Probiotyki, prebiotyki, postbiotyki, synbiotyki, mikrobiota jelitowa, mikrobiota skóry, syntetyczne i naturalne związki o aktywności antagonistycznej, polifenole, fermentacja mlekowa, interakcje mikroorganizmów z biologicznie aktywnymi składnikami żywności, kiszonki (warzywne, owocowe), genotoksyczność związków biologicznie aktywnych, konstrukcja szczepionek do żywności, konstrukcja preparatów: probiotycznych i sympiotycznych.
Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka
ul. Wólczańska 171/173, 90-924 Łódź
Rozdział w pracy zbiorowej
Artykuł w czasopiśmie naukowym
Srebrny medal, Korea International Women’s Invention Exposition 2009, za pracę “The novel preparation for animal food application” Libidzisz Z., Śliżewska K., Klewicka E., Motyl I., Biernasiak J., Michłowski P., Zabielski R., Seoul, Korea, 4 maj 2009.
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności