+

Wikamp







Fb

 
 

prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Technologia i analiza żywności (zwłaszcza w zakresie piekarstwa i cukiernictwa, w tym czekolady). Żywność funkcjonalna. Żywność specjalnego przeznaczenia dietetycznego (np. dla diabetyków, o obniżonej wartości energetycznej). Przetwarzanie, utrwalanie i przechowywanie żywności - metody i przemiany składników. Wartość odżywcza żywności. Wpływ diety na zdrowie.

Bioaktywne składniki żywności (np. polifenole, tokoferole, fitosterole, metyloksantyny, produkty reakcji Maillard’a, peptydy, białka), aktywność antyoksydacyjna. Izolacja, oczyszczanie i charakterystyka składników bioaktywnych. Substancje lecznicze w żywności, nutraceutyki. Związki antyżywieniowe w żywności (np. akrylamid, akroleina, izomery trans kwasów tłuszczowych). Makroskładniki żywności. Interakcje składników żywności. Kapsułkowanie składników żywności. Proteomika. Zaawansowane techniki analizy żywności.

Badanie jakości żywności. Doradztwo, badania i ekspertyzy w zakresie oceny jakości surowców i półproduktów spożywczych oraz technologii produktów żywnościowych.

Obrazek użytkownika Dorota Żyżelewicz
prof. dr hab. inż.
Dorota
Żyżelewicz

Stanowisko

profesor

Funkcja

Zastępca Dyrektora Instytutu ds. kształcenia, Przewodnicząca Rady Kierunku studiów Menedżer żywności i żywienia, Technologia kosmetyków, Technologia żywności i żywienie człowieka

E-mail

dorota.zyzelewicz@p.lodz.pl

Telefon

42 631 34 61

Pokój

534 (tymczasowo 541)

Adres

Instytut Technologii i Analizy Żywności, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka, ul. Stefanowskiego 2/22, 90-537 Łódź

ORCID

0000-0003-0989-0671

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1899598/dorota-zyzelewicz

SCOPUS

8387148800

Konsultacje dla studentów

wtorek 10.30 - 12.00

e-mail, Teams



Działalność dydaktyczna

Wykłady

Analiza sensoryczna żywności - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Analiza sensoryczna produktów spożywczych - studia I stopnia o profilu praktycznym, licencjackie, kierunek Menedżer Żywności i Żywienia

Innowacyjne procesy i aparatura w inżynierii żywności - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Tekstura reologia i profil termiczny żywności - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Antyoksydanty w żywności - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Surowce żywnościowe różnych regionów świata - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka; studia niestacjonarne, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Żywność dla diabetyków i o obniżonej wartości energetycznej - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka

Dodatki do żywności - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Naturalne substancje prozdrowotne w żywności - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Podstawy technologii żywności - studia I stopnia o profilu praktycznym, licencjackie, kierunek Menedżer Żywności i Żywienia

Niepożądane składniki żywności - studia I stopnia o profilu praktycznym, licencjackie, kierunek Menedżer Żywności i Żywienia

Przechowalnictwo – studia II stopnia, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Wydział Nauk o Zdrowiu, kierunek Dietetyka

Zajęcia laboratoryjne

Antyoksydanty w żywności - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Analiza sensoryczna żywności - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Analiza sensoryczna produktów spożywczych - studia I stopnia o profilu praktycznym, licencjackie, kierunek Menedżer Żywności i Żywienia

Tekstura reologia i profil termiczny żywności - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Technologia tłuszczów jadalnych - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Laboratorium specjalizacyjne - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Technologia skrobi i cukiernictwa - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Analiza specjalistyczna w przemyśle cukierniczym i skrobiowym - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

Technologie gastronomiczne - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka; studia niestacjonarne, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka

Technologia żywności pochodzenia roślinnego – studia I i II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, studia II stopnia; kierunek Technologia Kosmetyków, studia niestacjonarne, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka

Technologia żywności - wybrane elementy - studia I stopnia, Wydział Organizacji i Zarządzania Politechniki Łódzkiej, kierunek Zarządzanie i Inżynieria Produkcji

Technologia żywności i potraw. Towaroznawstwo - studia I stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego, kierunek Dietetyka

Produkcja potraw i towaroznawstwo - studia II stopnia Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego, kierunek Dietetyka

Opieka nad pracami inżynierskimi, magisterskimi i doktorskimi

Patenty i zgłoszenia patentowe
  • Żyżelewicz D., Nebesny E., Krysiak W., Budryn G., Ilona Motyl, Zdzisława Libudzisz (2014). Produkt i sposób przygotowania produktu do smarowania pieczywa, o właściwościach probiotycznych. Patent, PL-216859 opublikowany w dn. 30.05.2014 r. WUP 05/14.
  • Żyżelewicz D., Rosicka-Kaczmarek J., Nebesny E., Budryn G., Krysiak W., Motyl I., Libudzisz Z. (2014). Waflowy wyrób cukierniczy w postaci wafli przekładanych masą, o cechach funkcjonalnych. Patent, PL-216950 opublikowany w dn. 30.05.2014 r. WUP 05/14.
  • Krysiak W., Żyżelewicz D., Nebesny E., Budryn G., Motyl I., Libudzisz Z. (2014). Sposób wytwarzania pralin z nadzieniem cukrowo-tłuszczowym, o polepszonych właściwościach zdrowotnych. Patent, PL-216331 opublikowany w dn. 31.03.2014 r. WUP 03/14.
  • Budryn G., Nebesny E., Żyżelewicz D. (2014). Preparat o właściwościach przeciwutleniających, sposób otrzymywania tego preparatu oraz jego zastosowanie. Patent, PL-217050 opublikowany w dn. 30.06.2014 r. WUP 06/14.
  • Budryn G., Żyżelewicz D., Nebesny E., Krysiak W., Motyl I., Libudzisz Z. (2013). Wyrób cukierniczy w postaci korpusów cukrowo-tłuszczowych. Patent, PL-214424 opublikowany w dn. 31.07.2013 r. WUP 07/13.
  • Nebesny E., Żyżelewicz D., Krysiak W., Budryn G., Motyl I., Libudzisz Z. (2013). Rodzynki w czekoladzie. Patent, PL-214425 opublikowany w dn. 31.07.2013 r. WUP 07/13.
  • Żyżelewicz D., Nebesny E., Motyl I., Libudzisz Z. (2012). Czekolada oraz sposób wytwarzania czekolady. Patent, P- 211903 opublikowany w dn. 31.07.2012 r. WUP 07/12.
Publikacje po 2010 roku
  • Żyżelewicz D., Oracz J., Bilicka M., Kulbat-Warycha K., Klewicka E., Influence of freeze-dried phenolic-rich plant powders on the bioactive compounds profile, antioxidant activity and aroma of different types of chocolates. Molecules 2021, no 26, article 7058, p. 1-24.
  • Buko V., Zavodnik I., Budryn G., Zakłos-Szyda M., Belenovskaya E., Kirko S., Żyżelewicz D., Zakrzeska A., Bakunovich A., Rusin V., Moroz V., Chlorogenic acid protects against advanced alkoholic steatohepatitis in rats via modulation of redox homeostasis, inflammation, and lipogenesis. Nutrients 2021, no 13, article 4155, p. 1-18.
  • Jóźwiak P., Ciesielski P., Zakrzewski P. K., Kozal K., Oracz J., Budryn G., Żyżelewicz D., Flament S., Vercoutter-Edouart A-S., Bray F., Lefebvre T., Krześlak A., Mitochondrial O-GlcNAc transferase interacts with and modifies many proteins and its up-regulation affects mitochondrial function and cellular energy homeostasis. Cancers 2021, no 13, article 2956, p. 1-22.
  • Efenberger-Szmechtyk M., Nowak A., Czyżowska A., Śniadowska M., Otlewska A., Żyżelewicz D., Antibacterial mechanisms of Aronia melanocarp (Michx.), Chaenomeles superba Lindl. and Cornus mas L. leaf extracts. Food Chemistry 2021, 350,
  • Żyżelewicz D., Kulbat-Warycha K., Oracz J., Żyżelewicz K., Polyphenols and other bioactive compounds of Sideritis plants and their potential biological activity. Molecules 2020, no. 25, article 3763, p. 1-18.
  • Oracz J., Żyżelewicz D., Antioxidants in cocoa. Antioxidants 2020, no. 9, article 1230, p. 1-4.
  • Bogdan P., Kordialik-Bogacka E., Czyżowska A., Oracz J., Żyżelewicz D., The profiles of low molecular nitrogen compounds and fatty acids in wort and bear obtained with the additionof quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), amaranth (Amaranthus cruentus L.) or maltose syrup. Foods 2020, no. 9, article 1626, p. 1-14.
  • Oracz J., Nebesny E., Żyżelewicz D., Budryn G., Luzak B., Bioavailability and metabolism of selected cocoa bioactive compounds: a comprehensive review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2020, Vol. 60, no. 12, p. 1947–1985.
  • Żyżelewicz D., Oracz J., Bojczuk M., Budryn G., Jurgoński A., Juśkiewicz J., Zduńczyk Z., Effects of raw and roasted cocoa bean extracts supplementation on intestinal enzyme activity, biochemical parameters, and antioxidant status in rats fed a high-fat diet. Nutrients, 2020, no. 12, article 889, p. 1-17.
  • Nowak A., Zakłos-Szyda M., Żyżelewicz D., Koszucka A., Motyl I., Acrylamide decreases cell viability, and provides oxidative stress, DNA damage, and apoptosis in human colon adenocarcinoma cell line Caco-2. Molecules 2020, no. 25, article 368, p. 1-18.
  • Zakłos‐Szyda M., Budryn G., Grzelczyk J., Pérez‐Sánchez H., Żyżelewicz D., Evaluation of isoflavones as bone resorption inhibitors upon interactions with receptor activator of nuclear factor‐κB ligand (RANKL). Molecules 2020, no. 25, article 206, p. 1-19.
  • Ścieszka S., Klewicka E., Żyżelewicz D., Wpływ alg Chlorella vulgaris na przeżywalność bakterii Lactobacillus brevis w obecności wysokich stężeń chlorku sodu. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2019, Vol. 26, no. 3(120), p. 88–96.
  • Żyżelewicz D., XLIV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2019, Vol. 26, no. 3(120), p. 215-218.
  • Oracz J., Żyżelewicz D., In vitro antioxidant activity and FTIR characterization of high-molecular weight melanoidin fractions from different types of cocoa beans. Antioxidants 2019, no. 8, article 560, p. 1-16.
  • Zavodnik I., Buko V., Lukivskaya O., Lapshina E., Tatsiana I., Belonovskaya E., Kirko S., Naruta E., Kuzmitskaya I., Budryn G., Żyżelewicz D., Oracz J., Zakrzeska A., Kiryukhina L., Cranberry (Vaccinium macrocarpon) peel polyphenol-rich extract attenuates rat liver mitochondria impairments in alcoholic steatohepatitis in vivo and after oxidative treatment in vitro. Journal of Functional Foods 2019, no. 57, p. 83-94.
  • Żyżelewicz D., Bojczuk M., Budryn G., Jurgoński A., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Oracz J., Influence of diet enriched with cocoa bean extracts on physiological indices of laboratory rats. Molecules 2019, no. 24, article 825, p. 1-12.
  • Oracz J., Nebesny E., Żyżelewicz D., Identification and quantification of free and bound phenolic compounds contained in the high-molecular weight melanoidin fractions derived from two different types of cocoa beans by UHPLC-DAD-ESI-HR-MSnFood Research International 2019, no. 115, p. 135-149.
  • Strąk E., Balcerek M., Pielech–Przybylska K., Żyżelewicz D., Simultaneous saccharification and fermentation of native rye, wheat and triticale starch. Journal of the Science of Food and Agriculture 2019, no. 99, p. 4904-4912.
  • Żyżelewicz D., Oracz J., Bogucki M., Chachuła G., Kaczmarska M., Harasimiuk W., Właściwości czekolad ORIGIN dostępnych na polskim rynku [w:] Budryn G., Śliżewska K. (red.), Monografia Naukowa XLIV Konferencji Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN „Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu”, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2019, s. 33-44.
  • Kaczmarska M., Żyżelewicz D., Oracz J., Wojciechowska A., Gajda E., Łosiewicz A., Aktywność i stabilność kompleksu inkluzyjnego polifenoli z ekstraktu z proszku kakaowego Acticoa z ß-cyklodekstryną [w:] Budryn G., Śliżewska K. (red.), Monografia Naukowa XLIV Konferencji Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN „Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu”, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2019, s. 89-98.
  • Żyżelewicz D., Budryn G., Oracz J., Antolak H., Kręgiel D., Kaczmarska M., The effect on bioactive components and characteristics of chocolate by functionalization with raw cocoa beans. Food Research International 2018, no. 113, p. 234-244.
  • Miśkiewicz K., Nebesny E., Rosicka-Kaczmarek J., Żyżelewicz D., Budryn G., The effects of baking conditions on acrylamide content in shortcrust cookies with added freeze-dried aqueous rosemary extract. Journal of Food Science and Technology 2018, Vol. 55, no. 10, p. 4184-4196.
  • Żyżelewicz D.,  Oracz J., Kaczmarska M., Budryn G., Grzelczyk J., Preparation and characterization of inclusion complex of (+)-catechin with β-cyclodextrin. Food Research International 2018, no. 113, p. 263-268.
  • Budryn G., Żyżelewicz D., Buko V., Lukivskaya O., Naruta E., Belonovskaya E., Moroz V., Kirko S., Grzelczyk J., Bojczuk M., Mostowski R., Falih M., Evaluation of antifibrotic effects of coffee and cocoa extracts in rats with thioacetamide induced fibrosis. European Food Research and Technology 2018, Vol. 244, no. 12, p. 2107-2115.
  • Żyżelewicz D., Bojczuk M., Budryn G., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Jurgoński A., Oracz J., Influence of diet based on bread supplemented with raw and roasted cocoa bean extracts on physiological indices of laboratory rats. Food Research International 2018, no. 112, p. 209-216.
  • Buko V., Zavodnik I., Kanuka O., Belonovskaya E., Naruta E., Lukivskaya O., Kirko S., Budryn G., Żyżelewicz D., Oracz J., Sybirna N., Antidiabetic effects and erythrocyte stabilization by red cabbage extract in streptozotocin-treated rats. Food & Function 2018, no. 9, p. 1850-1863.
  • Lipińska L., Klewicki R., Sójka M., Bonikowski R., Żyżelewicz D., Kołodziejczyk K., Klewicka E., Antifungal activity of Lactobacillus pentosus ŁOCK 0979 in the presence of polyols and galactosyl-polyols (2018). Probiotics and Antimicrobial Proteins 2018, no. 10, p. 186-200.
  • Budryn G., Grzelczyk J., Jaśkiewicza A., Żyżelewicz D., Pérez-Sánchez H., Cerón-Carrasco J. P., Evaluation of butyrylcholinesterase inhibitory activity by chlorogenic acids and coffee extracts assed in ITC and docking simulation models. Food Research International 2018, no. 109, p. 268-277.
  • Budryn G., Gałązka-Czarnecka I., Brzozowska E., Grzelczyk J., Mostowski R., Żyżelewicz D., Cerón-Carrasco J. P., Pérez-Sánchez H., Evaluation of estrogenic activity of red clover (Trifolium pratense L.) sprouts cultivated under different conditions by content of isoflavones, calorimetric study and molecular modelling. Food Chemistry 2018, no. 245, p. 324-336.
  • Adamiak J., Bonifay V., Otlewska A., Sunner J., Beech I., Stryszewska T., Kańka S., Oracz J., Żyżelewicz D., Gutarowska B., Untargeted metabolomics approach in halophiles: understanding the biodeterioration process of building materials. Frontiers in Microbiology 2017, no. 8, article 2448, p. 1-12.
  • Budryn G., Zaczyńska D., Żyżelewicz D., Grzelczyk J., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Influence of the form of administration of chlorogenic acids on oxidative stress induced by high fat diet in rats. Plant Foods for Human Nutrition 2017, Vol. 72, no. 2, p. 184-191.
  • Budryn G., Zakłos-Szyda M., Zaczyńska D., Żyżelewicz D., Grzelczyk J., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Green and roasted coffee extracts as antioxidants in βTC3 cells with induced oxidative stress and lipid accumulation inhibitors in 3T3L1 cells, and their bioactivity in rats fed high fat diet. European Food Research and Technology 2017, no. 243, p. 1323-1334.
  • Antolak H., Oracz J., Otlewska A., Żyżelewicz D., Kregiel D., Identification of carotenoids and isoprenoid quinones from Asaia lannensis and Asaia bogorensis. Molecules 2017, no. 22, article 1608, p. 1-17.
  • Bojczuk M., Żyżelewicz D., Hodurek P., Centrifugal partition chromatography - A review of recent applications and some classic references. Journal of Separation Science 2017, no. 40, p. 1597-1609.
  • Żyżelewicz D., Oracz J., Krysiak W., Budryn G., Nebesny E., Effects of various roasting conditions on acrylamide, acrolein and polycyclic aromatic hydrocarbons content in cocoa bean and the derived chocolates. Drying Technology 2017, Vol. 35, no. 3, p. 363-374.
  • Żyżelewicz D., Zakłos-Szyda M., Juśkiewicz J., Bojczuk M., Oracz J., Budryn G., Miśkiewicz K., Krysiak W., Zduńczyk Z., Jurgoński A., Cocoa bean (Theobroma cacao L.) phenolic extracts as PTP1B inhibitors, hepatic HepG2 and pancreatic βTC3 cell cytoprotective agents and their influence on oxidative stress in rats. Food Research International 2016, no. 89, p. 946-957.
  • Żyżelewicz D., Krysiak W., Oracz J., Sosnowska D., Budryn G., Nebesny E., The influence of the roasting process conditions on the polyphenol content in cocoa beans, nibs and chocolates. Food Research International 2016, no. 89, p. 918-929.
  • Kicel A., Michel P., Owczarek A., Marchelak A., Żyżelewicz D., Budryn G., Oracz J., Olszewska M. A., Phenolic profile and antioxidant potential of leaves from selected Cotoneaster Medik. species. Molecules 2016, no. 21, article 688, p. 1-17.
  • Oracz J., Żyżelewicz D., Nebesny E., The content of polyphenolic compounds in cocoa beans (Theobroma cacao L.), depending on variety, growing region and processing operations: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2015, no. 55, p. 1176-1192.
  • Oracz J., Nebesny E., Żyżelewicz D., Changes in the flavan-3-ols, anthocyanins, and flavonols composition of cocoa beans (Theobroma cacao L.) of different origins affected by roasting conditions. European Food Research and Technology 2015, Vol. 241, no. 5, p. 663-681.
  • Sosnowska D., Podsędek A., Redzynia M., Żyżelewicz D., Effects of fruit contents on pancreatic lipase activity in lipid emulsions. Plant Foods for Human Nutrition 2015, no. 70, p. 344-350.
  • Oracz J., Żyżelewicz D., Budryn G., Nebesny E., Cocoa butter alternative fats [w:] Budryn G., Żyżelewicz D. (red), Plant lipids. Science, technology, nutritional value and benefits to human health, Research Signpost, Kerala 2015, s. 87-106.
  • Rachwał-Rosiak D., Budryn G., Żyżelewicz D., Nebesny E., Legume lipids, [w:] Budryn G., Żyżelewicz D. (red), Plant lipids. Science, technology, nutritional value and benefits to human health, Research Signpost, Kerala 2015, s. 21-42.
  • Żyżelewicz D., Budryn G., Krysiak W., Oracz J., Nebesny E., Bojczuk M., Influence of roasting conditions on fatty acid composition and oxidative changes of cocoa butter extracted from cocoa bean of Forastero variety cultivated in Togo. Food Research International 2014, no. 63C, p. 328-343.
  • Żyżelewicz D., Budryn G., Krysiak W., Oracz J., Nebesny E., Tocopherols in cocoa butter obtained from cocoa bean roasted in different forms and under various process parameters. Food Research International 2014, no. 63C, p. 390-399.
  • Oracz J., Nebesny E., Żyżelewicz D., Effect of roasting conditions on the fat, tocopherol and phytosterol content and antioxidant capacity of the lipid fraction from cocoa beans of different Theobroma cacao L. cultivars. European Journal of Lipid Science and Technology 2014, no. 116, p. 1002-1014.
  • Żyżelewicz D., Krysiak W., Nebesny E., Budryn G., Application of various methods for determination of the color of cocoa beans roasted under variable process parameters. European Food Research and Technology 2014, Vol. 238, no. 4, p. 549-563.
  • Budryn G., Nebesny E., Pałecz B., Rachwał-Rosiak D., Hodurek P., Miśkiewicz K., Oracz J., Żyżelewicz D., Inclusion complexes of β-cyclodextrin with chlorogenic acids (CHAs) from crude and purified aqueous extracts of green Robusta coffee beans (Coffea canephora L.). Food Research International 2014, no. 61, p. 202-213.
  • Budryn G., Nebesny E., Żyżelewicz D., Oracz J., Properties of model systems of sunflower oil and green coffee extract after heat treatment and storage. LWT - Food Science and Technology 2014, no. 59, p. 467-478.
  • Budryn G., Żyżelewicz D., Nebesny E., Oracz J., Krysiak W., Influence of addition of green tea and green coffee extracts on the properties of fine yeast pastry fried products. Food Research International 2013, no. 50, p. 149-160.
  • Krysiak W., Adamski R., Żyżelewicz D., Factors Affecting the Color of Roasted Cocoa Bean. Journal of Food Quality 2013, Vol. 36, no. 1, p. 21-31.
  • Żyżelewicz D., Motyl I., Nebesny E., Budryn G., Krysiak W., Rosicka-Kaczmarek J., Libudzisz Z., Probiotic confectionery products - preparation and properties [w:] Rigobelo E. C. (red.), Probiotics, InTech, Rijeka 2012, s. 261-306.
  • Budryn G., Nebesny E., Żyżelewicz D., Oracz J., Miśkiewicz K., Rosicka-Kaczmarek J., Influence of roasting conditions on fatty acid and oxidative changes of Robusta coffee oil. European Journal of Lipid Science and Technology 2012, no. 114, p. 1052-1061.
  • Budryn G., Nebesny E., Żyżelewicz D., Oxidative stability of lard and sunflower oil supplemented with coffee extracts under storage conditions. Grasas y Aceites 2011, Vol. 62, no. 2, p. 155-161.
  • Oracz J., Nebesny E., Żyżelewicz D., New trends in quantification of acrylamide in food products. Talanta 2011, no. 86, p. 23-34.
  • Żyżelewicz D., Nebesny E., Budryn G., Krysiak W., Technology and stability of probiotic and prebiotic confectionery products [w:] Shah N. P., Da Cruz A. G., Faria J. A. F., (red.), Probiotic and prebiotic foods: technology, stability and benefits to human health, Nova Science Publishers Inc., New York 2011, s. 295-320.
  • Żyżelewicz D., Nebesny E., Oracz J., Akrylamid – powstawanie, właściwości fizykochemiczne i biologiczne. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2010, Vol. XLIII, no. 3, p. 415-427.
  • Żyżelewicz D., Nebesny E., Motyl I., Libudzisz Z., Effect of milk chocolate supplementation with lyophilized Lactobacillus cells on its attributes. Czech Journal of Food Sciences 2010, Vol. 28, no. 5, p. 392-406.
Otrzymane nagrody
  • Wyróżnienie pracy doktorskiej przez Radę Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, Łódź 2005r.
  • Nagroda POLMOS ŻYRARDÓW za wyróżnioną pracę doktorską, Łódź 2006r.
  • Brązowy Medal za długoletnią służbę. Odznaczenie nadane przez Prezydenta RP, 2010r., za całokształt działalności na rzecz uczelni
  • Medal Komisji Edukacji Narodowej. Odznaczenie nadane przez Ministra Edukacji Narodowej, 2013r., za całokształt działalności na rzecz uczelni
  • Odznaka "Zasłużony dla Politechniki Łódzkiej" nadana przez Senat PŁ, 2017r.
  • Za działalność naukową (n), dydaktyczną (d) i organizacyjną (o) na rzecz Uczelni w latach: 1999 (d), 2007 (n), 2008 (n), 2009 (d), 2010 (n), 2011 (n), 2012 (n), 2013 (n, o), 2014 (n, o), 2015 (n, o), 2016 (n, o), 2017 (n, o), 2018 (n, o), 2019 (n, d, o), 2020 (n, d, o), 2021 (n, d, o) - nagrody od JM Rektora Politechniki Łódzkiej, przy czym w roku 2004 i 2005 nagrody w Instytucie nie były przyznawane 
Staże naukowe
  • Staż przemysłowy - Zakład PPHU „Bomilla” we Włocławku, termin stażu: 1.09.1995 – 30.09.1996 r.
  • Staż naukowy - Bruker Daltonik GmbH, Bremen, Niemcy, termin stażu: 5-13.04.2016 r.
Przebieg kariery naukowej

2021 - Uzyskanie tytułu profesora nauk rolniczych

2019 - Uzyskanie awansu zawodowego: profesor PŁ

2015 – Uzyskanie stopnia doktora habilitowanego nauk technicznych

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, dziedzina - Nauki Techniczne, dyscyplina - Biotechnologia, specjalność - Technologia Żywności

2005 – Uzyskanie stopnia doktora nauk technicznych

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, dziedzina - Nauki Techniczne, specjalność – Technologia Chemiczna

1995 – Uzyskanie stopnia magistra inżyniera

Politechnika Łódzka, Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii, dziedzina - Nauki Techniczne, specjalność –Technologia Chemiczna

1.09.1995 – 30.09.1996 r. - Staż przemysłowy

PPHU „Bomilla” we Włocławku, główny technolog 

 

Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych
  • od 1996 r. członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
  • od 2011 r. doradca/ekspert Łódzkiej Rady Federacji Stowarzyszeń Naukowo–Technicznych NOT – Zespołu Usług Technicznych ds. innowacyjności
  • od 2016 r. członek/specjalista Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk przy Wydziale II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN
  • od 2020 r. Przewodnicząca Sekcji Rozwoju Młodej Kadry Naukowej Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk przy Wydziale II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN
  • od 2019 r. członek Functional Food Foundation (Fundacja Żywności Funkcjonalnej)
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Żyżelewicz D. (koordynator), projekt UE-2021, Opracowanie receptur i technologii produkcji innowacyjnych bezcukrowych wyrobów cukierniczych, z jednoczesną możliwością zwiększenia w nich zawartości błonnika pokarmowego, 2021-2022.
  • Diowksz A. (koordynator), Żyżelewicz D. (kierownik badań w I-54), projekt UE-2019, Opracowanie przez PPHU Zakład Piekarniczy Elżbieta Olszyńska nowatorskiego pieczywa francuskiego i półfrancuskiego o obniżonej zawartości tłuszczu, 2020-2021.
  • Budryn G. (koordynator), Żyżelewicz D. (kierownik prac B+R), projekt RPLD-2019, Opracowanie przez PAMAPOL S.A. nowatorskiej gamy dań typu convenience o wysokich walorach prozdrowotnych, 2019-2020.
  • Żyżelewicz D. (kierownik), Budryn G. (kierownik), Pielech-Przybylska K. (kierownik), projekt inwestycyjny aparaturowy - 2013, Zautomatyzowany zestaw chromatograficzny (HS-GC/MS i HPLC/QTOF-MS) do Laboratorium Technologii i Analizy Żywności Probiotycznej i Prozdrowotnej, 2013.
  • Żyżelewicz D. (kierownik), projekt POIG-2012, Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej, 2012-2015.
  • Oracz J. (kierownik), projekt UMO-2012, Charakterystyka produktów reakcji Maillarda powstających w procesie prażenia ziarna kakaowego oraz ich wpływ na aktywność antyoksydacyjną, 2013-2014.
  • Budryn G. (kierownik), projekt UMO-2011, Interakcje białka oraz hydrolizatów białkowych z kwasami hydroksycynamonowymi o właściwościach przeciwutleniających w badaniach modelowych i prozdrowotnych produktach żywnościowych, 2012-2015.
  • Żyżelewicz D. (kierownik), projekt N N312-2010, Wpływ parametrów procesu prażenia ziarna i śruty kakaowej na zawartość wybranych związków bioaktywnych w ziarnie i śrucie oraz w otrzymanych z nich czekoladach, 2010-2013.
  • Budryn G. (kierownik), Żyżelewicz D. (kierownik), Klewicka E. (kierownik), Śliżewska K. (kierownik), projekt inwestycyjny budowlany – 2010, Laboratorium Technologii i Analizy Żywności Probiotycznej i Prozdrowotnej, 2010-2012.
  • Budryn G. (kierownik), Żyżelewicz D. (kierownik), projekt inwestycyjny aparaturowy – 2010, Chromatograf HPLC z detektorem UV/VIS, 2010-2011.
  • Nebesny E. (kierownik), projekt N R12-2009, Opracowanie technologii otrzymywania wyrobów i półproduktów cukierniczych i ciastkarskich o zmniejszonej zawartości związków antyżywieniowych, 2009-2012.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki