Na ten temat pisze dr inż. Ilona Motyl z Katedry Biotechnologii Środowiskowej - Wydział Biotechnologii
i Nauk o Żywności PŁ.
Choroby alergiczne są obecnie bardzo rozpowszechnionym problemem zdrowotnym i cywilizacyjnym, szczególnie w krajach rozwiniętych. Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)
z 2020 roku z chorobami alergicznymi boryka się
ok 40% populacji całego świata. W Polsce odsetek alergików należy do największych na świecie.
Prawie 10 milionów Polaków wymaga pomocy alergologa i zażywania leków przeciwalergicznych,
a zmiany skórne występują od 40 do 45% populacji.
Efektem niezwykle ciekawej współpracy Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ oraz Instytutu Biotechnologii Surowic i Szczepionek BIOMED S.A. w Krakowie było opracowanie i wdrożenie do produkcji preparatu probiotycznego o nazwie Latopic® zawierającego 3 dokładnie scharakteryzowane szczepy liofilizowanych żywych bakterii z rodzaju Lactobacillus. Szczepy wchodzące w skład preparatu Latopic® są pochodzenia ludzkiego, korzystnie działające na zdrowie człowieka, o aktywności probiotycznej, wpływające korzystnie na wzrost tolerancji na białka mleka krowiego - najczęstszego alergenu pokarmowego. Ochroną patentową zostały objęte nie tylko 3 zastosowane szczepy bakteryjne (PL Nr 209986, PL Nr 209987, PL Nr 209988), ale także a otrzymany przy ich udziale preparat Latopic® ( PL Nr 212183).
Latopic® jest preparatem doustnym, przeznaczonym dla kompleksowej terapii wspomagającej przy leczeniu atopowego zapalenia skóry (AZS) i alergii pokarmowej. Badania nad bezpieczeństwem szczepów oraz badania kliniczne oceniające skuteczność preparatu prowadzono we współpracy z Instytutem Biotechnologii Surowic i Szczepionek BIOMED S.A. w Krakowie, ,Instytutem Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, Instytutem Biochemii i Biofizyki PAN w Warszawie oraz Zakładem Mikrobiologii i Gnotobiologii Czeskiej Akademii Nauk w Novym Hradku. W efekcie tych badań preparat Latopic® posiada pełną charakterystykę genetyczną oraz dokumentację właściwości antyalergicznych. W badaniach wykazano skuteczność i bezpieczeństwo szczepów wchodzących w skład preparatu Latopic® oraz korzystne oddziaływanie na przebieg AZS.
Dalsze badania naukowe pozwoliły na opracowanie różnych wariantów preparatów Latopic® zawierających szerokie spektrum metabolitów bakterii kwasu mlekowego, dedykowanych do pielęgnacji skóry atopowej i skłonnej do podrażnień. Preparaty te odbudowują lipidową warstwę ochronną naskórka, łagodzą podrażnienia i przyspieszają regenerację skóry.
W 2020 roku zespół polskich wybitnych ekspertów z dziedziny pediatrii, alergologii, gastrologii, immunologii i mikrobiologii przedstawił swoje stanowisko w sprawie zapobiegania i leczenia chorób alergicznych. Jego zdaniem stosowanie probiotyków może odgrywać bardzo ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu AZS, ale warunkiem jest stosowanie preparatów o udokumentowanym działaniu. Do takich preparatów należy niewątpliwie polski preparat Latopic®. Zdaniem badaczy, ten produkt probiotyczny jest konkurencyjny w stosunku do istniejących na rynku polskim importowanych preparatów probiotycznych.
Zrealizowany projekt:
Projekt rozwojowy. NR 12010110. Innowacyjny produkt probiotyczny o działaniu antyalergicznym. 2011-2014
Uzyskane patenty:
- Patent numer 209986, Motyl, E. Klewicka, Z. Libudzisz: Nowy szczep bakterii mlekowych Lactobacillus casei. Udzielił: Urząd Patentowy Rzeczpospolitej Polskiej.
- Patent numer 209987, Motyl, E. Klewicka, Z. Libudzisz: Nowy szczep bakterii mlekowych Lactobacillus casei. Udzielił: Urząd Patentowy Rzeczpospolitej Polskiej.
- Patent numer 209988, Motyl, E. Klewicka, Z. Libudzisz: Nowy szczep bakterii mlekowych Lactobacillus casei. Udzielił: Urząd Patentowy Rzeczpospolitej Polskiej.
- Patent numer 212183, Motyl, E. Klewicka, K. Śliżewska, B. Cukrowska, Z. Libudzisz: Zastosowanie Lactobacillus casei ŁOCK 0900, Lactobacillus casei ŁOCK 0908 i Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919
Wyniki badań zostały przedstawione w cyklu oryginalnych i przeglądowych artykułów naukowych w renomowanych czasopismach o zasięgu międzynarodowym:
- Cukrowska B., Motyl I., Kozáková H., Schwarzer M., Górecki R.K., Klewicka E., Śliżewska K., Libudzisz Z.. Probiotic Lactobacillus strains: in vitro and in vivo studies. Folia Microbiologica, 2009, vol. 54, no. 6, 533–537
- Cukrowska B., Rosiak I., Klewicka E., Motyl I., Schwarzer M., Libudzisz Z., Kozakova H.: Impact of heat-inactivated Lactobacillus casei and Lactobacillus paracasei strains on cytokine responses in whole blood cell cultures of children with atopic dermatitis. FOLIA MICROBIOLOGICA, 2010, vol. 55, no 3, p. 277-280,
- Cukrowska B., Ceregra A., Klewicka E., Śliżewska K., Motyl I., Libudzisz Z.: Probiotyczne szczepy Lactobacillus casei i Lactobacillus paracasei w leczeniu alergii pokarmowej u dzieci. Przegląd Pediatryczny, 2010, vol. 40, no 1, p. 21-25
- Cukrowska B., Ceregra A., Maciorkowska E., Surowska B., Zegadło-Mylik M. Agnieszka, Konopka E., Trojanowska I., Zakrzewska M., Bierła J., Zakrzewski M., Kanarek E., Motyl I.: The Effectiveness of Probiotic Lactobacillus rhamnosus and Lactobacillus casei Strains in Children with Atopic Dermatitis and Cow’s Milk Protein Allergy: A Multicenter, Randomized, Double Blind, Placebo Controlled Study. Nutrients, 2021, vol. 13, no 4, p. 1-16, , [Dokument elektoniczny] 2021. Tryb dostępu: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1169. [Dostęp 21/09/08]. DOI: 10.3390/nu13041169.