+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Ilona Błaszczyk

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
  • Systemy kontroli jakości surowców wykorzystywanych w przetwórstwie żywności
  • Kontrola procesu ekstrakcji sacharozy z buraków cukrowych
  • Termiczna inaktywacja mikroorganizmów ciepłoopornych
Obrazek użytkownika Ilona Błaszczyk
dr inż.
Ilona
Błaszczyk

Stanowisko

adiunkt

E-mail

ilona.blaszczyk@p.lodz.pl

Telefon

42 631 34 48

Pokój

12

ORCID

0000-0002-0874-3496

SCOPUS

54884162800


Publikacje po 2010 roku
  • Błaszczyk I., Nitrite as an indicator of activity of thermophilic microorganisms. International Sugar Journal 2021, Vol. 123, no. 1474, p. 684-688.
  • Błaszczyk I., Iciek J., Selection of heat treatment conditions and prevention of secondary microbial contamination of liquid sugar: practical remarks. Journal of Food Science and Technology 2021, Vol. 58, no. 7, p. 2842-2846.
  • Błaszczyk I., The Management of Food Safety in Beverage Industry [w:] Grumezescu A. M., Holban A. M., (red.), Safety Issues in Beverage Production Volume 18: the Science of Beverages, Academic Press, 2020, s. 1-38.
  • Bąk P., Błaszczyk I., Antczak-Chrobot A., Wojtczak M., Effects of extraction temperature and sugar beets’ origin and quality on conversion of nitrites and nitrates during sucrose extraction from cossettes. International Sugar Journal 2018, Vol. 120, no. 1439, p. 836-843.
  • Błaszczyk I., Molska M., Bąk P., Papiewska A., Wojtczak M., Microbiological stability of sugar beets during their storage. International Sugar Journal 2017, Vol. 119, no. 1418, 122-127.
  • Iciek J., Błaszczyk I., Molska M., Monitoring of Microbial activity in Real-Time. [w:] Holban A. M., Grumezescu A. M. (red.), Microbial Production of Food Ingredients and Additives A volume in Handbook of Food Bioengineering Volume 5, Academic Press, 2017, s. 451-476.
  • Wojtczak M., Antczak-Chrobot A., Mikoś P., Molska M., Błaszczyk I., Papiewska A. Changes in the content of organic acids and inorganic anions in sugar beet during their long-term storage. Sugar Industry 2016, Vol. 141, no. 12, p. 760-764.
  • Błaszczyk I., Zasady ekologicznej produkcji roślinnej zgodnie z prawodawstwem wspólnotowym i krajowym, Żywienie Człowieka i Metabolizm 2015, Vol. 42, no. 1, p. 50-60.
  • Błaszczyk I., Błaszczyk P., Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności w transporcie. Logistyka no. 4, 2487-2491.
  • Błaszczyk I., Błaszczyk P., Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w transporcie zgodnie z aktami prawnymi Unii Europejskiej. Logistyka 2014, no. 3, 581-585.
  • Błaszczyk I., Systemy zapewnienia jakości i bezpieczeństwa w przetwórstwie żywności. Eko Raw Spirit Program  Magazyn współpracy Polmosu Żyrardów, świata nauki i gorzelników  Wydanie jubileuszowe 1/2013, p. 85-89.
  • Iciek J., Błaszczyk I., Biernasiak J., Lisik K., Wojtczak M.: Floc in acidified solutions of white sugar – a literature review. Sugar Industry 2012, Vol. 137, no. 7, p. 449-453.
  • Błaszczyk I., Uregulowania prawne w produkcji ekologicznej. Przemysł Spożywczy 2012, Vol. 66, no. 11, p. 2, 4-5.
  • Iciek J., Błaszczyk I., Papiewska A., Chmal-Fudali E. Inaktywacja termiczna spor Geobacillus stearothermophilus w procesie sterylizacji. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2011, Vol. 78, no. 5, p. 163-172.
  • Iciek J., Błaszczyk I., Biernasiak J., Charakterystyka składu chemicznego kłaczków izolowanych z zakwaszonych roztworów cukru. Gazeta Cukrownicza 2011, Vol. 119, no 6, p. 191-192.
  • Iciek., Biernasiak J., Błaszczyk I., Biofilm w aspekcie przemysłu cukrowniczego. Gazeta Cukrownicza 2011, Vol. 119, no. 4, p. 117-118, 126.
  • Krygier B., Błaszczyk I., Ocena spełnienia wymagań GMP i stopnia wdrożenia systemu HACCP w placówkach gastronomicznych w Łodzi. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2010, Vol. 37, no. 3, p. 226-239.
  • Mokrosińska K., Błaszczyk I., Melenta B., Krygier B., Determinanty wdrażania systemu HACCP w gastronomii [w:] Dolatowski Z. J., Kołożyn-Krajewska D., (red.) Gastronomia w ofercie turystycznej regionu. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie, Częstochowa 2010, p. 286-302.
  • Mokrosińska K., Błaszczyk I., Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w gastronomii, Zeszyty Naukowe PŁ Organizacja i Zarządzanie 2009, no. 1064, z. 45, p. 141-154.
  • Iciek J., Błaszczyk I., Papiewska A.: The effect of organic acid type on thermal inactivation of Geobacillus stearothermophilus spores. Journal of Food Engineering 2008. Vol. 87, no. 1, p. 16-20.
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Iciek J., Ludwicki M., Błaszczyk I., Praca badawcza nr 4501177834, Wykonanie badań mających na celu kalibrowanie miernika potencjału redoks oraz ustabilizowanie prędkości przepływu soku przez ten miernik, 2017.
  • Iciek J., Ludwicki M., Błaszczyk I., Praca badawcza nr 501/15-30-12-152/2016, Monitorowanie aktywności mikroorganizmów w sokach cukrowniczych poprzez pomiar potencjału redoks, 2016-2017.
  • Projekt badawczo-rozwojowy, Characterisation and impact of polymers in sugar processing, finansowany ze środków European Society for Sugar Technology, 2015-2016 (jeden z wykonawców).
  • Projekt QUALI – JUICE finansowany przez UE w ramach 6 Ramowego Programu dla Badań i Rozwoju Technologii (FPG) COLL-CT-2005-012461 oraz SPUB-246, 2007 - 2008 (jeden z wykonawców).

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki