+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Dorota Sosnowska

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • Bioaktywne składniki żywności pochodzenia roślinnego, związki fenolowe, aktywność przeciwutleniająca, stabilność składników żywności w czasie przetwarzania i przechowywania, wpływ składników żywności na aktywność enzymów trawiennych.
Obrazek użytkownika Dorota Sosnowska
dr inż.
Dorota
Sosnowska

Stanowisko

adiunkt

E-mail

dorota.sosnowska@p.lodz.pl

Telefon

42 631-34-35

Pokój

446

Adres

Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka, Stefanowskiego 4/10, 90-924 Łódź

ORCID

0000-0002-1937-9749

ResearcherID

https://publons.com/researcher/M42862018/dorota-sosnowska

SCOPUS

6602121898

Konsultacje dla studentów

czwartek godz. 12.15-14.00



Działalność dydaktyczna

1.Wykłady

  • "Biochemia witamin” - studia II stopnia, kierunek Biotechnologia
  • „Wybrane technologie specjalizacyjne” - studia II stopnia, kierunek Biotechnologia
  • „Technologia przetwórstwa owoców i warzyw” - studia I stopnia, kierunki: Biotechnologia oraz Technologia Żywności i Żywienia Człowieka; studia niestacjonarne, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
  • "Aparatura i prosesy specjalistyczne" - studia I stopnia, kietunek Biotechnologia
  • „Naturalne substancje antyżywieniowe i toksyczne” - studia I stopnia, kierunki: Biotechnologia oraz Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
  • "Aparatura specjalistyczna w projektowaniu bioprocesu" - studia II stopnia, kierunek Biogospodarka

2. Zajęcia audytoryjne

  • "Seminarium specjalizacyjne" - studia I i II stopnia, kierunek Biotechnologia
  • "Seminarium dyplomowe" - studia I i II stopnia, kierunek Biotechnologia

3. Zajęcia laboratoryjne

  • "Chemia produktów roślinnych" - studia II stopnia, kierunek Biotechnologia
  • „Laboratorium specjalizacyjne” - studia I stopnia, kierunek Biotechnologia
  • "Technologia przetwórstwa owoców i warzyw” - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka

4. Zajęcia projektowe

  • "Aparatura specjalistyczna w projektowaniu bioprocesu" - studia II stopnia, kierunek Biogospodarka

Opieka nad pracami inżynierskimi i magisterskimi, kierunek Biotechnologia

Patenty i zgłoszenia patentowe
  • Różalski M., Golanski J., Watala C., Labieniec M., Koziolkiewicz M., Podsedek A., Sosnowska D., Redzynia M., Przygodzki T., Luzak B., Boncler M., Patent EP 2 741 758 B1 Polyphenolic formulation, its preparation and use, 2016.
  • Różalski M., Golański J., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., Patent PL 226893 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do przeciwpłytkowego leczenia lub profilaktyki oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
  • Luzak B., Boncler M., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., Patent PL 226894 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do leczenia lub profilaktyki związanej z modulowaniem aktywności śródbłonka naczyniowego oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
  • Przygodzki T., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., 2017. Patent PL 226895 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do leczenia lub profilaktyki cukrzycy oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
Publikacje po 2010 roku
  • Podsędek A., Zakłos-Szyda M., Polka D., Sosnowska D., Effects of Viburnum opulus fruit extracts on adipogenesis of 3T3-L1 cells and lipase activity. Journal of Functional Foods 2020, Vol. 73, no. 104111. DOI 10.1016/j.jff.2020.104111.
  • Chojnacka K., Owczarek K., Caban M., Sosnowska D., Polka D., Koziołkiewicz M., Fichna J., Lewandowska U., Japanese quince (Chaenomeles japonica L.) leaves extract as modulator of the inflammatory response in lipopolysaccharide-triggered murine macrophage RAW 264.7 cells. Journal of Physiology and Pharmacology 2020, Vol. 71, no. 6. DOI: 10.26402/jpp.2020.6.07.
  • Chojnacka K., Sosnowska D., Polka D., Owczarek K., Gorlach-Lira K., Oliveira De Verasa B., Lewandowska U., Comparison of phenolic compounds, antioxidant and cytotoxic activity of extracts prepared from Japanese quince (Chaenomeles japonica L.) leaves. Journal of Physiology and Pharmacology 2020, Vol. 71, no. 2, p. 213-222.
  • Caban M., Chojnacka K., Owczarek K., Laskowska J., Fichna J., Podsędek A., Sosnowska D., Lewandowska U., Spent hops (Humulus lupulus L.) extract as modulator of the inflammatory response in lipopolysaccharide stimulated RAW 264.7 macrophages. Journal of Physiology and Pharmacology 2020, Vol. 71, no. 1, p. 67-78.
  • Chojnacka K., Owczarek K., Caban M., Fichna J., Sosnowska D., Redzynia M., Lewandowska U., Wpływ ekstraktów z liści kaliny koralowej (Viburnum opulus L.) na wzrost ludzkich komórek jelita. Postępy Fitoterapii 2019, Vol. 20, no. 1, p. 10-17.
  • Sosnowska D., Podsędek A., Redzynia M., Kucharska A.Z., Inhibitory effect of black chokeberry fruit polyphenols on pancreatic lipase – Searching for most active inhibitors. Journal of Functional Foods 2018, Vol. 49, p. 196-204.
  • Caban M., Chojnacka K., Owczarek K., Fichna J., Podsędek A., Sosnowska D., Lewandowska U., Wpływ ekstraktu z wychmielin (Humulus lupulus L.) na przeżywalność ludzkich nowotworowych i prawidłowych komórek jelita. Postępy Fitoterapii 2018, Vol. 19, no. 4, p. 223-229.
  • Owczarek K., Hrabec E., Fichna J., Sosnowska D., Koziołkiewicz M., Szymański J., Lewandowska U., Inhibition of nuclear factor-kappaB, cyclooxygenase-2, and metalloproteinase-9 expression by flavanols from evening primrose (Oenothera paradoxa) in human colon cancer SW-480 cells. Journal of Functional Foods 2017, Vol. 37, p. 553-563.
  • Owczarek K., Hrabec E., Fichna J., Sosnowska D., Koziołkiewicz M., Szymański J., Lewandowska U.,  Flavanols from Japanese quince (Chaenomeles japonoca) fruit suppress expression of cyclooxygenase-2, metalloproteinase-9, and nuclear factor-kappaB in human colon cancer cells. Acta Biochimica Polonica 2017, Vol. 64, no. 3, p. 567-576.
  • Sosnowska D., Podsędek A., Kucharska A.Z., Redzynia M., Opęchowska M., Koziołkiewicz M., Comparison of in vitro anti-lipase and antioxidant activities, and composition of commercial chokeberry juices. European Food Research & Technology 2016, Vol. 242, no. 4, p. 505-515.
  • Micota B., Sadowska B., Podsędek A., Paszkiewicz M., Sosnowska D., Różalska B., Is it true that plant-derived polyphenols are always beneficial for the human? In vitro study on Leonurus cardiaca extract properties in the context of the pathogenesis of Staphylococcus aureus infection. Journal of Medical Microbiology 2016, Vol. 65, no. 10, p. 1171-1181.
  • Luzak B., Golanski J., Przygodzki T., Boncler M., Sosnowska D., Oszmianski J., Watala C., Rozalski M.,  Extract from spent hop (Humulus lupulus L.) reduces blood platelet aggregation and improves anticoagulant activity of human endothelial cells in vitro. Journal of Functional Foods 2016, Vol. 22, p. 257-269.
  • Żyżelewicz D., Krysiak W., Oracz J., Sosnowska D., Budryn G., Nebesny E., The influence of the roasting process conditions on the polyphenol content in cocoa beans, nibs and chocolates. Food Research International 2016, Vol. 89, p. 918-929.
  • Sosnowska D., Podsędek A., Redzynia M., Żyżelewicz D., Effects of fruit extracts on pancreatic lipase activity in lipid emulsions. Plant Foods for Human Nutrition 2015, Vol. 70, no. 3, p. 344-350.
  • Sosnowska D., Podsędek A., Redzynia M., Wpływ ekstraktu z owoców na aktywność lipazy trzustkowej w emulsji trimaślanu glicerolu. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2015, no. 7-8, p. 48-50.
  • Szewczyk K., Lewandowska U., Owczarek K., Sosnowska D., Gorlach S., Koziołkiewicz M., Hrabec Z., Hrabec E., Influence of polyphenol extract from evening primrose (Oenothera paradoxa) seeds on proliferation of Caco -2 cells and on expression, synthesis and activity of matrix metalloproteinases and their inhibitors. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2014, Vol. 64, no. 3, p. 181-191.
  • Sałaga M., Lewandowska U., Sosnowska D., Zakrzewski P.K., Cygankiewicz A.I., Piechota-Polańczyk A., Sobczak M., Chunqiu Chen, Krajewska W.M., Fichna J., Polyphenol extract from evening primrose pomace alleviates experimental colitis after intracolonic and oral administration in mice. Naunyn-Schmiedebergis Archives of Pharmocology 2014, Vol. 387, no. 11, p. 1069-1078.
  • Lewandowska U., Owczarek K., Szewczyk K., Sosnowska D., Koziołkiewicz M., Hrabec E., Differentiated impact of procyanidins from evening primrose on human breast cancer cells. Central European Journal of Biology 2014, Vol. 9, no. 6, p. 647-658.
  • Podsędek A., Majewska I., Redzynia M., Sosnowska D., Koziołkiewicz M., In vitro inhibitory effect on digestive enzymes and antioxidant potential of commonly consumed fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2014, Vol. 62, no. 20, p. 4610-4617.
  • Dudzinska D., Luzak B., Boncler M., Rywaniak J., Sosnowska D., Podsędek A., Watała C., CD39/NTPDase-1 expression and activity in human umbilical vein endothelial cells are differentially regulated by leaf extracts from Rubus caesius and Rubus idaeus. Cellular & Molecular Biology Letters 2014, Vol. 19, no. 3, p. 361-380.
  • Sosnowska D., Podsędek A., Redzynia M., Anders B., Oznaczanie aktywności lipaz w obecności ekstraktów z owoców [w:] Kopacz M., Pusz J., Kalembkiewicz J. (red.), Flawonoidy i ich zastosowanie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2014, s. 145-152.
  • Podsędek A., Sosnowska D., Majewska I., Redzynia M., Aktywność prozdrowotna owoców z rodziny wrzosowatych [w:] Kopacz M., Pusz J., Kalembkiewicz J. (red.), Flawonoidy i ich zastosowanie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2014, s. 179-186.
  • Redzynia M., Sosnowska D., Podsędek A., Potencjał przeciwotyłościowy owoców aronii w badaniach in vitro [w:]  Kopacz M., Pusz J., Kalembkiewicz J. (red.), Flawonoidy i ich zastosowanie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2014, s. 322-329.
  • Lewandowska U., Szewczyk K., Owczarek K., Hrabec Z., Podsędek A., Sosnowska D., Hrabec E., Procyanidins from evening primrose (Oenothera paradoxa) defatted seeds inhibit invasiveness of breast cancer cells and modulate the expression of selected genes involved in angiogenesis, metastasis, and apoptosis. Nutrition and Cancer 2013, Vol. 65, no. 8, p. 1219-1231.
  • Sosnowska D., Redzynia M., Podsędek A., Golis T., Bioaktywne składniki owoców rokitnika [w:]  Kopacz M., Pusz J. (red.), Flawonoidy i ich zastosowanie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2012, s. 161-167.
  • Posdędek A., Sosnowska D., Redzynia M., Polifenolowe inhibitory lipazy [w:]  Kopacz M., Pusz J. (red.), Flawonoidy i ich zastosowanie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2012, s. 117-125.
  • Gorlach S., Wagner W., Podsędek A., Sosnowska D., Dastych J., Koziołkiewicz M., Polyphenols from evening primrose (Oenothera paradoxa) defatted seeds induce apoptosis in human colon cancer Caco-2 cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2011, Vol. 59, no. 13, p. 6985- 6997.
  • Kosmalska A., Masek A., Zaborski M., Podsędek A., Sosnowska D., Zastosowanie produktów odpadowych pochodzenia roślinnego w kompozytach elastomerowych (Use of waste products of plant origin for elastomer composites). Przemysł Chemiczny 2011, Vol  90, no. 5, p. 831-834.
Otrzymane nagrody
  • III nagroda na I Sesji Młodych w ramach XXVI Sesji Naukowej KTiChŻ PAN za referat: Wpływ antyoksydantów na trwałość barwników betacyjanowych, Łódź, 1995.
  • II nagroda  na VII Sesji Młodychy PTTŻ za referat: Wydzielanie glikozydów antocyjanowych  i ich aktywność antyodsydacyjna, Wrocław, 2002.
  • Nagrody JM Rektora PŁ za działalność naukową, działalność dydaktyczną oraz działalność organizacyjną.
Przebieg kariery naukowej

1995 - uzyskanie stopnia magistra inżyniera, 
Politechnika Łódzka, Wydział Chemii Spożywczej, tytuł pracy magisterskiej: Wpływ antyoksydantów na trwałość barwników betacjanowych

2002 - uzyskanie stopnia doktora nauk technicznych
Politechnika Łódzka, Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii, tytuł rozprawy doktorskiej: Aktywność antyoksydacyjna barwników antocyjanowych i katechin oraz produktów ich przemian.

Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych

członek Międzynarodowego Stowarzyszenia "Groupe Polyphenols"

Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Podsędek A. (kierownik), Sosnowska D. (wykonawca), Projekt UMO-2011/01/B/NZ9/02046, Związki polfenolowe jako inhibitory lipazy trzustkowej, 2011-2014.
  • Żyżelewicz D. (kierownik), Sosnowska D. (wykonawca),  Projekt N N312 102038, Wpływ parametrów procesu prażenia ziarna i śruty kakaowej na zawartość wybranych związków bioaktywnych w ziarnie i śrucie oraz w otrzymanych z nich czekoladach, 2010-2013.
  • Watała C. (kierownik), Sosnowska D. (wykonawca),  UDA-POIG-01.03.01-10-129/08/00, Przygotowanie preparatów polifenolowych pochodzenia roślinnego o właściwościach przeciwpłytkowych i kardioprotekcyjnych (Flawopiryna), 2009-2012.
     

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki