+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Agnieszka Papiewska

Obrazek użytkownika Agnieszka Papiewska
dr inż.
Agnieszka
Papiewska

Stanowisko

adiunkt

E-mail

agnieszka.papiewska@p.lodz.pl

Telefon

42 631 34 56

Adres

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Politechnika Łodzka
ul. Stefanowskiego 4/10
90-924 Łódź



Publikacje po 2010 roku
  • Iciek J., Cywińska U., Papiewska A., Libudzisz Z., Nowicki L., Stobińska H., Stolarek P.: Kinetyka destrukcji termicznej przetrwalników Bacillu stearothermophilus w instalacji przepływowej. Inżynieria Chemiczna i Procesowa, 21, 489-501, 2000
  • Iciek J., Papiewska A., Nowicki L.: Kinetics of activation and destruction of Bacillus stearothermophilus spores. Progress in Biotechnology, vol. 17: Food Biotechnology, Elsevier, 385-391, 2000
  • Iciek J., Papiewska A., Molska M.: Kinetyka termicznej inaktywacji przetrwalników bakteryjnych w środowisku o różnym stężeniu NaCl. Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 3 (nr specjalny), 41-42, 2002
  • Iciek J., Błaszczyk I., Papiewska A: Znaczenie kwasowości środowiska podczas wyjaławiania. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo–Warzywny, 11, 31-33, 2005
  • Iciek J., Papiewska A., Molska M.: Inactivation of Bacillus stearothermophilus spores during thermal processing. Journal of Food Engineering 77, 406-410, 2006
  • Iciek J., Błaszczyk I., Papiewska A.: Inaktywacji spor Geobacillus stearothermophilus w obecności wybranych kwasów organicznych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość (ISSN 1425-6959) Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2(51), 166 – 173, 2007
  • Iciek J., Błaszczyk I., Papiewska A.: The effect of organic acid type on thermal inactivation of Geobacillus stearothermophilus spores. Journal of Food Engineering 87, s. 16-20, 2008
  • Przybyt M., Iciek J., Papiewska A., Biernasiak J.: Application of biosensors in early detection of contamination with lactic acid bacteria during apple juice and concentrate production. Journal of Food Engineering 99, s. 485-490, 2010
  • Chmal-Fudali E., Papiewska A.: The possibility of thermal inactivation of Alicyclobacillus acidoterrestris spores in fruit and vegetable juices, Biotechnology and Food Science, 75 (1), 87-96, 2011
  • Iciek J., Błaszczyk I., Papiewska A., Chmal-Fudali E.: Inaktywacja termiczna spor Geobacillus stearothermophilus w procesie sterylizacji. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 5(78), 163-172, 2011
  • Wojtczak M., Biernasiak J., Papiewska A.: Evaluation of microbiological purity of raw and refined white cane sugar. Food Control, 25, 136-139, 2012
  • Wojtczak M., Papiewska A.: Microbiological purity of raw and rafined white cane sugar. Sugar Industry, 139, No 9, s. 555-558, 2014
  • Kucner A., Papiewska A., Klewicki R., Sójka M., Klewicka E.: Influence of thermal treatment on the stability of phenolic compounds and the microbiological quality of sucrose solution following osmotic dehydration of highbush blueberry fruits. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 13(1), 79-88, 2014
  • Wojtczak M., Antczak-Chrobot A., Chmal-Fudali E., Papiewska A.: Determination of microbiological activity during the processing of frost damaged sugar beets. Sugar Industry 139(64), 228-230, 2014
Otrzymane nagrody

Nagroda przyznana przez Niemiecki Związek Technologów Cukrowników (Verein Deutscher Zuckertechniker – VDZ) za publikację " Determination of microbiological activity during the processing of frost damaged sugar beets", 2014

Medal Komisji Edukacji Narodowej, 2015

Medal brązowy za długoletnia służbę, 2016

Nagroda przyznana przez Niemiecki Związek Technologów Cukrowników (Verein Deutscher Zuckertechniker – VDZ) za publikację „Changes in the content of organic acids and inorganic anions in sugar beet during long-term storage“, 2017

 

Przebieg kariery naukowej

1999 doktor nauk technicznych, Instytut Chemicznej Technologii Żywności, Politechnika Łódzka
1992 magister inżynier, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Politechnika Łódzka

 

 

 

Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych
  • Polski Komitet ICUMSA
  • ICUMSA, Associate Referees: S6 Microbiology, GS4 Molasses
  • Stowarzyszenie Techników Cukrowników

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki