+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Aneta Antczak-Chrobot

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

  • polisacharydy w żywności; polisacharydy w procesie produkcji cukru;
  • poszukiwanie metod wyodrębniania związków wysokocząsteczkowych z produktów roślinnych;
  • jakość produktów spożywczych;
  • technologia produkcji cukru;
  • nowoczesne techniki analizy żywności; chromatografia cieczowa;
Obrazek użytkownika Aneta Antczak
dr inż.
Aneta
Antczak-Chrobot

Stanowisko

adiunkt

Funkcja

z-ca kierownika laboratorium ds. technicznych

E-mail

aneta.antczak@p.lodz.pl

Telefon

42 631 34 53

Pokój

118

Adres

Politechnika Łódzka 
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności 
Instytut Technologii i Analizy Żywności 
Specjalistyczne Laboratorium Analityki Cukrowniczej 
ul. Stefanowskiego 4/10, 90-924 Łódź 
tel. 42 631 34 53

ORCID

https://orcid.org/0000-0002-0076-7549

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1408997/aneta-antczak-chrobot/

SCOPUS

https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57195355600

Konsultacje dla studentów

poniedziałek 13:15 - 14:00
wtorek   9:15 - 10:00

pokój 118, budynek A4



Działalność dydaktyczna
  • Zajęcia audytoryjne

"Seminarium specjalizacyjne" - studia II stopnia, kierunek: Technologia Żywności i Żywienia Człowieka; specjalizacja Cukrownictwo

  • Zajęcia laboratoryjne

„Laboratorium analizy cukrowniczej” - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka, specjalizacja: Cukrownictwo

„Laboratorium z technologii cukru” - studia II stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka, specjalizacja: Cukrownictwo

„Laboratorium specjalizacyjne” - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka, specjalizacja: Cukrownictwo

„Wymagania jakościowe dla surowców i produktów spożywczych” - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka

„Technologia żywności pochodzenia roślinnego” - studia I stopnia, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka”

„Technologia produktów pochodzenia roślinnego” - studia I stopnia, niestacjonarne, kierunek Technologia Żywności i Żywienia Człowieka

  • Opieka nad pracami inżynierskimi i magisterskimi, kierunek: Technologia Żywności i Żywienia Człowieka

  • Zajęcia laboratoryjne i opieka nad pracami końcowymi prowadzone w ramach studiów podyplomowych „Postęp, technologia i jakość w przemyśle cukrowniczym”

Publikacje po 2010 roku
  • R. Gruska; A. Antczak-Chrobot; A. Sobala; M. Wojtczak: Influence of exopolysaccharides on viscosity of sugar juices with low sucrose contents. Sugar Industry, 2021, 146(9): 529–532.
  • A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak: Structure and chemical composition of exopolysaccharides of frost-damaged sugar beet. Sugar Industry, 2021, 146(1):34-39.
  • A. Wilkowska, J. Berłowska, A. Nowak, I. Motyl, A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak, A. Kunicka-Styczyńska, M. Binczarski, P.Dziugan: Combined Yeast Cultivation and Pectin Hydrolysis as an Effective Method of Producing Prebiotic Animal Feed from Sugar Beet Pulp. Biomolecules, 2020, 10(5):1-16.
  • A. Wilkowska, A. Nowak, A. Antczak-Chrobot, I. Motyl, A. Czyżowska, A. Paliwoda: Structurally Different Pectic Oligosaccharides Produced from Apple Pomace and Their Biological Activity In Vitro. Foods, 2019, 8(9), 1-22.
  • P. Bąk, I.Błaszczyk, A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak: Effects of extraction temperature and sugar beets’ origin and quality on conversion of nitrites and nitrates during sucrose extraction from cossettes. International Sugar Journal, 2018, 120 (1439):836-843.
  • A. Antczak-Chrobot, P. Bąk, M. Wojtczak: The use of ionic chromatography in determining the contamination of sugar by-products by nitrite and nitrate. Food Chemistry, 2018, 240: 648– 654.
  • A. Antczak-Chrobot, A. Papiewska, M. Wojtczak: Mannitol jako wskaźnik zakażenia mikrobiologicznego w procesie produkcji cukru. Gazeta cukrownicza, 2017, str. 30-34.
  • P. Bąk, A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak: The content of nitrates and nitrites in the semi-products in the final stages of white sugar production process. International Sugar Journal, 2017, 119(1418): 876-879.
  • A. Antczak-Chrobot, P. Bąk, M. Wojtczak: Changes in technological quality of frost damaged sugar beet during storage. Sugar Industry, 2017, 142(8): 471-475.
  • A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak: Dekstranaza – charakterystyka, optymalne warunki działania, oznaczanie aktywności. Gazeta cukrownicza, 2016, str. 24-28.
  • M, Wojtczak, A. Antczak-Chrobot, P. Mikoś, M. Molska, I, Błaszczyk, A. Papiewska: Changes in the content of organic acids and inorganic anions in sugar beet during long-term storage. Sugar Industry, 2016, 141(12): 760-764.
  • P. Bąk, A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak: Distribution of nitrogen compounds in important sections of sugar beets. Biotechnology and Food Science, 2016, 80(1): 53-61.
  • A. Antczak-Chrobot, R. Gruska, M. Wojtczak: The application of Fourier transform near-infrared spectrometry for monitoring microbiological contamination of sugar beet juice. International Sugar Journal, 2016, 118(1406).
  • P. Mikoś, A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak: Free amino acids, betaine, nitrate and nitrite in the sugar beet processing – a literature review. International Sugar Journal, 2015, 117: 790-797.
  • M. Wojtczak, P. Bąk, A. Antczak-Chrobot: DEKSTRAN - Charakterystyka, analiza i wpływ na filtracje soków. Gazeta cukrownicza, 2015, str. 28-33.
  • M. Wojtczak, R. Gruska, P. Mikoś, A. Antczak-Chrobot: Dextran molecular mass effect on particle size distribution of CaCO3 for 1st and 2nd carbonatation. Sugar Industry, 2015, 140(11): 703-707.
  • P. Patelski, M. Stanisz, A. Antczak, M. Balcerek, K. Pielech-Przybylska, E. Sapińska, U. Dziekońska: Conversion of sugar beet leaf polysaccharides into single cell protein. RSC Advances, 2015, 5: 20961-20965.
  • M. Wojtczak, A. Antczak, K. Lisik: Starch content in various types of cane sugars as a criterion of quality and authenticity. International Journal of Food Properties, 2014, 3(17): 610-616.
  • M. Wojtczak, A. Antczak-Chrobot, E. Chmal-Fudali, A. Papiewska: Determination of microbiological activity during the processing of frost damaged sugar beets. Sugar Industry/Zuckerindustrie, 2014, 139: 228-231.
  • M. Wojtczak, A. Antczak-Chrobot, K. Lisik: The content of organic acids in cane and beet white sugars. Sugar Industry/Zuckerindustrie, 2013, 138 (12): 767-769.
  • M. Wojtczak, A. Antczak, K. Lisik: Contamination of commercial cane sugars by some organic acids and some inorganic anions. Food Chemistry, 2013, 136 (1): 193–198.
  • M. Wojtczak, A. Antczak: The use of ionic chromatography in determining the contamination of beet juices by mannitol. Sugar Industry/Zuckerindustrie, 2012, 137 (62): 444–449.
  • A. Antczak-Chrobot, M. Wojtczak: Porównanie zawartości dekstranu w cukrze buraczanym i trzcinowym. Gazeta cukrownicza, 2012, 6: 230-233.
  • J. Iciek, E. Chmal-Fudali, A. Antczak: Bakterie fermentacji mlekowej – zagrożenie w przemyśle owocowo-warzywnym. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2012, 1: 7-9.
  • M. Wojtczak, A. Antczak, M. Przybyt: The use of ionic chromatography in determining the contamination of apple juice by lactic acid. Food Additives and Contaminants: Part A, 2010, 27 (6): 817-824.
  •  
Otrzymane nagrody

Wyróżnienie pracy doktorskiej przez Radę Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, październik 2013 r.

Nagroda przyznana przez Niemiecki Związek Cukrowników Technologów (Verein Deutscher Zuckertechniker – VDZ) za publikacje "Changes in the content of organic acids and inorganic anions in sugar beet during long-term storage" (2016 r.)

Nagroda przyznana przez Niemiecki Związek Cukrowników Technologów (Verein Deutscher Zuckertechniker – VDZ) za publikacje " Determination of microbiological activity during the processing of frost damaged sugar beets" (2014 r.)

Nagroda przyznana przez Niemiecki Związek Cukrowników Technologów (Verein Deutscher Zuckertechniker – VDZ) za publikacje "The use of ion chromatography to determine contamination of beet juices by mannitol" (2013 r.)

Staże naukowe

Staż przemysłowy – Krajowa Spółka Cukrowa, Cukrownia Kluczewo, termin stażu: 23.09.2010-10.01.2011 r.

Staż naukowy - Analytical Laboratories Syngenta Seeds w Landskrona, Szwecja, termin stażu: 14-21.03.2009 r.

Przebieg kariery naukowej

2007  Tytuł magistra inżyniera technologii chemicznej,
Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

2013   Stopień doktora nauk technicznych w zakresie technologii chemicznej,
Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych
  • Polski Komitet ICUMSA
  • ICUMSA, Associate Referees GS8 
  • Stowarzyszenie Techników Cukrowników
  • Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Wojtczak M. Project finansowany ze środków European Society for Sugar Technology ESST, Influence of Exopolysaccharides on beet processing. Okres realizacji: 05.2020 - 09.2021 – wykonawca.
  • Wojtczak M. Project finansowany ze środków European Society for Sugar Technology ESST, Exopolymers in Sugar Processing. Okres realizacji: 11.2015 - 10.2017 - wykonawca.
  • Dziugan P. BIOSTRATEG2/296396/5/NCBR/2016 nt. Wykorzystanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych. Okres realizacji: 01.04.2016-31.03.2019 – wykonawca.
  • Wilkowska A. Projekt GEKON NCBiR  nr 2/05/267284/15/2015 nt. Opracowanie technologii produkcji prebiotyków z wytłoków jabłkowych jako komponentów żywności i paszy dla zwierząt. Okres realizacji: 2015-2017 - wykonawca.
  • Iciek J. promotorski projekt badawczy finansowany ze środków Narodowego Centrum Nauki - Polisacharydy w procesie produkcji i oceny jakości cukru buraczanego oraz trzcinowego. Okres realizacji: 10.05.2011-9.03.2013 - główny wykonawca.
  • Iciek J. „QUALI JUICE” - projekt badawczy finansowany przez EU w ramach 6 Ramowego Programu dla Badań Rozwoju Technologii (FP6). Okres realizacji: 12.03-30.06.2008 r. - wykonawca.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki