Obszary współpracy

Obszary współpracy – kształcenie studentów
  • Tworzenie i udoskonalanie programów kształcenia, aby kompetencje naszych absolwentów odpowiadały Państwa oczekiwaniom. 
  • Bezpośredni udział w kształtowaniu kompetencji i postaw studentów poprzez organizowanie wycieczek, praktyk i staży, okazjonalnych prelekcji lub sformalizowanych wykładów, seminariów bądź warsztatów ze studentami.
Obszary współpracy – kształcenie przedsiębiorców
  • Przygotowanie rozprawy doktorskiej, która pomaga funkcjonować przedsiębiorstwu. 
  • Alternatywna droga uzyskania stopnia doktora przeznaczona dla osób, które – chcąc rozwijać swoją karierę naukową – nie chcą rezygnować z pracy zawodowej poza uczelnią. 
  • Doktorant (skoncentrowany na rozwiązaniu konkretnego problemu technologicznego) pracuje w dwóch miejscach – w przedsiębiorstwie i uczelni i co miesiąc otrzymuje stypendium z MNiSW.
  • Ma także dwóch opiekunów merytorycznych – jednego wskazanego przez pracodawcę, drugiego – pochodzącego ze szkoły doktorskiej.
Obszary współpracy – studia podyplomowe
  • „Nowoczesne Żywienie i Zarządzanie w Gastronomii”
  • „Mikrobiologia, higiena i jakość w przemyśle spożywczym”
  • „Gospodarka obiegu zamkniętego w przemyśle”
  • „Technologiczne i jakościowe aspekty w procesie produkcji cukru”
  • „Projektowanie, analiza i legislacja kosmetyków”
Obszary współpracy – wspólne projekty
  • Instytucja krajowe takie jak NCBR, PARP, ARiMR, FNP, NFOŚiGW oraz centra i oddziały regionalne silnie wspierają współpracę biznesu z jednostkami badawczo-rozwojowymi
  • Wspólne działanie w pozyskiwaniu środków na finansowanie prac R&D i wdrożeniowych oraz organizację szkoleń, konferencji czy warsztatów tematycznie związanych z praktyką gospodarczą
  • Wpis do Polskiej Mapy Infrastruktury Badawczej

Platforma ekoprojektowania w przemyśle rolno-spożywczym

  • Centrum projektowania, wytwarzania i komercjalizacji biopreparatów
  • Centrum technologii i projektowania zrównoważonej żywności
  • Centrum innowacji aparaturowych i procesów jednostkowych w przemyśle rolno-spożywczym
  • Centrum wykorzystania i przekształcania produktów ubocznych i odpadowych w przemyśle rolno-spożywczym 
  • Centrum racjonalnej gospodarki wodnej i energetycznej w produkcji żywności w ramach GOZ
  • Centrum opakowań i analizy cyklu życia produktów żywnościowych

Zaawansowane metody badawcze w projektowaniu leków i diagnostyce medycznej

Obszary współpracy – wspólne sukcesy projektowe

NCBiR

  • Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy
  • Opracowanie innowacyjnego procesu suszenia wysłodków wykorzystującego ciepło odpadowe i otrzymywanie funkcjonalnych komponentów paszowych w ramach cyrkularnej gospodarki cukrowni

ARiMR

  • Wzmocnienie potencjału polskich jabłek poprzez całkowite wykorzystanie owocu w produkcji innowacyjnych produktów proekologicznych – opracowanie soku fermentowanego oraz kompostowalnych opakowań jednorazowych 
  • Opracowanie nowej technologii wytwarzania czarnego czosnku o zaprogramowanych właściwościach funkcjonalnych
  • Opracowanie technologii oczyszczania ozonem roślin przyprawowych
  • Opracowanie technologii pozyskania produktów procesu liofilizacji o zredukowanym poziomie zanieczyszczeń mikrobiologicznych
  • Opracowanie strategii zapobiegania rozwojowi fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka w oparciu o ekologiczne rozwiązania biotechnologiczne i nową metodę przechowywania
  • Opracowanie innowacyjnego sposobu żywienia cielaków poprawiającego efektywność produkcji
  • Innowacyjna technologia i organizacja uprawy kukurydzy wsparta biologicznie

RPO WŁ

  • Opracowanie technologii oraz kultury starterowej do produkcji pieczywa pszennego w warunkach niskotemperaturowego rozrostu ciasta

WFOŚiGW

  • Opracowanie innowacyjnej technologii zagospodarowania popiołów ze składowisk i popiołów lotnych z elektrowni Bełchatów

KE EITFood

  • Scale-up and market validation of an upcycling solution for the bakery industry
obszary wspolpracy

Strona dziala - zabbix