+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Elżbieta Karlińska

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Zrównoważone wykorzystanie ubocznych produktów przetwórstwa owoców jagodowych na soki.
  • Analiza składu polifenolowego, zwłaszcza zawartości elagotanin w owocach jagodowych oraz ziołach z rodziny różowatych Rosaceae.
  • Ocena zmienności składu elagotanin w czasie wzrostu i rozwoju roślin z rodziny różowatych.
  • Stabilność chemiczna elagotanin i badanie produktów ich rozpadu.
  • Techniki chromatograficzne, szczególnie chromatografia cieczowa z detekcją DAD i MS.
Obrazek użytkownika Elżbieta Karlińska
dr inż.
Elżbieta
Karlińska

Stanowisko

adiunkt

E-mail

elzbieta.karlinska@p.lodz.pl

Telefon

42 631 27 74

Pokój

508

Adres

Instytut Technologii i Analizy Żywności

Politechnika Łódzka

ul. Stefanowskiego 4/10 90-924 Łódź

ORCID

0000-0002-7091-1278

ResearcherID

https://publons.com/researcher/3448435/elzbieta-karlinska/

SCOPUS

56230044800


Publikacje po 2010 roku
  • Karlińska E., Masny A., Cieślak M., Macierzyński J., Pecio Ł., Stochmal A., Kosmala M., Ellagitannins in roots, leaves, and fruits of strawberry (Fragaria x ananasa Duch.) vary with developmental stage and cultivar. Scientia Horticulturae 2021, Vol 275, p. 1-11.
  • Bauza-Kaszewska J., Sikorska-Żary E., Gugolek A., Ligocka A., Kosmala M., Karlińska E., Fotschki B., Juśkiewicz J., Synergistic antimicrobial effect of raspberry (Rubus ideaus L., Rosaceae) preparations and probiotic bacteria on enteric pathogens. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2021, Vol. 71, no. 1, p. 51-59.
  • Macierzyński J., Sójka M., Kosmala M., Karlińska E., Transformation of oligomeric ellagitannins, typical for Rubus and Fragaria genus, during strong acid hydrolysis. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2020, Vol. 63, no. 31, p. 8212-8222.
  • Colombino E., Zduńczyk Z., Jankowski j., Cocolin L.S., Schiavone A., Biasato I., Prieto-Botella D., Karlińska E., Kosmala M., Ognik K., Capucchio M., Juśkiewicz J., Effects of feeding dried fruit pomaces as additional fibre-phenolic compound on meat quality, blood chemistry, and redox status of broilers. Animals 2020, Vol. 10, no. 11, p. 1-16.
  • Karlińska E., Pecio Ł., Macierzyński J., Stochmal A., Kosmala M., Structural elucidation of the ellagitannin with a molecular weight of 2038 isolated from strawberry fruit (Fragaria ananassa Duch.) and named fragariin A. Food Chemistry 2019, Vol. 296, p. 109-115.
  • Grzelak-Błaszczyk K., Karlińska E., Macierzyński J., Grzęda K., Rój E., Kołodziejczyk K., Defatted strawberry seeds as a source of phenolics, dietary fiber and mineral. LWT- Food Science and Technology 2017, Vol. 84, no. 2, p. 18-22.
  • Sójka A., Karlińska E., Klewicki R., Ellagitannin and anthocyanin retention in osmotically dehydrated blackberries. Food Science and Technology Research 2017, Vo. 23, no. 6, p. 801-810.
  • Milala J., Kosmala M., Karlińska E., Juśkiewicz J., Zduńczyk Z., Fotschki B., Ellagitannins from strawberries with different degrees of polymerization showed different metabolism through gastrointestinal tract of rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2017, Vol. 65, no. 49, p. 10738-10748.
  • Kosmala M., Jurgonśki A., Juśkiewicz J., Karlinśka E., Macierzyński J., Rój E., Zduńczyk Z., Chemical composition of blackberry press cake, polyphenolic extract, and defatted seeds, and their effects on cecal fermentation, bacterial metabolites, and blood lipid profile in rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2017, Vol. 65, no. 27, p. 5470-5479.
  • Jurgoński A., Juśkiewicz J., Sójka M., Karlińska E., Diet-induced disorders in rats are more efficiently attenuated by initial rather than delayed supplementation with polyphenol-rich berry fibres. Journal of Functional Foods 2016, Vol. 22, p. 556-564.
  • Sójka M., Miszczak A., Sikorski P., Zagibajło K., Karlińska E., Kosmala M., Pesticide residue levels in strawberry processing by-products that are rich in ellagitannins and an assessment of their dietary risk to consumers. NFS Journal 2015, Vol. 1, p. 31-37.
  • Kosmala M., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Jurgoński A., Karlińska E.,Macierzyński J., Jańczak R., Rój E., Chemical composition of defatted strawberry and raspberry seeds and the effect of these dietary ingredients on polyphenol metabolites, intestinal function, and selected serum parameters in rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2015, Vol. 63, no. 11, p. 2989-2996.
  • Fotschki B., Milala J., Karlińska E., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Strawberry ellagitannins thwarted the positive effects of dietary fructooligosaccharides in rat cecum. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2014, Vol. 62, no. 25, p. 5871-5880.
  • Kosmala M., Zduńczyk Z., Karlińska E., Juśkiewicz J., The effects of strawberry, black currant, and chokeberry extracts in a grain dietary fiber matrix on intestinal fermentation in rats. Food Research International 2014, Vol. 64, p. 752-761.
  • Kosmala M., Zduńczyk Z., Kołodziejczyk K., Klimczak E., Juśkiewicz J., Zduńczyk P., Chemical composition of polyphenols extracted from strawberry pomace and their effect on physiological properties of diets supplemented with different types of dietary fiber in rats". European Journal of Nutrition 2014, Vol. 53, no. 2, p. 521-532.
  • Miszczak A., Sikorski P, Zagibajło K., Klimczak E., Kosmala M., Król B., Poziom pozostałości pestycydów w owocach oraz wytłokach powstałych jako produkt uboczny przetwórstwa truskawek na soki. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2013, Vol. 57, no. 10, p. 17-19.
  • Sójka M., Klimczak E., Macierzyński J., Kołodziejczyk K., Nutrient and polyphenolic composition of industrial strawberry press cake. European Food Research and Technology 2013, Vol. 237, p. 995-1007.
  • Klimczak E., Król B., Rozpara E., Rozmieszczenie elagotanin w soku, miąższu i nasionach truskawek jako dodatkowe kryterium optymalnego zagospodarowania truskawek. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2011, Vol. 6 no. 79, p. 142-154.
  • Klimczak E., Król B., Oznaczanie zawartości różnych form kwasu elagowego w ubocznych produktach przerobu truskawek. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2010, Vol. 4, no. 71, p. 81-94.
Otrzymane nagrody

1. Nagroda Polmos Żyrardów Sp. Z o.o. za wyróżnioną pracę doktorską.

2. Nagroda w konkursie „Ekologiczny magister i doktor” organizowanym przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi.

Przebieg kariery naukowej

Magister inżynier, 30.06.2009

Politechnika Łódzka

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Instytut Chemicznej Technologii Żywności

Kierunek: Technologia Chemiczna

Specjalność: Analiza i Ocena Żywności

Praca dyplomowa: „Wyodrębnianie kwasu elagowego i elagotanin z wytłoków truskawkowych”

 

Doktor inżynier, 17.12.2013

Politechnika Łódzka

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Instytut Chemicznej Technologii Żywności

Praca doktorska:”Odzyskiwanie elagotanin z ubocznych produktów przetwórstwa truskawek” – praca doktorska wyróżniona.

Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych

Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności

Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Karlińska E. (kierownik), Projekt NCN 020/04/X/NZ9/00453 w ramach konkursu Miniatura 4, Stabilność chemiczna polifenoli nadziemnych części rzepiku wonnego Agrimonia procera Wallr. w warunkach gorącej ekstrakcji wodnej, 2020-2021.
  • Kosmala M. (kierownik), Karlińska E. (wykonawca) Projekt MNiSzW IP2010 051870, Charakterystyka składu i właściwości preparatów błonnikowych o zmiennym udziale i składzie sacharydów ścian komórkowych i polifenoli, 2011-2012.
  • Król B. (kierownik), Karlińska E. (wykonawca) Projekt badawczy własny 3602/B/P01/2010/39, Odzyskiwanie elagotanin z wybranych ubocznych produktów przetwórstwa owoców z rodziny różowatych (Rosaceae) wraz z oceną ich właściwości i bezpieczeństwa zdrowotnego, 2010-2013.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki