics in Modern Engineering and Medicine (PTZE), Janów Podlaski, rok 2019, ISBN: 978-1-7281-3347-8, str. 26-29. WoS. Scopus. 10.23919/PTZE.2019.8781738
  • Agnieszka Nowak, Ilona Gałązka-Czarnecka. Ekstrakty polifenolowe z czystka i wierzbownicy drobnokwiatowej jako naturalny dodatek do kiełbas. Referat. XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN. Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu, Łódź, rok 2019
  • Marta Sośnicka, Agnieszka Nowak, Ilona Gałązka-Czarnecka. EKSTRAKTY POLIFENOLOWE Z CZYSTKA I WIERZBOWNICY DROBNOKWIATOWEJ JAKO NATURALNY DODATEK DO KIEŁBAS. Plakat. XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN. Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu, Łódź, rok 2019, str. 64. 10.34658/9788366287136
  • Ilona Gałązka-Czarnecka, Ewa Korzeniewska, Andrzej Czarnecki, Krzysztof Politowski. Modyfikacja zawartości polifenoli w winach z wykorzystaniem impulsowego pola elektrycznego. Przegląd Elektrotechniczny, ISSN: 0033-2097, vol. 95, no. 1, rok 2019, str. 89-92. WoS. Scopus. 10.15199/48.2019.01.23
  • Grażyna Budryn, Elżbieta Klewicka, Joanna Grzelczyk, Ilona Gałązka-Czarnecka, Radosław Mostowski. Lactic acid fermentation of legume seed sprouts as a method of increasing the content of isoflavones and reducing microbial contamination. FOOD CHEMISTRY, ISSN: 0308-8146, vol. 285, no. , rok 2019, str. 478-484. 10.1016/j.foodchem.2019.01.178
  • Ilona Gałązka-Czarnecka, Ewa Korzeniewska, Andrzej Czarnecki, Michał Sójka, Paweł Kiełbasa, Tomasz Dróżdź. Evaluation of Quality of Eggs from Hens Kept in Caged and Free-Range Systems Using Traditional Methods and Ultra-Weak Luminescence. Applied Sciences-Basel, ISSN: 2076-3417, vol. 9, no. 2430, rok 2019, str. 1-12. WoS. Scopus. 10.3390/app9122430
  • Ilona Gałązka-Czarnecka. Wpływ niekonwencjonalnej obróbki na zawartość związków bioaktywnych i wydajność procesu tłoczenia soku z buraków Beta vulgaris. Przegląd badań z zakresu żywienia i technologii żywności, ISBN: 978-83-65932-88-4, pub. TYGIEL Sp. z o.o., str. 84-94
  • Marta Sośnicka, Agnieszka Nowak, Ilona Gałązka-Czarnecka. Wpływ ekstraktów z wierzbownicy drobnokwiatowej Epilobium parviflorum i czystka Cistus incanus na wybrane parametry produktów mięsnych. Przegląd badań z zakresu żywienia i technologii żywności, ISBN: 978-83-65932-88-4, pub. TYGIEL Sp. z o.o., str. 20-31
  • Ilona Gałązka-Czarnecka, Ewa Korzeniewska, Andrzej Czarnecki. Modification of antioxidant activities in wines using pulsed electric field, IEEE, Applications of Electromagnetics in Modern Engineering and Medicine (PTZE. Applications of Electromagnetics in Modern Engineering and Medicine, ISBN: 978-1-7281-3347-8, pub. Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), str. 30-33. 10.23919/PTZE.2019.8781699
  • Ilona Gałązka-Czarnecka, Ewa Korzeniewska, Andrzej Czarnecki. Influence of thin silver layers deposited by physical vacuum deposition on energy and sprouting ability of red clover seeds,. Applications of Electromagnetics in Modern Engineering and Medicine, ISBN: 978-1-7281-3347-8, pub. Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), str. 26-29. 10.23919/PTZE.2019.8781738
  • Ilona Gałązka-Czarnecka. Czy entomofagia stanie się żywieniową przyszłością?. Przegląd badań z zakresu żywienia i technologii żywności, ISBN: 978-83-65932-88-4, pub. TYGIEL Sp. z o.o., str. 95-105
  • Ewa Korzeniewska, Ilona Gałązka-Czarnecka, Andrzej Czarnecki, Agnieszka Piekarska, Andrzej Krawczyk. Wpływ impulsowego Pola Elektrycznego na zawartość antocyjanów w winie. Przegląd Elektrotechniczny, ISSN: 0033-2097, vol. 94, no. 1, rok 2018, str. 57-60. WoS. Scopus. 10.15199/48.2018.01.15
  • Gałązka-Czarnecka I., Korzeniewska E., Czarnecki A. Wpływ impulsowego pola elektrycznego na barwę wina, 2018, Przegląd Elektrotechniczny, 94(12), 274-277 WoS. Scopus. 10.15199/48.2018.12.63
  • Ilona Gałązka-Czarnecka, Ewa Korzeniewska, Andrzej Czarnecki. Impact of pulsed electric field on the colour of wine made from grapes Marechal Foch variety. Referat. 2018 Applications of Electromagnetics in Modern Techniques and Medicine (PTZE), Racławice, rok 2018, ISBN: 978-1-7281-1177-3, str. 33-36. WoS. Scopus. 10.1109/PTZE.2018.8503237
  • Ilona Gałązka-Czarnecka, Ewa Korzeniewska, Andrzej Czarnecki. Influence of pulsed electric field on the content of polyphenolic compounds in wine. Referat. 2018 Applications of Electromagnetics in Modern Techniques and Medicine (PTZE), Racławice, rok 2018, ISBN: 978-1-7281-1177-3, str. 37-40. WoS. Scopus. 10.1109/PTZE.2018.8503253
  • Ilona Gałązka-Czarnecka, Ewa Korzeniewska, Andrzej Czarnecki. Wpływ impulsowego pola elektrycznego na zawartość polifenoli w winie. Referat. XXVIII Sympozjum Środowiskowe PTZE Zastosowania Elektromagnetyzmu w Nowoczesnych technikach i Medycynie, Racławice, rok 2018, ISBN: 8388131-99-0, str. 103-104
  • Grażyna Budryn, Ilona Gałązka-Czarnecka, Ewelina Brzozowska, Joanna Grzelczyk, Radosław Mostowski, Dorota Żyżelewicz, Jose Ceron-Carrasco, Horacio Perez-Sanchez. Evaluation of estrogenic activity of red clover (Trifolium pratense L.) sprouts cultivated under different conditions by content of isoflavones, calorimetric study and molecular modelling. FOOD CHEMISTRY, ISSN: 0308-8146, no. 245, rok 2018, str. 324-336. 10.1016/j.foodchem.2017.10.100
  • Ilona Gałązka-Czarnecka, Ewa Korzeniewska, Andrzej Czarnecki: Impact of pulsed electric field on the colour of wine made from grapes Marechal Foch variety. IEEE Xplore, 2018, Strony: 33-36
  • Ilona Katarzyna Gałązka-Czarnecka, Ewa Korzeniewska, Andrzej Czarnecki: Influence of pulsed electric field on the content of polyphenolic compounds in wine. IEEE Xplore, 2018, Strony: 37-40
  • Ewa Korzeniewska, Ilona Gałązka-Czarnecka, Agnieszka Piekarska, Andrzej Czarnecki, Andrzej Krawczyk. Wpływ Impulsowego Pola Elektrycznego na zawartość antocyjanów w winie. Referat. XXVII Sympozjum Środowiskowe Zastosowania Elektromagnetyzmu w Nowoczesnych Technikach i Medycynie, Mierzęcin, rok 2017, ISBN: 83-88131-99-0, str. 129-130. 10.15199/48.2018.01.15
  • Nowak Agnieszka, Czyżowska Agata, Rosicka-Kaczmarek Justyna, Gałązka-Czarnecka Ilona. Trwałość owoców suszonych mikrofalowo w próżni. Rola procesów technologicznych w kształtowaniu jakości żywności, Wydawnictwo PTTŻ, 2016, str. 51-59 (rozdział w monografii)
  • Gałązka-Czarnecka I., Czarnecki A., Krala L., Zmiany zawartości związków bioaktywnych w owocach papai (Carica papaya L.) przechowywanych w różnych warunkach, Chłodnictwo 2015, 10-11
  • Brzozowska Ewelina, Gałązka-Czarnecka Ilona, Krala Lucjan, Wpływ rozproszonego promieniowania słonecznego na wybrane właściwości kiełków koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.), ŻYWNOŚĆ - Nauka Technologia Jakość, 2014, 97, 6, 67-80
  • Brzozowska E., Gałązka-Czarnecka I., Krala L., Zmiany zawartości związków biologicznie aktywnych w kiełkach brokułu i rzodkiewki podczas chłodniczego przechowywania, Chłodnictwo 2015, 12.
  • Mostowski R., Krala L., Gałązka-Czarnecka I., Brzozowska E., Stabilność przechowalnicza barwy i tekstury parówek z mięsa mrożonego z dodatkiem krioprotektantów, Chłodnictwo 2015, 7-8.
  • Brzozowska E., Gałązka-Czarnecka I., Krala L., Wpływ warunków chłodniczego przechowywania na właściwości kiełków koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.), Chłodnictwo, 49(6), 38-42, (2014)
  • Kwaśniewska-Karolak I., Krala L., Gałązka-Czarnecka I., Brzozowska E. Wpływ zamrażalniczego przechowywania na przemiany skrobi i teksturę chleba pszennego. Chłodnictwo 2014 R.49 nr 9-10 s.34-39
  • Brzozowska E., Gałązka-Czarnecka I., Kwaśniewska-Karolak I., Krala L., Janczewska K., Wpływ dodatku transglutaminazy na stabilność zawartości i zdolność utrzymywania wody w parówkach podczas chłodniczego przechowywania. Chłodnictwo 2014 R.49 nr 8 s.40-43
  • Gałązka-Czarnecka I., Jałmużna I. Improved design of frozen food packaging using intelligent indicators, Selected aspects of production systems management, s. 61-68, Wydawnictwo PŁ, Łódź, 2013, ISBN 978-83-72835-89-5
  • Gałązka-Czarnecka I., Krala L., Stabilność przechowalnicza zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych owocach i warzywach z upraw ekologicznych i konwencjonalnych, Chłodnictwo, 47(7-8), 50-54, (2013)
  • Mostowski R., Krala L., Gałązka-Czarnecka I.: Wpływ lecytyn sypkich na krioprotekcję mrożonego mięsa i przetworów. Chłodnictwo 2013, tom. XLVIII 2013 nr 3, 40-43.
  • Brzozowska E., Mostowski R., Gałązka-Czarnecka Ilona: Właściwości przeciwutleniające liofilizowanych kiełków czerwonej koniczyny (Trifolium pratense L.) oraz lucerny (Medicago sativa L.), 2012, Młodzi naukowcy dla polskiej nauki, część 8 – Nauki przyrodnicze, TOM II, 107- 112
  • Koziołkiewicz M., Nebesny E., Krysiak W., Rosicka-Kaczmarek J., Budryn G., Gałazka-Czarnecka I., Libudzisz Z.: Żywność i Żywienie w XXI wieku – Wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego. Strategiczny program badawczy. Wydawnictwo SWSPiZ, Łódź, 2011, ISBN 978-83-62916-21-4.
  • Gałązka-Czarnecka I., Bagnowska A., Krala L.: Stabilność przechowalnicza przetworów mięsnych o cechach prozdrowotnych pakowanych w modyfikowanej atmosferze. Chłodnictwo 2011, tom. XLVI nr 1-2, s. 62-66
  • Gałązka-Czarnecka I., Lucjan K., Właściwości funkcjonalne mrożonego mięsa króliczego. Chłodnictwo. Tom XLVI 2011 nr 5 s. 36-40
  • Koziołkiewicz M., Nebesny E., Krysiak W., Rosicka-Kaczmarek J., Gałazka-Czarnecka I., Budryn G., Libudzisz Z.: Żywność i Żywienie w XXI wieku – Wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego. Badania eksperckie metodą Delphi. Wydawnictwo SWSPiZ, Łódź, 2010, ISBN 978-83-92916-28-3.
  • Gałązka-Czarnecka I., Krala L.: Chłodnicze przechowywanie kiełków lucerny (Medicago sativa L.) w powietrzu i modyfikowanej atmosferze. Chłodnictwo tom XLV 2010, nr 1-2, s. 68-71
  • Krala L., Gałązka-Czarnecka I., Irzyniec Z.: Wrażliwość wiśni mrożonych na fluktuacje temperatury składowania, Chłodnictwo tom XLV 2010, nr 5, s. 50-56
Otrzymane nagrody
  • Nagroda dla Najlepszego Nauczyciela w roku 2018/2019
  • "Brązowy Medal za Długoletnią Służbę", 2017, Łódź
  • Nagrody Rektora PŁ za pracę naukową i organizacyjną w latach 2008 - 2019, Łódź
Staże naukowe
  • Staż dydaktyczny, odbyty w Universum Science Center w Bremie, Niemcy, lipiec 2013 (5 dni)
  • Staż Przemysłowy 6 miesięczny, odbyty 01.07.2012 do 31.12.2012 w Zakładach Mięsnych WiR Szproch i Pietrusiewicz Sp. J., ul. Konecka 7a, 26-070 Łopuszno (2012) Staż Przemysłowy realizowany w ramach Projektu Projekt „Świętokrzyski Transfer Wiedzy – wiedza i praktyka dla rozwoju gospodarki” współfinansowana przez unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego i realizowany na podstawie umowy Świętokrzyskim Biurem Rozwoju Regionalnego w Kielcach.
  • Staż Przemysłowy 5 miesięczny, odbyty od 01.02.2013 do 30.06.2013 w Zakładach Mięsnych WiR Szproch i Pietrusiewicz Sp. J., ul. Konecka 7a, 26-070 Łopuszno (2013) Staż Przemysłowy realizowany w ramach Projektu Projekt „Świętokrzyski Transfer Wiedzy – wiedza i praktyka dla rozwoju gospodarki” współfinansowana przez unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego i realizowany na podstawie umowy Świętokrzyskim Biurem Rozwoju Regionalnego w Kielcach.
  • Staż Przemysłowy 8 miesięczny, odbyty od 01.07.2013 do 28.02.2014 w Przedsiębiorstwie Formaster S.A., ul. Fabryczna 24, 25-818 Kielce (2014) Staż Przemysłowy realizowany w ramach Projektu „Świętokrzyski Transfer Wiedzy - biznes dla nauki – nauka dla biznesu” współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany w partnerstwie przez Staropolską Izbę Przemysłowo-Handlową i Politechnikę Świętokrzyską na podstawie umowy ze Świętokrzyskim Biurem Rozwoju Regionalnego, pełniącym rolę Instytucji Pośredniczącej w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.
  • Staż Przemysłowy (sierpień 2015) w Zakładzie MAKANI Sp. z o.o. , ul. Minlenijna 1, Złobnica, 97-410 Kleszczów
Przebieg kariery naukowej
  • Stopień doktora nauk technicznych w specjalności technologia chemiczna na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechnice Łódzkiej w 2004 r. na podstawie rozprawy pt. „Wyodrębnianie i właściwości bioaktywnych składników Cichirium intybus L.”, promotor pracy: prof. dr hab. inż. Bogusław Król
  • Dyplom mgr inż. nauk technicznych w specjalności technologia chemiczna na Wydziale Chemii Spożywczej Biotechnologii Politechnice Łódzkiej w 2000 r. na podstawie pracy magisterskiej pt. „Porównanie składu olejków eterycznych z nasion handlowych form uprawnych pietruszki odmiany liściowej i korzeniowej”, promotor pracy dr inż. Anna Kurowska.
Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych
  • Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności od 2000 r.
  • Członek Rady Innowacji Województwa Łódzkiego Regionalnej Strategii Innowacji dla Województwa Łódzkiego - LORIS 2030 oraz sześciu Polityk sektorowych Województwa Łódzkiego 2016 r.
Hobby

Sztuka współczesna (malarstwo Andrzeja Gudańskiego, Bartosza Frączka, Gienadija Pitsko, Martty Węg), wyprawy w góry, wspólne gotowanie z dziećmi i przyjaciółmi, muzyka

Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Projekt B+R Wykonanie usługi badawczej obejmującej wykonanie badań dotyczących opracowania warunków pakowania i przechowywania dwóch produktów Zahir Kebab z wydłużeniem terminu przydatności do 10 dni, z zachowaniem właściwej jakości organoleptycznej i mikrobiologicznej. Termin realizacji luty-maj 2021, wykonawca.
  • Projekt B+R  Badania naukowe i eksperymentalno-rozwojowe w postaci usługi badawczej obejmującej wykonanie badań i analiz w procesie opracowania pierogów dietetycznych o cechach funkcjonalnych i wydłużonej trwałości podczas przechowywania chłodniczego i zamrażalniczego Gastro-Food, okres realizacji czerwiec-listopad 2020, wykonawca.
  • Projekt B+R Badania naukowe i prace eksperymentalno-rozwojowe w postaci usługi polegającej na wykonaniu badań i analiz w procesie opracowania nowatorskiej gamy dań typu convenience o wysokich walorach prozdrowotnych. Pamapol, okres realizacji 2020, wykonawca
  • Projekt B+R Usługa badawcza polegająca na przeprowadzeniu badań i analiz w procesie opracowania nowatorskiej gamy dań typu "zero waste" o wysokich walorach prozdrowotnych i jakościowych, zgodnie z umową nr U/03/04/2020 stanowiąca wynik postępowania ZP/03/04/2020 Pamapol, okres realizacji 2020, wykonawca
  • Badania B+R Badania nad recepturą wzbogacania naturalnymi i/lub regionalnymi surowcami drobnych wyrobów piekarniczych z uwzględnieniem technologii odraczania wypieku (cool rising), Piekarnia - Cukiernia Bieńkowski Zenon, Zalew, 2018, wykonawca
  • Projekt współfinansowany przez UE UMO-2016/21/B/NZ9/00898 "Poszukiwanie wysokiej aktywności biologicznej nasion roślin strączkowych w oparciu o różne poziomy modelowana molekularnego",  miejsce realizacji: Zakład Przechowalnictwa i Dystrybucji Żywności, Instytut Technologii i Analizy Żywności, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, okres realizacji 2017 rok, wykonawca.
  • Projekt współfinansowany przez UE pt. „MODERNIZACJA I ROZWÓJ INFRASTRUKTURY B+R W OBSZARZE ŻYWNOŚCI PROZDROWOTNEJ, TRADYCYJNEJ” POIG.02.01.00-10-171/09. Projekt realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007-2013, Priorytet 2 Infrastruktura sfery B+R, Działanie 2.1 Rozwój ośrodków o wysokim potencjale badawczym, okres realizacji: 03.07.2012 – 31.12.2015 r., kierownik zadania badawczego nr2.
  • Projekt B+R Wdrożenie Know-how, Metoda pakowania próżniowego/napełniania opakowań: Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Waldiben” Józef Bęben Zalesiaki 14, 98-355 Działoszyn, 2016, wykonawca
  • Projekt B+R Wdrożenie Know-how, Metoda pasteryzacji i pakowania próżniowego warzyw korzeniowych: „Victus” Mielczarek i Kowalska Sp. j. ul. Sadowska 10, 98- 355 Działoszyn, 2016, wykonawca
  • Projekt B+R Opracowanie i wdrożenie innowacyjnego produktu mięsnego wzbogaconego inuliną, Zakłady Mięsne WiR Szproch i Pietrusiewicz Sp. J., ul. Konecka 7a, 26-070 Łopuszno, 2013, kierownik
  • Projekt współfinansowany przez UE w ramach EFRR Nr UDA-POIG.01.01.01-00-011/08-00 "Żywność i żywienie w XXI wieku - wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego", Politechnika Łódzka, Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, Społeczna Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Zarządzania w Łodzi, Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol, okres realizacji 2010-2011, wykonawca.
  • „Menadżer smaku”, międzywydziałowy program Politechniki Łódzkiej dla kadry kierowniczej branży spożywczej, finansowany z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, w ramach projektu międzynarodowego SLOW FOOD, wykonawca, 2011 r.
  • Projekt dydaktyczny „Warsztaty dla Nauczycieli”, projekt organizowanym przez Politechnikę Łódzką i Łódzki Uniwersytet Dziecięcy, okres realizacji: 2015-2016 r., wykonawca: prowadzenie wykładów i cyklicznych warsztatów dla nauczycieli z województwa łódzkiego

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki