+

Wikamp







Fb

 
 

prof. dr hab. inż. Alina Kunicka-Styczyńska

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Aktywność biologiczna olejków eterycznych, substancje roślinne pochodzenia naturalnego i ich wykorzystanie do konserwacji żywności i kosmetyków, drożdże winiarskie, procesy fermentacyjne, biofilmy, mikrobiologiczna analiza żywności, instrumentalne metody analizy mikrobiologicznej.

Obrazek użytkownika Alina Kunicka-Styczyńska
prof. dr hab. inż.
Alina
Kunicka-Styczyńska

Stanowisko

profesor

Funkcja

Kierownik studiów doktoranckich Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

E-mail

alina.kunicka@p.lodz.pl

Telefon

42 631 34 56

Pokój

141

ORCID

/0000-0002-4611-9109

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1889738/alina-kunicka-styczynska/

SCOPUS

34880276700


Patenty i zgłoszenia patentowe
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Patent 2174922014 Szczep drożdży Saccharomyces cerevisiae, 2014.
  • Śmigielski K., Sikora M., Prusinowska R., Stobiecka A., Kunicka-Styczyńska A., Patent 400193 Sposób otrzymywania hydrolatów i ich zastosowanie, 2014.
  • Gibka J., Kunicka-Styczyńska A., Gliński M., Patent 208604 Nowe zastosowanie undekan-2-onu., 2011.
  • Gibka J., Kunicka-Styczyńska A., Gliński M., Patent 210211 Nowe zastosowanie undekan-2-olu, 2011.
Publikacje po 2010 roku
  • Radzimierska-Kaźmierczak M., Śmigielski K., Sikora M., Nowak Adriana, Plucińska A., Kunicka-Styczyńska A., Czarnecka-Chrebelska K. H., Olive oil with ozone-modified properties and its application. Molecules 2021, Vol. 26, no. 11, p. 1-17.
  • Zorga J., Kunicka-Styczyńska A., Gruska R., Śmigielski K., Ultrasound-assisted hydrodistillation of essential oil from celery seeds (Apium graveolens L.) and its biological and aroma profiles. Molecules 2020, Vol. 25, no. 22, p. 1-12.
  • Kunicka-Styczyńska A., Tyfa A., Laskowski D., Plucińska A., Rajkowska K., Kowal K., Clove oil (Syzygium aromaticum L.) activity against Alicyclobacillus acidoterrestris biofilm on technical surfaces. Molecules 2020, Vol. 25, no. 15, p. 1-11.
  • Wilkowska A., Berłowska J., Nowak Adriana, Motyl I., Antczak-Chrobot A., Wojtczak M., Kunicka-Styczyńska A., Binczarski M., Dziugan P., Combined yeast cultivation and pectin hydrolysis as an effective method of producing prebiotic animal feed from sugar beet pulp. Biomolecules 2020, Vol. 10, no. 5, p. 1-16.
  • Dąbrowska J., Kunicka-Styczyńska A., Śmigielski K., Biological, chemical, and aroma profiles of essential oil from waste celery seeds (Apium graveolens L.). Journal of Essential Oil Research 2020, Vol. 32, no. 4, p. 308-318.
  • Matysiak S., Zabielska J., Kula J., Kunicka-Styczyńska A., Antimicrobial potential of chiral amide derivatives of ricinoleic and 3-hydroxynonanoic acid. Journal of the American Oil Chemists’ Society 2020, Vol. 97, no. 1, p. 67-79.
  • Kost B., Svyntkivska M., Brzeziński M., Makowski T., Piorkowska E., Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Biela T., PLA/β-CD-based fibres loaded with quercetin as potential antibacterial dressing materials. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces 2020, Vol. 190, p. 1-10.
  • Plucińska A., Kunicka-Styczyńska A., Polisacharydowe fitozwiązki jagód Lycium barbarum L. [w:] Salejda A.M., Kancelista A. (red.), Przyszłość w żywności - żywność w przyszłości, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2020, s. 61-71.
  • Staniszewska A., Kunicka-Styczyńska A., Otlewska A., Gawor J, Gromadka R., Żuchniewicz K., Ziemiński K., High-throughput sequencing approach in analysis of microbial communities colonizing natural gas pipelines. MicrobiologyOpen 2019, Vol. 8, no. 8, e806, p. 1-9.
  • Rajkowska K., Nowicka-Krawczyk P., Kunicka-Styczyńska A., Effect of clove and thyme essential oils on Candida biofilm formation and the oil distribution in yeast cells. Molecules 2019, Vol. 24, no. 10, p. 1-12, 1954.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Typing and virulence factors of food-borne Candida spp. isolates. International Journal of Food Microbiology 2018, Vol. 279, 57-63.
  • Prusinowska R., Śmigielski K., Kunicka-Styczyńska A., Biological properties and chemical composition of essential oils from flowers and aerial parts of lavender (Lavandula angustifolia). Journal of Essential Oil Bearing Plants 2018, Vol. 21, no. 5, p. 1303-1314.
  • Matysiak S., Zabielska J., Kula J., Kunicka-Styczyńska A., Synthesis of (R)- and (S)-ricinoleic acid amides and evaluation of their antimicrobial activity. Journal of the American Oil Chemists’ Society 2018, Vol. 95, no. 1, p. 69-77.
  • Matusiak K., Machnowski W., Wrzosek H., Polak J., Rajkowska K., Śmigielski K., Kunicka-Styczyńska A., Gutarowska B., Application of Cinnamomum zeylanicum essential oil in vapour phase for heritage textiles disinfection. International Biodeterioration & Biodegradation 2018, Vol. 131, p. 88-96.
  • Dąbrowska J., Kunicka-Styczyńska A., Alicyclobacillus – bakterie nadal poznawane. Postępy Mikrobiologii 2018, Vol. 57, no. 2, p. 117-124.
  • Targalska M., Kunicka-Styczyńska A., Candida biofilms: environmental and clinical aspects [w:] Abdulkhair W. (red.) The yeast role in medical applications, InTech 2018, s. 13-28.
  • Śmigielski K., Prusinowska R., Kunicka-Styczyńska A., Hydrosols and fluidolates® derived from Lavandula angustifolia grown in Poland [w:] Gorawala P, Mandhatri S. (red.), Agricultural research Updates, Vol. 22, Nova Science Publishers Inc. 2018, s. 167-187.
  • Frydrysiak E., Kunicka-Styczyńska A., Śmigielski K., Frydrysiak M,. Essential oils potentially used in biotextronics application against bacteria of lower urinary tract inflammations. IEEE International Symposium on Medical Measurements & Applications 2018, 383-389.
  • Staniszewska A., Kunicka-Styczyńska A., Ziemiński K., Microbiological contaminations of underground gas storage facilities and natural gas pipelines. Postępy Mikrobiologii 2017, Vol. 56, no. 4, p. 381-388.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Maroszyńska M., Selected essential oils as antifungal agents against antibiotic-resistant Candida spp.: in vitro study on clinical and food-borne isolates. Microbial Drug Resistance 2017, Vol. 23, no. 1, p. 18-24.
  • Rajkowska K., Otlewska A., Kunicka-Styczyńska A., Krajewska A., Candida albicans impairments induced by peppermint and clove oils at sub-inhibitory concentrations. International Journal of Molecular Sciences 2017, Vol. 18, no. 6, 1307, p. 1-11.
  • Kunicka-Styczyńska A., Malic acid as a factor in wine quality shaping: from grapevines to wine [w:] Taylor J.C. (red.), Advances in Chemistry Research, Vol. 40, Nova Science Publishers 2017, s. 217-230.
  • Rajkowska K., Nowak A., Kunicka-Styczyńska A., Siadura A., Biological effects of various chemically characterized essential oils: Investigation of the mode of action against Candida albicans and HeLa cells. RSC Advances 2016, Vol. 99, no. 6, p. 97199-97207.
  • Rajkowska K., Koziróg A., Otlewska A., Piotrowska M., Nowicka-Krawczyk P., Brycki B., Kunicka-Styczyńska A., Gutarowska B., Quaternary ammonium biocides as antimicrobial agents protecting historical wood and brick. Acta Biochimica Polonica 2016, Vol. 63, no. 1, p. 153-159.
  • Prusinowska R., Śmigielski K., Stobiecka A., Kunicka-Styczyńska A., Hydrolates from lavender (Lavandula angustifolia) – their chemical composition as well as aromatic, antimicrobial and antioxidant properties. Natural Product Research 2016, Vol. 30, no. 4, p. 386-393.
  • Koziróg A., Rajkowska K., Otlewska A., Piotrowska M., Kunicka-Styczyńska A., Brycki B., Nowicka-Krawczyk P., Kościelniak M., Gutarowska B., Protection of historical wood against microbial degradation – selection and application of microbiocides. International Journal of Molecular Sciences 2016, Vol. 17, no. 8, p. 1364-1379.
  • Dziugan P., Balcerek M., Binczarski M.J., Kręgiel D., Kucner M., Kunicka-Styczyńska A., Pielech-Przybylska K., Śmigielski K., Witońska I.A., Ozonation as an effective way to stabilize new kinds of fermentation media used in biotechnological production of liquid fuel additives. Biotechnology for Biofuels 2016, Vol. 9, 150, p. 1-9.
  • Kunicka-Styczyńska A., Czyżowska A., Rajkowska K., Wilkowska A., Dziugan P., The trends and prospects of winemaking in Poland [w:] Grape and Wine Biotechnology, Morata A., Loira I. (red.), InTech 2016, pp. 401-413.
  • Kunicka-Styczyńska A., Śmigielski K., Prusinowska R., Rajkowska K., Kuśmider B., Sikora M., Preservative activity of lavender hydrosols in moisturizing body gels. Letters in Applied Microbiology 2015, Vol. 60, no. 1, p. 27-32.
  • Prusinowska R., Śmigielski K., Stobiecka A., Kunicka-Styczyńska A., Hydrolates from lavender (Lavandula angustifolia) – their chemical composition as well as aromatic, antimicrobial and antioxidant properties. Natural Product Research: Formerly Natural Product Letters 2015, Vol. 30, no. 4, p. 386-93.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Pęczek M., Hydrophobic properties of Candida spp. under the influence of selected essential oils. Acta Biochimica Polonica 2015, Vol. 62, no. 4, p. 663-668.
  • Zabielska J., Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K., Tyfa A., Opportunistic Gram-negative rods' capability of creating biofilm structures on polyvinyl chloride and styrene-acronitrile copolymer surfaces. Acta Biochimica Polonica 2015, Vol. 62, no. 4, p. 733-737.
  • Tyfa A., Kunicka-Styczyńska A., Zabielska J., Evaluation of hydrophobicity and quantitative analysis of biofilm formation by Alicyclobacillus sp. Acta Biochimica Polonica 2015, Vol. 62, no. 4, p. 785-790.
  • Kunicka-Styczyńska A., Śmigielski K., Prusinowska R., Rajkowska K., Kuśmider B., Sikora M., Preservative activity of lavender hydrosols in moisturizing body gels. Letters in Applied Microbiology 2015, Vol. 60, no. 1, p. 27-32.
  • Tyfa A., Kunicka-Styczyńska A., Dąbrowska J., Activity of compounds of natural origin against Alicyclobacillus acidoterrestris, a common fruit juices contaminant. Biotechnology and Food Science 2015, Vol. 79, no. 1, p. 9-22.
  • Kunicka-Styczyńska A., Biofilmy bakteryjne w produkcji żywności [w:] Stadnik J., Jackowska I. (red.), Bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Aspekty mikrobiologiczne, chemiczne i ocena towaroznawcza, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2015, s. 109-119.
  • Śmigielski K. B., Majewska M., Kunicka-Styczyńska A., Gruska R., Stańczyk Ł., The effect of commercial enzyme preparation-assisted maceration on the yield, quality, and bioactivity of essential oil from waste carrot seeds (Daucus carota L.). Grasas y Aceites 2014, Vol. 65, no. 4, e047, p. 1-11.
  • Śmigielski K.B., Majewska M., Kunicka-Styczyńska A., Gruska R., The effect of ultrasound-assisted maceration on the bioactivity, chemical composition and yield of essential oil from waste carrot seeds (Daucus carota). Journal of Essential Oil Bearing Plants 2014, Vol. 17, no. 6, p. 1075-1086.
  • Śmigielski K. B., Majewska M., Kunicka-Styczyńska A., Szczęsna-Antczak M., Gruska R., Stańczyk Ł. The effect of enzyme-assisted maceration on bioactivity, quality and yield of essential oil from waste carrot (Daucus carota) seeds. Journal of Food Quality 2014, Vol. 37, no. 4, p. 219-228.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Maroszyńska M., Dąbrowska M., The effect of thyme and tea tree oils on morphology and metabolism of Candida albicans. Acta Biochimica Polonica 2014, Vol. 61, no. 2, p. 305-310.
  • Piotrowska M, Otlewska A., Rajkowska K., Koziróg A., Hachułka M., Nowicka-Krawczyk P., Wolski G. J., Gutarowska B., Kunicka-Styczyńska A., Żydzik-Białek A., Abiotic determinants of the historical buildings biodeterioration in the former Auschwitz II - Birkenau concentration and extermination camp. PLOS ONE 2014, Vol. 9, no. 10, e109402, p. 1-12.
  • Koziróg A., Otlewska A., Piotrowska M., Rajkowska K., Nowicka-Krawczyk P., Hachułka M., Wolski G. J., Gutarowska B., Kunicka-Styczyńska A., Libudzisz Z., Żakowska Z., Żydzik-Białek A., Colonising organisms as a biodegradation factor affecting historical wood materials at the former concentration camp of Auschwitz II - Birkenau. International Biodeterioration & Biodegradation 2014, Vol. 86, p. 171-178.
  • Rajkowska K., Otlewska A., Koziróg A., Piotrowska M., Nowicka-Krawczyk P., Hachułka M., Wolski G. J., Kunicka-Styczyńska A., Gutarowska B., Żydzik-Białek A., Assessment of biological colonization of historic buildings in the former Auschwitz II-Birkenau concentration camp. Annals of Microbiology 2014, Vol. 64, p. 799-808.
  • Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K., Phenotypic and genotypic diversity of wine yeasts used for acidic musts. World Journal of Microbiology and Biotechnology 2012, Vol. 28, p. 1929-1940.
  • Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K., Fermentative stability of wine yeasts Saccharomyces sensu stricto complex and their hybrids. Food Technology and Biotechnology 2012, Vol. 50, no. 2, p. 222-229.
  • Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K., Fermentative diversity of yeast selected for acidic musts fermentation. African Journal of Microbiology Research 2012, Vol.6, no. 16, p. 3768-3773.
  • Rajkowska K., Kunicka-Styczyńska A., Rygała A., Probiotic action of Saccharomyces cerevisiae var. boulardii against human pathogens. Food Technology and Biotechnology 2012, Vol. 50, no. 2, p. 230-236.
  • Kunicka-Styczyńska A., Rajkowska K., Physiological and genetic stability of hybrids of industrial wine yeasts Saccharomyces sensu stricto complex. Journal of Applied Microbiology 2011, Vol. 110, no. 6, p. 1538-1549.
  • Kunicka-Styczyńska A., Activity of essential oils against food-spoiling yeasts. Flavour and Fragrance Journal 2011, Vol. 26, no. 5, p. 326-328.
  • Kunicka-Styczyńska A., Sikora M., Kalemba D., Lavender, tea tree and lemon oils as antimicrobials in washing liquids and soft body balms. International Journal of Cosmetic Science 2011, Vol. 33, no. 1, p. 53-61.
Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Gutarowska B., Opracowanie strategii zapobiegania rozwojowi fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka w oparciu o ekologiczne rozwiązania biotechnologiczne i nową metodę przechowywania, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich, Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego, 2019-2022, wykonawca.
  • Dziugan P., Strategiczny program badań naukowych i prac rozwojowych "Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo" BIOSTRATEG/Konkurs II”, Wniosek nr 296369, Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych, 2016-2018, wykonawca.
  • Kunicka-Styczyńska A., Co-Funding of China-Poland Joint Research Project for the Years 2015-2016/17, 36-7, Innovative preservatives preparations with natural substances of plan origin, Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology - College of Biological Science and Technology Beijing Forestry University, 2015-2016, kierownik projektu.
  • Gutarowska B., Kunicka-Styczyńska A., Grant MNiSW 623/P-DUN/2016 w ramach programu Działalność Upowszechniająca Naukę (DUN) "Organizacja Międzynarodowej Konferencji Naukowej Biodeterioration and Protection of Cultural Heritage", 01.01-31.12.2016, koordynator projektu.
  • Kunicka-Styczyńska A., Urząd Miasta Łodzi 65/03/2014. Realizacja zadania „Współpraca z wyższymi uczelniami” w zakresie wspierania rozwoju Łodzi jako ośrodka naukowego, 2014, kierownik projektu.
  • Gutarowska B., Fundacja Auschwitz-Birkenau, 5/2012/GPŁ oraz 11/2013/GPŁ w ramach konkursu krajowego Globalny Plan Konserwacji, Badania nad korozją biologiczną obiektów na terenie Muzeum Auschwitz-Birkenau w zakresie rozpoznania i zwalczania czynników biologicznych, 2012-2016, wykonawca.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki