+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Dominika Kajszczak

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Bioaktywne fitozwiązki, związki fenolowe, aktywność antyoksydacyjna, wpływ składników żywności na aktywność enzymów trawiennych, potencjał przeciwcukrzycowy i przeciwotyłościowy fitozwiązków.

Obrazek użytkownika Dominika Kajszczak
dr inż.
Dominika
Kajszczak

Stanowisko

Adiunkt

E-mail

dominika.kajszczak@p.lodz.pl

Telefon

42 631 39 06

Pokój

444

Adres

Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej 

ul B. Stefanowskiego 2/22

90-537 Łódź

ORCID

https://orcid.org/0000-0002-3122-0685

SCOPUS

57219853560

Konsultacje dla studentów

czwartek 10-12, pokój 444



Publikacje po 2010 roku

Latos-Brozio M., Masek A., Chrzescijanska E., Podsędek A., Kajszczak D. Characteristics of the polyphenolic profile and antioxidant activity of cone extracts from conifers determined using electrochemical and spectrophotometric methods. Antioxidants 2021, 10(11), 1723, doi: 10.3390/antiox10111723.

Wolski G.J., Sadowska B., Fol M., Podsędek A., Kajszczak D., Kobylińska A. Cytotoxicity, antimicrobial and antioxidant activities of mosses obtained from open habitats. Plos one 2021, 16(9), e0257479, doi: 10.1371/journal.pone.0257479.

Kajszczak D., Kowalska-Baron A., Podsędek A. Glycoside hydrolases and non-enzymatic glycation inhibitory potential of Viburnum opulus L. fruit—in vitro studies. Antioxidants 2021, 10(6), 989, doi: 10.3390/antiox10060989.

Wójcik-Bojek U., Rywaniak J., Bernat P., Podsędek A., Kajszczak D., Sadowska B. An in vitro study of the effect of Viburnum opulus extracts on key processes in the development of Staphylococcal infections. Molecules 2021, 26(6), 1758, doi: 10.3390/molecules2606175.

Kajszczak D., Zakłos-Szyda M., Podsędek A. Viburnum opulus L.—A Review of phytochemistry and biological effects. Nutrients 2020, 12(11), 3398, doi: 10.3390/nu12113398.

Chojnacka K., Owczarek K., Caban M., Sosnowska D., Polka D., Koziolkiewicz M., Lewandowska U. Japanese quince (Chaenomeles japonica) leaf phenol extract as modulator of the inflammatory response in lipopolysaccharide-triggered murine macrophage RAW 264.7 cells. Journal of Physiology and Pharmacology 2020, 71(6), 833-843, doi: 10.26402/jpp.2020.6.07.

Chojnacka K., Sosnowska D., Polka D., Owczarek K., Gorlach-Lira K., Oliveira De Verasa B., Lewandowska U. M. Comparison of phenolic compounds, antioxidant and cytotoxic activity of extracts prepared from Japanese quince (Chaenomeles japonica L.) leaves. Journal of Physiology and Pharmacology, 2020, 71(2), doi: 10.26402/jpp.2020.2.05.

Podsędek A., Zakłos-Szyda M., Polka D., Sosnowska D. Effects of Viburnum opulus fruit extracts on adipogenesis of 3T3-L1 cells and lipase activity. Journal of Functional Foods 2020, 73, 104111, doi: 10.1016/j.jff.2020.104111.

Polka D., Podsędek A., Koziołkiewicz M., Comparision of chemical composition and antioxidant capacity of fruit, flower and bark of Viburnum opulus. Plant Food for Human Nutrition, 2019, 74, 436-442.

Zakłos-Szyda M., Pawlik N., Polka D., Nowak A., Koziołkiewicz M., Podsędek A. Viburnum opulus fruit phenolic compounds as cytoprotective agents able to decrease free fatty acids and glucose uptake by Caco-2 cells. Antioxidants 2019, 8, 262, doi: 10.3390/antiox8080262.

Polka D., Podsędek A., Phenolics composition and antioxidant capacity of guelder rose fruit, flower and bark extracts. Biotechnology and Food Science, 2019, 83(1), 37-47.

Polka D., Podsędek A., Związki fenolowe i potencjał antyoksydacyjny owoców kaliny koralowej. W: Kopacz M., Pusz J., Kalembkiewicz J., Współczesne trendy badań w świecie Flawonoidów. Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2018, s. 319-330, ISBN 978-83-7934-248-8.

Przebieg kariery naukowej

2017-2020 Stopień Naukowy Doktora w dziedzinie nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Temat pracy doktorskiej: "Bioaktywne związki kaliny koralowej i ich potencjał prozdrowotny", promotor: dr hab. inż. Anna Podsędek, prof. PŁ

 

Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:

Podsędek A., NCN OPUS 12, Wpływ składników owoców kaliny koralowej (Viburnum opulus) na metabolizm lipidów i adipogenezę – badania in vitro, 2017-2021, wykonawca.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki