Bioaktywne składniki żywności pochodzenia roślinnego, związki fenolowe, aktywność przeciwutleniająca, potencjał przeciwcukrzycowy, potencjał przeciwotyłościowy fitozwiązków.
Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Politechnika Łódzka
Stefanowskiego 4/10
90-924 Łódź
środa 10.15 - 12.00
1.Wykład
"Chemia produktów roślinnych'- studia II stopnia, kierunek Biotechnologia
"Bioaktywne składniki surowców roślinnych" - studia II stopnia, kierunek Biotechnologia
"Naturalne barwniki roślinne" - studia I stopnia, kierunek Biotechnologia
2. Zajęcia audytoryjne
"Dodatki do żywności' - studia II stopnia, kierunek Biotechnologia; studia niestacjonarne, kierunek Biotechnologia, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
"Seminarium specjalizacyjne" - studia I stopnia, kierunek Biotechnologia
"Seminarium dyplomowe" - studia I i II stopnia, kierunek Biotechnologia
3. Zajęcia laboratoryjne
"Wybrane technologie specjalizacyjne" - studia II stopnia, kierunek Biotechnologia
"Naturalne barwniki roślinne" - studia I stopnia, kierunek Biotechnologia
1. 1988 - uzyskanie stopnia magistra inżyniera,
Politechnika Łódzka, Wydział Chemii Spożywczej,
tytuł pracy magisterskiej: Kinetyka przemian antocyjanów w obecności aldehydu octowego i katechin.
2. 1998 - uzyskanie stopnia doktora nauk technicznych
Politechnika Łódzka, Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii,
tytuł rozprawy doktorskiej: Charakterystyka i właściwości katechin i proantocyjanidyn owoców.
3. 2019 - uzyskanie stopnia doktora habilitowanego
Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
tytuł rozprawy habilitacyjnej: Antyoksydacyjne i prozdrowotne działanie polifenoli czerwonej kapusty
członek Międzynarodowego Stowarzyszenia "Groupe Polyphenols"