+

Wikamp







Fb

 
 

mgr inż. Agnieszka Hejduk

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Pozyskiwanie polifenoli z ubocznych produktów przetwarzania owoców jagodowych rodziny Rosaceae.

Opracowywanie optymalnych metod ekstrakcji związków polifenolowych.

Oczyszczanie związków polifenolowych z wykorzystaniem złóż C18, żelowych i techniki Size Exclusion Chromatography.

Przemiany polifenoli pod wpływem działania różnych czynników, m.in. temperatury, czasu, pH, tlenu, UV.

Wytwarzanie oraz ocena produktów mięsnych wzbogacanych ekstraktami polifenolowymi. 

Właściwości prozdrowotne żywności.

Interakcje elagotanin z białkami żywności.

Oznaczanie oraz identyfikacja wybranych grup polifenoli metodami HPLC oraz LC-MS.

Badania jakości żywności. Analiza sensoryczna żywności.

Właściwości chemiczne oraz biologiczne polifenoli.

Obrazek użytkownika Agnieszka Milczarek
mgr inż.
Agnieszka
Hejduk

Stanowisko

Doktorantka, specjalista naukowo - techniczny

Funkcja

Społeczny Inspektor Pracy 2020 - 2023

E-mail

agnieszka.milczarek@dokt.p.lodz.pl

Telefon

426313015, 426312773

Pokój

504

ORCID

0000-0001-5335-7247

SCOPUS

57216298456


Publikacje po 2010 roku
  • Milczarek, A., Sójka, M., Klewicki, R. 2021. The Kinetics of Two-Step Ellagitannin Extraction from the By-products of Selected Processed Fruits of the family RosaceaeFood Anal. Methods, https://doi.org/10.1007/s12161-021-02121-1.
  • Milczarek A., Sójka M., Klewicki R. 2021. Transfer of ellagitannins to unclarified juices and purees in the processing of selected fruits of the Rosaceae family. Food Chemistry 344: 128684, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128684.
  • Milczarek A., Sójka M., Klewicki R. 2020. Selection of conditions of ultrasound-assisted, three-step extraction of ellagitannins from selected berry fruit of the Rosaceae family using the Response Surface Methodology. Food Analytical Methods, 13 (8), https://doi.org/10.1007/s12161-020-01762-y.
  • Lipińska-Zubrycka L., Klewicki R., Sójka M., Bonikowski R., Milczarek A., Klewicka E. 2020. Anticandidal activity of Lactobacillus spp. in the presence of galactosyl polyols. Microbiological Research 240, 1265403, https://doi.org/10.1016/j.micres.2020.126540.
  • Klewicka E., Sójka M., Ścieszka S., Klewicki R., Milczarek A., Lipińska L., Kołodziejczyk K. 2020. The antimycotic efect of ellagitannins from raspberry (Rubus idaeus L.) on Alternaria alternata ŁOCK 0409. European Food Research and Technology 246: 1341–1349. https://doi.org/10.1007/s00217-020-03493-0.
Otrzymane nagrody

Nagroda Rektora PŁ „Inicjatywa doskonałości – uczelnia badawcza” 2021

Nagroda Rektora PŁ „Inicjatywa doskonałości – uczelnia badawcza” 2020

Nagrody Rektora PŁ za pracę naukową, dydaktyczną i organizacyjną za lata 2015 - 2021

Przebieg kariery naukowej

Od 01.10.2018 – stacjonarne studia doktoranckie: Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Instytut Technologii i Analizy Żywności: Nauki rolnicze, technologia żywności i żywienia

Magister inżynier: 02.07.2013 r.: Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Instytut Biochemii Technicznej, Dziedzina: Biotechnologia, Nauki techniczne, biotechnologia środowiskowa

Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych

Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności - od 2018 r.

Hobby

Muzyka, góry, książki, aerobox

Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:

Wykonawca: projekt NCN 2013/09/B/NZ9/01806: "Badania aktywności przeciwgrzybowej bakterii z rodzaju Lactobacillus sp. w obecności polifenoli i polioli",  20.03.2014-18.05.2017.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki