Pozyskiwanie polifenoli z ubocznych produktów przetwarzania owoców jagodowych rodziny Rosaceae.
Opracowywanie optymalnych metod ekstrakcji związków polifenolowych.
Oczyszczanie związków polifenolowych z wykorzystaniem złóż C18, żelowych i techniki Size Exclusion Chromatography.
Przemiany polifenoli pod wpływem działania różnych czynników, m.in. temperatury, czasu, pH, tlenu, UV.
Wytwarzanie oraz ocena produktów mięsnych wzbogacanych ekstraktami polifenolowymi.
Właściwości prozdrowotne żywności.
Interakcje elagotanin z białkami żywności.
Oznaczanie oraz identyfikacja wybranych grup polifenoli metodami HPLC oraz LC-MS.
Badania jakości żywności. Analiza sensoryczna żywności.
Właściwości chemiczne oraz biologiczne polifenoli.
Nagroda Rektora PŁ „Inicjatywa doskonałości – uczelnia badawcza” 2021
Nagroda Rektora PŁ „Inicjatywa doskonałości – uczelnia badawcza” 2020
Nagrody Rektora PŁ za pracę naukową, dydaktyczną i organizacyjną za lata 2015 - 2021
Od 01.10.2018 – stacjonarne studia doktoranckie: Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Instytut Technologii i Analizy Żywności: Nauki rolnicze, technologia żywności i żywienia
Magister inżynier: 02.07.2013 r.: Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Instytut Biochemii Technicznej, Dziedzina: Biotechnologia, Nauki techniczne, biotechnologia środowiskowa
Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności - od 2018 r.
Muzyka, góry, książki, aerobox
Wykonawca: projekt NCN 2013/09/B/NZ9/01806: "Badania aktywności przeciwgrzybowej bakterii z rodzaju Lactobacillus sp. w obecności polifenoli i polioli", 20.03.2014-18.05.2017.