+

Wikamp







Fb

 
 

dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Technologia browarnictwa, technologia słodownictwa, niesłodowane surowce browarnicze, pseudozboża, fermentowane napoje, kombucha, fermentacja alkoholowa

Obrazek użytkownika Edyta Kordialik-Bogacka
dr hab. inż.
Edyta
Kordialik-Bogacka

Stanowisko

profesor uczelni

Funkcja

prodziekan ds. kształcenia, zastępca dyrektora ds. kształcenia

E-mail

edyta.kordialik-bogacka@p.lodz.pl

Telefon

42 631 34 91

Pokój

337

Adres

Politechnika Łódzka
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
ul. Wólczańska 171/173
90-924 Łódź

ORCID

0000-0002-4166-6074

ResearcherID

M-3785-2018

SCOPUS

6507359481


Działalność dydaktyczna
  • Technologia piwowarstwa
  • Technologia słodownictwa i piwowarstwa
  • Browary restauracyjne
  • Technologie przemysłu fermentacyjnego
  • Analiza sensoryczna produktów spożywczych
  • Fermented Food and Beverages
  • Fermentation Processes
  • Projekt grupowy
  • Seminarium specjalizacyjne
  • Seminarium dyplomowe
Patenty i zgłoszenia patentowe
  • Diowksz A., Kordialik-Bogacka E., Pawłowska P., Ambroziak W. Patent 229794 Sposób wytwarzania piw niepasteryzowanych i niefiltrowanych o właściwościach prozdrowotnych, 2018.
  • Diowksz A., Ambroziak W., Kordialik-Bogacka E. Patent 222514 B1 Sposób wytwarzania pieczywa bezglutenowego, 2016.
  • Diowksz A., Ambroziak W., Kordialik-Bogacka E. Patent 223886 B1 Sposób produkcji pieczywa na zakwasie, 2016.
  • Diowksz A., Ambroziak W., Kordialik-Bogacka E. Patent 392299 Sposób otrzymywania bezglutenowego chleba owsianego, 2012.
  • Ambroziak W., Pogorzelski E., Diowksz A., Wilkowska A., Kordialik-Bogacka E., Piatka D. Patent 391911 Sposób otrzymywania probiotycznych napojów słodowo-owocowych, 2012.
  • Rapoports A., Dehtjars J., Ambroziak W., Borovikova D., Kokina A., Kregiel D., Diowksz A., Kordialik-Bogacka E., Berlowska J., Koziol G. Patent LV 13632 B Panemiens mikroorganismu imobilizacijai uz neseja, 2007.
  • Rapoports A., Dehtjars J., Ambroziak W., Borovikova D., Kokina A., Kregiel D., Diowksz A., Kordialik-Bogacka E., Berlowska J., Koziol G. Patent LV 13633 B Panemiens mikroorganismu imobilizacijai uz neseja, 2007.
  • Diowksz A., Ambroziak W., Kordialik-Bogacka E. Zgłoszenie patentowe 12460039.6-1221 Method of producing gluten-free bread, 2012.
  • Diowksz A., Ambroziak W., Kordialik-Bogacka E. Zgłoszenie patentowe 12460040.4-1221 Method of producing sourdough bread, 2012.
Publikacje po 2010 roku
  • Bogdan P., Kordialik-Bogacka E., Czyżowska A., Oracz J., Żyżelewicz D. The profiles of low molecular nitrogen compounds and fatty acids in wort and beer obtained with the addition of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), amaranth (Amaranthus cruentus L.) or maltose syrup. Foods 2020, 9(11), 1626.
  • Donadini G., Bertuzzi T., Kordialik-Bogacka E., Cywińska D., Rossi F., Spigno G., & Porretta S. Investigating patterns of millennials interest in gluten-free beer in Poland: a question of beer price and alcohol content. Journal of Food Science 2020, 85, 182-191.
  • Kordialik-Bogacka E., Bogdan P., Ciosek A. Effects of quinoa and amaranth on zinc, magnesium and calcium content in beer wort. International Journal of Food Science and Technology 2019, 54, 1706–1712.
  • Kordialik-Bogacka E. Refermentacja piwa w butelkach – niedoceniana technologia z wielkim potencjałem. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2019, 63(1-2), 30-32.
  • Kordialik-Bogacka E., Bogdan P., Pielech-Przybylska K., Michałowska D. Suitability of unmalted quinoa for beer production. Journal of the Science of Food and Agriculture 2018, 98, 5027-5036.
  • Bogdan P., Kordialik-Bogacka E. Alternatives to malt in brewing. Trends in Food Science and Technology 2017, 65, 1-9.
  • Fiala J., Šmogrovičová D., Kun-Farkas G., Kordialik-Bogacka E., Vinopal J. The Heritage of Traditional Superior Beers from the Visegrad Group Countries (Dědictví tradičních kvalitních piv v zemích Visegradské čtyřky). Kvasny Prumysl 2017, 63(2), 46-51.
  • Bogdan P., Kordialik- Bogacka E. Wpływ surowców niesłodowanych na proces produkcji brzeczki i piwa. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2017, 61(9), 8-10.
  • Donadini G., Fumi M. D., Kordialik-Bogacka E., Maggi L., Lambri M., Sckokai P. Consumer interest in specialty beers in three European markets. Food Research International 2016, 85(7), 301–314.
  • Bogdan P., Kordialik- Bogacka E. Wpływ zastosowania syropu maltozowego jako zamiennika części słodu na aktywność przeciwutleniającą piw. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2016, 60(11), 20-23.
  • Kordialik- Bogacka E. Diowksz A. The impact of the changes in surface properties of yeast biomass, Saccharomyces cerevisiae, on Pb2+ biosorption.  Biotechnology and Food Science 2016, 80(1), 3-10.
  • Bogdan P., Kordialik- Bogacka E. b-glucan w brzeczkach otrzymanych z dodatkiem pseudozbóż lub syropu maltozowego. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2016, 60(6), 11-13.
  • Bogdan P., Kordialik- Bogacka E. Aktywność przeciwutleniająca piw produkowanych z dodatkiem niesłodowanej komosy i amarantusa. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2016, 3(106), 118 – 126.
  • Bogdan P., Kordialik-Bogacka E., Ocena przydatności niesłodowanego amarantusa do produkcji piwa [w]: Poreda A., Zdaniewicz M. (red.), Postępy w mikrobiologii browarniczej - nowe mikroorganizmy, nowe piwa i nowe możliwości, Kraków 2016, s. 42-54.
  • Ditrych M., Kordialik-Bogacka E., Czyżowska A. Antiradical and reducing potential of commercial beers. Czech Journal of Food Sciences 2015, 33(3), 261-266.
  • Bogdan P., Kordialik- Bogacka E. Amarantus i komosa ryżowa jako niesłodowane dodatki w produkcji piwa. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2015, 59(7-8), 8-10.
  • Bogdan P., Kordialik-Bogacka E., Amarantus i komosa ryżowa jako źródło wartościowych składników odżywczych [w]: Nyćkowiak J., Leśny J. (red), Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2015. Żywność i bisfenole. Tom I, Wrocław 2015, s. 7-13.
  • Bogdan P., Kordialik-Bogacka E., Rola drożdży browarniczych w fermentacji piwa [w]: Nyćkowiak J., Leśny J. (red), Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2015. Żywność i bisfenole. Tom I, Wrocław 2015, s. 14-19.
  • Kordialik-Bogacka E., Bogdan P., Diowksz A. Malted and unmalted oats in brewing. Journal of the Institute of Brewing 2014, 120(4), 390-398.
  • Kordialik-Bogacka E. Saccharomyces pastorianus immobilized on brewer's spent grain in continuous system for lead ion biosorption. International Biodeterioration & Biodegradation 2014, 96.
  • Kordialik-Bogacka E., Diowksz A. Metal uptake capacity of modified Saccharomyces pastorianus biomass from different types of solution. Environmental Science and Pollution Research, 2014, 21(3), 2223 – 2229.
  • Diowksz A., Kordialik-Bogacka E., Ambroziak W. Se-enriched sprouted seeds as functional additives in sourdough fermentation. LWT – Food Science and Technology 2014, 56, 524 -528.
  • Diowksz A., Kordialik-Bogacka E. Stimulation of gluten-free sourdough fermentation. Acta Alimentaria Hungarian. An International Journal of Food Science 2014, 43(2), 33-39.
  • Bogdan P., Kordialik-Bogacka E. Alternatywne surowce wykorzystywane w browarnictwie. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2014, 58(9), 8-10.
  • Bogdan P., Kordialik-Bogacka E. Stabilność piw produkowanych z udziałem surowców niesłodowanych [w:] Poreda A., Antkiewicz P. (red.), Stabilność piwa wyzwaniem dla browarnictwa XXI wieku, Wyd. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Nauka-Przemysł, Kocierz 2014, 126 – 138.
  • Kordialik-Bogacka E., Diowksz A. Physiological State of Reused Brewing Yeast. Czech Journal of Food Sciences 2013, 31(3), 264-269.
  • Pawłowska P., Diowksz A., Kordialik-Bogacka E. Bezglutenowy słód owsiany jako surowiec browarniczy. Żywność Nauka Technologia Jakość 2013, 1(86), 181-190.
  • Pawłowska P., Diowksz A., Kordialik-Bogacka E. State-of-the-art on incorporation of oats into a gluten-free diet. Food Reviews International, 2012, 28, 330-342. 
  • Pawłowska P., Diowksz A., Kordialik-Bogacka E. Owies w diecie bezglutenowej [w:] Nowe trendy w naukach przyrodniczych III, Creativetime, Kraków 2012, 154-160.
  • Kordialik-Bogacka E. Cadmium and lead recovery from yeast biomass. Central European Journal of Chemistry 2011, 9(2), 320-325.
  • Kordialik-Bogacka E. Surface Properties of Yeast Cells during Heavy Metal Biosorption. Central European Journal of Chemistry 2011, 9(2), 348-351.
  • Kordialik-Bogacka E., Antczak N. Prediction of beer foam stability from malt components. Czech Journal of Food Sciences 2011, 29, 243-249.
  • Pielech-Przybylska K., Balcerek M., Patelski P., Borowski S., Kordialik-Bogacka E. The Effect of supportive enzymes on higher alcohols synthesis during rye mashes fermentation [w]: Chrzanowska J., Zambrowicz A. (red.), Selected Topics in Food Biotechnology, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2011, 65-72.
  • Kordialik-Bogacka E. Wartość żywieniowa piwa [w:] Walczycka M., Duda-Chodak A., Jaworska G., Tarko T. (red.), Żywność Projektowana, Wyd. Oddział Małopolski PTTŻ, Kraków 2011, 124-134.
  • Pawłowska P., Diowksz A., Kordialik-Bogacka E. Słodowanie owsa do produkcji piw bezglutenowych [w:] Walczycka M., Duda-Chodak A., Jaworska G., Tarko T. (red.), Żywność Projektowana, Wyd. Oddział Małopolski PTTŻ, Kraków 2011, 181-194.
  • Pawłowska P., Diowksz A., Kordialik-Bogacka E. Zboża jako surowiec do produkcji funkcjonalnych napojów fermentowanych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2010, 54(10), 16-18.
Otrzymane nagrody
  • nagroda PTTŻ za najlepszy komunikat ustny podczas XLIV Konferencji Komitetu Nauk o Żywności PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 (Kordialik-Bogacka E., Sapieżko A. Zamienniki słodu jęczmiennego w produkcji piwa)
  • nagrody JM Rektora PŁ za działalność dydaktyczno-wychowawczą, naukową i organizacyjną
  • Brązowy medal za długoletnią służbę dla Politechniki Łódzkiej (2014 r.) 
Staże naukowe
  • Wizyta studyjna na Wageningen University, Departament of Environmental Technology i na University of Copenhagen – 1 tydzień (2014)
  • Staż naukowy w Heriot-Watt University, Edynburg w ramach Tempus Phare Programme (Individual Mobility Grant-97-PL-2019 przyznany przez Komisję Europejską) - 9 miesięcy (1998-1999)
  • Staż naukowy w Institute Meurice, Bruksela – 1 miesiąc (1998)
  • Staż naukowy w Heriot-Watt University, Edynburg i Institute Meurice, Bruksela – 2 tygodnie (1998)
  • Staż naukowy w ENSAIA, Nancy; Escola Superior de Biotechnologia, Porto i Munchen Universitat, Weihenstephan-Freising – 2 tygodnie (1997)
  • Staż naukowy w Heriot-Watt University, Edynburg – 1 miesiąc (1996)
Przebieg kariery naukowej
  • Od 2019 r. prodziekan ds. kształcenia, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, PŁ
  • Od 2019 r. z-ca dyrektora ds. kształcenia, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, PŁ
  • Od 2019 r. profesor uczelni, PŁ
  • 2016 - 2019 kierownik Zakładu Technologii Fermentacji, PŁ
  • 2015 r. doktor habilitowany nauk technicznych w dyscyplinie Biotechnologia, PŁ
  • 2003 r. doktor nauk technicznych, Technologia Chemiczna, PŁ
  • 1994 r. magister inżynier (z wyróżnieniem), Biotechnologia, Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii, PŁ
Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych
  • Członek Brewing Science Group European Brewery Convention (od 2010 r.)
  • Członek Grupy Roboczej ds. Krajowych Inteligentnych Specjalizacji KIS 2. Innowacyjne technologie, procesy i produkty sektora rolno-spożywczego i leśno-drzewnego powołanej przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii (od 2015 r.)
  • Redaktor Tematyczny (dział Piwowarstwo) w czasopiśmie „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny”
  • Członek Komisji Rewizyjnej PTTŻ (2018-2021) (2012-2015)
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Kordialik-Bogacka E. (kierownik), Projekt POIR.01.01.01-00-0910/20, Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy, 2021-2023.
  • Kordialik-Bogacka E. (wykonawca), Projekt PARP POIR.02.03.02-12-0046/17, Opracowanie piekarskich kultur starterowych przeznaczonych do produkcji pieczywa na zakwasie o udokumentowanych walorach prozdrowotnych, 2018.
  • Kordialik-Bogacka E. (wykonawca), Projekt Biostrateg 2/296396/5/NCBR/2016, Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno chemicznych, 2016-2019.
  • Kordialik-Bogacka E. (koordynator krajowy), Projekt V4, Heritage of traditional quality beverages, 2016.
  • Kordialik-Bogacka E. (kierownik), Projekt POWR.03.01.00-00-K264/16, Program rozwoju kompetencji studentów Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, 2016-2017.
  • Kordialik-Bogacka E. (wykonawca), Projekt INNOTECH K1/IN1/61/150409/NCBR/12, Opracowanie technologii wytwarzania syropów cukrowych z buraka cukrowego jako substytutu cukru białego dla wybranych zastosowań w przemyśle spożywczym, 2012 -2014.
  • Kordialik-Bogacka E. (główny wykonawca), Projekt N N312 359539, Fermentowane napoje owsiane jako bezglutenowa alternatywa dla piwa, 2010 -  2013.
  • Kordialik-Bogacka E. (kierownik), Projekt N N305 305235, Usuwanie metali ciężkich przez drożdże Saccharomyces cerevisiae z zanieczyszczonych wód i ścieków przemysłowych, 2008 - 2011.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki