Technologia i analiza żywności (zwłaszcza w zakresie piekarstwa i cukiernictwa, w tym czekolady). Żywność funkcjonalna. Żywność specjalnego przeznaczenia dietetycznego (np. dla diabetyków, o obniżonej wartości energetycznej). Przetwarzanie, utrwalanie i przechowywanie żywności - metody i przemiany składników. Wartość odżywcza żywności. Wpływ diety na zdrowie.
Bioaktywne składniki żywności (np. polifenole, tokoferole, fitosterole, metyloksantyny, produkty reakcji Maillard’a, peptydy, białka), aktywność antyoksydacyjna. Izolacja, oczyszczanie i charakterystyka składników bioaktywnych. Substancje lecznicze w żywności, nutraceutyki. Związki antyżywieniowe w żywności (np. akrylamid, akroleina, izomery trans kwasów tłuszczowych). Makroskładniki żywności. Interakcje składników żywności. Kapsułkowanie składników żywności. Proteomika. Zaawansowane techniki analizy żywności.
Badanie jakości żywności. Doradztwo, badania i ekspertyzy w zakresie oceny jakości surowców i półproduktów spożywczych oraz technologii produktów żywnościowych.
Instytut Technologii i Analizy Żywności, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka, ul. Stefanowskiego 2/22, 90-537 Łódź
wtorek 10.30 - 12.00
e-mail, Teams
Wykłady
Analiza sensoryczna żywności - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Analiza sensoryczna produktów spożywczych - studia I stopnia o profilu praktycznym, licencjackie, kierunek Menedżer Żywności i Żywienia
Innowacyjne procesy i aparatura w inżynierii żywności - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Tekstura reologia i profil termiczny żywności - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Antyoksydanty w żywności - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Surowce żywnościowe różnych regionów świata - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka; studia niestacjonarne, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Żywność dla diabetyków i o obniżonej wartości energetycznej - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
Dodatki do żywności - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Naturalne substancje prozdrowotne w żywności - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Podstawy technologii żywności - studia I stopnia o profilu praktycznym, licencjackie, kierunek Menedżer Żywności i Żywienia
Niepożądane składniki żywności - studia I stopnia o profilu praktycznym, licencjackie, kierunek Menedżer Żywności i Żywienia
Przechowalnictwo – studia II stopnia, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Wydział Nauk o Zdrowiu, kierunek Dietetyka
Zajęcia laboratoryjne
Antyoksydanty w żywności - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Analiza sensoryczna żywności - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Analiza sensoryczna produktów spożywczych - studia I stopnia o profilu praktycznym, licencjackie, kierunek Menedżer Żywności i Żywienia
Tekstura reologia i profil termiczny żywności - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Technologia tłuszczów jadalnych - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Laboratorium specjalizacyjne - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Technologia skrobi i cukiernictwa - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Analiza specjalistyczna w przemyśle cukierniczym i skrobiowym - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Technologie gastronomiczne - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka; studia niestacjonarne, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
Technologia żywności pochodzenia roślinnego – studia I i II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, studia II stopnia; kierunek Technologia Kosmetyków, studia niestacjonarne, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
Technologia żywności - wybrane elementy - studia I stopnia, Wydział Organizacji i Zarządzania Politechniki Łódzkiej, kierunek Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Technologia żywności i potraw. Towaroznawstwo - studia I stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego, kierunek Dietetyka
Produkcja potraw i towaroznawstwo - studia II stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego, kierunek Dietetyka
Opieka nad pracami inżynierskimi, magisterskimi i doktorskimi
2021 - Uzyskanie tytułu profesora nauk rolniczych
2019 - Uzyskanie awansu zawodowego: profesor PŁ
2015 – Uzyskanie stopnia doktora habilitowanego nauk technicznych
Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, dziedzina - Nauki Techniczne, dyscyplina - Biotechnologia, specjalność - Technologia Żywności
2005 – Uzyskanie stopnia doktora nauk technicznych
Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, dziedzina - Nauki Techniczne, specjalność – Technologia Chemiczna
1995 – Uzyskanie stopnia magistra inżyniera
Politechnika Łódzka, Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii, dziedzina - Nauki Techniczne, specjalność –Technologia Chemiczna
1.09.1995 – 30.09.1996 r. - Staż przemysłowy
PPHU „Bomilla” we Włocławku, główny technolog