+

Wikamp







Fb

 
 

dr hab. inż., prof. uczelni Anna Podsędek

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Bioaktywne składniki żywności pochodzenia roślinnego, związki fenolowe, aktywność przeciwutleniająca,  potencjał przeciwcukrzycowy, potencjał przeciwotyłościowy fitozwiązków.

Obrazek użytkownika Anna Podsędek
dr hab. inż., prof. uczelni
Anna
Podsędek

Stanowisko

adiunkt

E-mail

anna.podsedek@p.lodz.pl

Telefon

426313435

Pokój

446

Adres

Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Politechnika Łódzka

Stefanowskiego 4/10

90-924 Łódź

ORCID

0000-0001-6654-4818

ResearcherID

https://publons.com/researcher/M-4197-2018/anna-podsedek

SCOPUS

6505764008

Konsultacje dla studentów

środa 10.15 - 12.00



Działalność dydaktyczna

1.Wykład

"Chemia produktów roślinnych'- studia II stopnia, kierunek Biotechnologia

"Bioaktywne składniki surowców roślinnych" - studia II stopnia, kierunek Biotechnologia

"Naturalne barwniki roślinne" - studia I stopnia, kierunek Biotechnologia

2. Zajęcia audytoryjne

"Dodatki do żywności' - studia II stopnia, kierunek Biotechnologia; studia niestacjonarne, kierunek Biotechnologia, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka

"Seminarium specjalizacyjne" - studia I stopnia, kierunek Biotechnologia

"Seminarium dyplomowe" - studia I i II stopnia, kierunek Biotechnologia

3. Zajęcia laboratoryjne

"Wybrane technologie specjalizacyjne" - studia II stopnia, kierunek Biotechnologia

"Naturalne barwniki roślinne" - studia I stopnia, kierunek Biotechnologia

Patenty i zgłoszenia patentowe
  • Różalski M., Golanski J., Watala C., Labieniec M., Koziolkiewicz M., Podsedek A., Sosnowska D., Redzynia M., Przygodzki T., Luzak B., Boncler M., Patent EP 2 741 758 B1 Polyphenolic formulation, its preparation and use, 2016.
  • Różalski M., Golański J., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., Patent PL 226893 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do przeciwpłytkowego leczenia lub profilaktyki oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
  • Luzak B., Boncler M., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., PatentPL 226894 B1 Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do leczenia lub profilaktyki związanej z modulowaniem aktywności śródbłonka naczyniowego oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
  • Przygodzki T., Watała C., Łabieniec M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Sosnowska D., Redzynia M., 2017. Patent PL 226895 B1Zastosowanie odtłuszczonego ekstraktu z wychmielin do leczenia lub profilaktyki cukrzycy oraz środek farmaceutyczny do takiego zastosowania, 2017.
Publikacje po 2010 roku
  • Wolski G.J., Sadowska B., Fol M., Podsędek A., Kajszczak D., Kobylińska A., Cytotoxicity, antimicrobial and antioxidant activities of mosses obtained from open habitats. PLoS ONE 2021, Vol. 19, no. 9, p. 1-24. DOI 10.1371/journal.pone.0257479.
  • Wójcik-Bojek U., Rywaniak J., Bernat P., Podsędek A., Kajszczak D., Sadowska B., An in vitro study of the effect of Viburnum opulus extracts on key processes in the development of staphylococcal infections. Molecules 2021, Vol. 26, no. 1758, p. 1-21. DOI 10.3390/molecules26061758.
  •  Kajszczak D., Kowalska-Baron A., Podsędek A., Glycoside hydrolases and non-enzymatic glycation inhibitory potential of Viburnum opulus L. fruit – in vitro studies. Antioxidants 2021, Vol. 10, no. 989, p. 1-18. DOI 10.3390/antiox10060989.
  • Pietrzyk N., Zakłos-Szyda M., Redzynia M., Podsędek A., The effect of simulated in vitro digestion on biological activity of Viburnum opulus fruit juices. Molecules 2021, Vol. 26, no. 4086, p. 1-22. DOI 10.3390/molecules26134086.
  • Pietrzyk N., Zakłos-Szyda M., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Viburnum opulus L. fruit phenolic compounds protect against FFA-induced steatosis of HepG2 cells via AMPK pathway. Journal of Functional Foods 2021, Vol. 80, no. 104437. DOI 10.1016/j.jff.2021.104437.
  • Podsędek A., Zakłos-Szyda M., Polka D., Sosnowska D., Effects of Viburnum opulus fruit extracts on adipogenesis of 3T3-L1 cells and lipase activity. Journal of Functional Foods 2020, Vol. 73, no. 104111. DOI 10.1016/j.jff.2020.104111.
  • Zakłos-Szyda M., Kowalska-Baron A., Pietrzyk N., Drzazga A., Podsędek A., Evaluation of Viburnum opulus L. fruit phenolics cytoprotective potential on insulinoma MIN6 cells relevant for diabetes mellitus and obesity. Antioxidants 2020, Vol. 9, no. 433, p. 1-26. DOI 10.3390/antiox9050433.
  • Caban M., Chojnacka K., Owczarek K., Laskowska J., Fichna J., Podsędek A., Sosnowska D., Lewandowska U., Spent hops (Humulus lupulus L.) extract as modulator of the inflammatory response in lipopolysaccharide stimulated RAW 264.7 macrophages. Journal of Physiology and Pharmacology 2020, Vol. 71, no. 1, p. 67-78.
  • Zakłos-Szyda M., Nowak A., Pietrzyk N., Podsędek A., Viburnum opulus L. juice phenolic compounds influence osteogenic diverentiation in human osteosarcoma Saos-2 cells. International Journal of Molecular Sciences 2020, Vol. 21, no. 4909. DOI 10.3390/ijms21144909.
  • Zakłos-Szyda M., Pietrzyk N., Szustak M., Podsędek A., Viburnum opulus L. juice phenolics inhibit Mouse 3T3-L1 cells adipogenesis and pancreatic lipase activity. Nutrients 2020, Vol. 12, no. 2003, p. 1-29. DOI 10. 3390/nu12071003.
  • Kajszczak D., Zakłos-Szyda M., Podsędek A., Viburnum opulus L. – a review of phytochemistry and biological effects. Nutrients 2020, Vol. 12, no. 3398, p. 1-30. DOI 10.3390/nu12113398.
  • Masek A., Latos-Brózio M., Chrześcijańska E., Podsędek A., Polyphenolic profile and antioxidant activity of Juglans regia L. leaves and husk extracts. Forests 2019, Vol. 10, no. 11, p. 988. WoS. Scopus. 10.3390/f10110988.
  • Zakłos-Szyda M., Pietrzyk N., Kajszczak D., Nowak A., Koziołkiewicz M., Podsędek A., Viburnum opulus fruit phenolic compounds as cytoprotective agents able to decrease free fatty acids and glucose uptake by Caco-2 cells. Antioxidants 2019, Vol. 8, no. 9, p. 1-22. 10.3390/antiox8080262.
  • Kajszczak D., Podsędek A., Phenolics composition and antioxidant capacity of guilder rose fruit, flower and bark extracts. Biotechnology and Food Science 2019, Vol. 83, no. 1, p. 37-47.
  • Sadowska B., Laskowski D., Bernat P., Micota B., Więckowska-Szakiel M., Podsędek A., Różalska B., Molecular mechanisms of Leonurus cardiaca L. extract activity in prevention of staphylococcal endocarditis – study in vitro and ex vivo models. Molecules 2019, Vol. 24, no. 3318, 10.3390/molecules24183318.
  • Kajszczak D., Podsędek A., Koziołkiewicz M., Comparison of chemical comparison and antioxidant capacity of fruit, flower and bark of Viburnum opulus. Plant Foods for Human Nutrition 2019, Vol. 74, no. 3, p. 436-442.
  • Sosnowska D., Podsędek A., Redzynia M., Kucharska A.Z., Inhibitory effect of black chokeberry fruit polyphenols on pancreatic lipase – Searching for most active inhibitors. Journal of Functional Foods 2018, Vol. 49, p. 196-204.
  • Caban M., Chojnacka K., Owczarek K., Fichna J., Podsędek A., Sosnowska D., Lewandowska U., Wpływ ekstraktu z wychmielin (Humulus lupulus L.) na przeżywalność ludzkich nowotworowych i prawidłowych komórek jelita. Postępy Fitoterapii 2018, Vol. 19, no. 4, p. 223-229.
  • Polka D., Podsędek A., Związki fenolowe i potencjał antyoksydacyjny owoców kaliny koralowej [w:] Kopacz M., Pusz J., Kalembkiewicz J. (red.), Współczesne trendy badań w świecie flawonoidów, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2018, s. 319-330.
  • Podsędek A., Majewska I., Kucharska A.Z., Inhibitory potential of red cabbage against digestive enzymes linked to obesity and type 2 diabetes. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2017, Vol. 65, no. 33, p. 7192-7199.
  • Masek A., Chrześcijańska E., Latos M., Zaborski M., Podsędek A., Antioxidant and antiradical properties of green tea extract compounds. International Journal of Electrochemical Science 2017, Vol. 12, no. 7, p. 6600-6610.
  • Podsędek A., Naturalne barwniki roślinnych surowców żywnościowych [w:] Sikorski Z.E., Staroszczyk H. (red.), Chemia Żywności t.1. Główne składniki żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2017, s. 339-359.
  • Sosnowska D., Podsędek A., Kucharska A.Z., Redzynia M., Opęchowska M., Koziołkiewicz M., Comparison of in vitro anti-lipase and antioxidant activities, and composition of commercial chokeberry juices. European Food Research & Technology 2016, Vol. 242, no. 4, p. 505-515.
  • Micota B., Sadowska B., Podsędek A., Paszkiewicz M., Sosnowska D., Różalska B., Is it true that plant-derived polyphenols are always beneficial for the human? In vitro study on Leonurus cardiaca extract properties in the context of the pathogenesis of Staphylococcus aureus infection. Journal of Medical Microbiology 2016, Vol. 65, no. 10, p. 1171-1181.
  • Michalak M., Podsędek S., Glinka R., Potencjał przeciwutleniający oraz  związki polifenolowe glikolowych ekstraktów z Hippophae rhamnoides L. i Vaccinium oxycoccos L. Postępy Fitoterapii 2016, Vol. 17, no. 1, p. 33-38.
  • Sosnowska D., Podsędek A., Redzynia M., Żyżelewicz D., Effects of fruit extracts on pancreatic lipase activity in lipid emulsions. Plant Foods for Human Nutrition 2015, Vol. 70, no. 3, p. 344-350.
  • Sosnowska D., Podsędek A., Redzynia M., Wpływ ekstraktu z owoców na aktywność lipazy trzustkowej w emulsji trimaślanu glicerolu. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2015, no. 7-8, p. 48-50.
  • Rywaniak J., Luzak B., Podsędek A., Dudzińska D., Różalski M., Watała C., Comparison of cytotoxic and anti-platelet activities of polyphenolic extracts from Arnica montana flowers and Juglans regia husks. Platelets 2015, Vol. 26, no. 2, p. 168-176.
  • Łabieniec-Watała M., Przygodzki T., Siewiera K., Podsędek A.,  Watała C., Facts and artifacts in the evaluation of the anti-diabetic activity of spent hop extract in rat hearts in the "Experimental model of diabetes". International Journal of Pharmaceutical Sciences Research 2015, Vol. 1, 106.
  • Podsędek A., Majewska I., Redzynia M., Sosnowska D., Koziołkiewicz M., In vitro inhibitory effect on digestive enzymes and antioxidant potential of commonly consumed fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2014, Vol. 62, no. 20, p. 4610-4617.
  • Dudzinska D., Luzak B., Boncler M., Rywaniak J., Sosnowska D., Podsędek A., Watała C., CD39/NTPDase-1 expression and activity in human umbilical vein endothelial cells are differentially regulated by leaf extracts from Rubus caesius and Rubus idaeus. Cellular & Molecular Biology Letters 2014, Vol. 19, no. 3, p. 361-380.
  • Lewandowska U., Owczarek K., Szewczyk K., Podsędek A., Koziołkiewicz M., Hrabec E., Influence of polyphenol extract from evening primrose (Oenothera paradoxa) seeds on human prostate and breast cancer cell lines. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej [Advances in Hygiene and Experimental Medicine] 2014, Vol. 68, p. 110-118.
  • Sadowska B., Paszkiewicz M., Podsędek A., Redzynia M., Różalska B., Vaccinium myrtillus leaves and Frangula alnus bark derived extracts as potential antistaphylococcal agents. Acta Biochimica Polonica 2014, Vol. 61, no. 1. p. 163-169.
  • Micota B., Sadowska B., Podsędek A., Redzynia M., Różalska B., Leonurus cardiaca L. herb - a derived extract and an ursolic acid as the factors affecting the adhesion capacity of Staphylococcus aureus in the context of infective endocarditis. Acta Biochimica Polonica 2014, Vol. 61, no. 2. p. 385‑388.
  • Luzak B., Kosiorek A., Syska K., Różalski M., Bijak M., Podsędek A., Balcerczak E., Watała C., Golański J., Does grape seed extract potentiate the inhibition of platelet reactivity in the presence of endothelial cells?. Advances in Medical Sciences 2014, Vol. 59, no. 2, p. 178-182.
  • Boncler M., Różalski M., Krajewska U., Podsędek A., Watała C., Comparison of PrestoBlue and MTT assays of cellular viability in the assessment of anti-proliferative effects of plant extracts on human endothelial cells. Journal of Pharmacological and Toxicological Methods 2014, Vol. 69, no. 1, p. 9‑16.
  • Luzak B., Boncler M., Rydwaniak J., Dudzińska D., Różalski M., Krajewska U., Balcerczak E., Podsędek A., Redzynia M., Watała C., Extract from Ribes nigrum leaves in vitro activates nitric oxide synthase (eNOS) and increase CD39 expression in human endothelial cells. Journal of Physiology and Biochemistry 2014, Vol. 70, no. 4, p. 1007-1019.
  • Sikora M, Podsędek A., Graczykowska M., Krzciuk L., Rokitnik (Hippophae) - cenny surowiec preparatów kosmetycznych. Polish Journal of Cosmetology 2014, Vol. 17, no. 2, p. 148-153.
  • Sosnowska D., Podsędek A., Redzynia M., Anders B., Oznaczanie aktywności lipaz w obecności ekstraktów z owoców [w:] Kopacz M., Pusz J., Kalembkiewicz J. (red.), Flawonoidy i ich zastosowanie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2014, s. 145-152.
  • Podsędek A., Sosnowska D., Majewska I., Redzynia M., Aktywność prozdrowotna owoców z rodziny wrzosowatych [w:] Kopacz M., Pusz J., Kalembkiewicz J. (red.), Flawonoidy i ich zastosowanie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2014, s. 179-186.
  • Redzynia M., Sosnowska D., Podsędek A., Potencjał przeciwotyłościowy owoców aronii w badaniach in vitro [w:]  Kopacz M., Pusz J., Kalembkiewicz J. (red.), Flawonoidy i ich zastosowanie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2014, s. 322-329.
  • Lewandowska U., Szewczyk K., Owczarek K., Hrabec Z., Podsędek A., Sosnowska D., Hrabec E., Procyanidins from evening primrose (Oenothera paradoxa) defatted seeds inhibit invasiveness of breast cancer cells and modulate the expression of selected genes involved in angiogenesis, metastasis, and apoptosis. Nutrition and Cancer 2013, Vol. 65, no. 8, p. 1219-1231.
  • Lewandowska U., Szewczyk K., Owczarek K., Hrabec Z., Podsędek A., Koziołkiewicz M., Hrabec E, Flavanols from Japanese quince (Chaenomeles japonica) fruit inhibit human prostate and breast cancer cell line invasiveness and cause favorable changes in Bax/Bcl-2 mRNA ratio. Nutrition and Cancer 2013, Vol. 65, no. 2, p. 273-285.
  • Lewandowska U., Szewczyk K., Owczarek K., Hrabec Z., Podsędek A., Koziołkiewicz M., Hrabec E.,  Flavanols from evening primrose (Oenothera paradoxa) defatted seeds inhibit prostate cells invasiveness and cause changes in Bcl-2/Bax mRNA ratio. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2013, Vol. 61, no. 12, p. 2987-2998.
  • Duchnowicz P., Broncel M., Podsędek A., Koter-Michalak M., Hypolipidemic and antioxidant effects of hydroxycinnamic acids, quercetin, and cyanidin 3-glucoside in hypercholesterolemic erythrocytes (in vitro study). European Journal of Nutrition 2012, Vol. 51, no. 4. p. 435-443.
  • Sosnowska D., Redzynia M., Podsędek A., Golis T., Bioaktywne składniki owoców rokitnika [w:]  Kopacz M., Pusz J. (red.), Flawonoidy i ich zastosowanie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2012, s. 161-167.
  • Posdędek A., Sosnowska D., Redzynia M., Polifenolowe inhibitory lipazy [w:]  Kopacz M., Pusz J. (red.), Flawonoidy i ich zastosowanie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2012, s. 117-125.
  • Redzynia M., Posdędek A., Anders B., Ekstrakcja związków polifenolowych z kory sosny [w:]  Kopacz M., Pusz J. (red.), Flawonoidy i ich zastosowanie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2012, s. 143-151.
  • Gorlach S., Wagner W., Podsędek A., Sosnowska D., Dastych J., Koziołkiewicz M., Polyphenols from evening primrose (Oenothera paradoxa) defatted seeds induce apoptosis in human colon cancer Caco-2 cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2011, Vol. 59, no. 13, p. 6985- 6997.
  • Gorlach S., Wagner W., Podsędek A., Szewczyk K., Koziołkiewicz M., Dastych J., Procyanidins from Japanese quince (Chaenomeles japonica) fruit induce apoptosis in human colon cancer Caco-2 cells in a degree of polymerization-dependent manner. Nutrition and Cancer 2011, Vol. 63, no. 8, p. 1348-1360.
  • Bijak M., Bobrowski M., Borowiecka M., Podsędek A., Golański J., Nowak P., Anticoagulant effect of polyphenols-rich extracts from black chokeberry and grape seeds. Fitoterapia 2011,Vol. 82, no. 6, p. 811-817.
  • Kosmalska A., Masek A., Zaborski M., Podsędek A., Sosnowska D., Zastosowanie produktów odpadowych pochodzenia roślinnego w kompozytach elastomerowych (Use of waste products of plant origin for elastomer composites). Przemysł Chemiczny 2011, Vol  90, no. 5, p. 831-834.
Otrzymane nagrody
  • 2018 - Medal Komisji Edukacji Narodowej
  • 2012 - Medal Srebrny za Długoletnią Służbę.
  • Wielokrotne nagrody JM Rektora PŁ za działalność naukową, działalność dydaktyczną oraz działalność organizacyjną.
Przebieg kariery naukowej

1. 1988 - uzyskanie stopnia magistra inżyniera, 

    Politechnika Łódzka, Wydział Chemii Spożywczej,

    tytuł pracy magisterskiej: Kinetyka przemian antocyjanów w obecności aldehydu octowego i katechin.

2. 1998 - uzyskanie stopnia doktora nauk technicznych

    Politechnika Łódzka, Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii,

    tytuł rozprawy doktorskiej: Charakterystyka i właściwości katechin i proantocyjanidyn owoców.

3. 2019 - uzyskanie stopnia doktora habilitowanego

   Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

   tytuł rozprawy habilitacyjnej: Antyoksydacyjne i prozdrowotne działanie polifenoli czerwonej kapusty 

 

Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych

członek Międzynarodowego Stowarzyszenia "Groupe Polyphenols"

Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Podsędek A. (kierownik), Projekt 2016/23/B/NZ9/03629, Wpływ składników owoców kaliny koralowej (Viburnum opulus) na metabolizm lipidów i adipogenezę – badania in vitro, 2017-2021.
  • Podsędek A. (kierownik),Projekt UMO-2011/01/B/NZ9/02046, Związki polfenolowe jako inhibitory lipazy trzustkowej, 2011-2014.
  • Watała C. (kierownik), Podsędek A. (wykonawca), UDA-POIG-01.03.01-10-129/08/00, Przygotowanie preparatów polifenolowych pochodzenia roślinnego o właściwościach przeciwpłytkowych i kardioprotekcyjnych (Flawopiryna), wykonawca, 2009-2012.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki