Obszary współpracy – kształcenie studentów
- Tworzenie i udoskonalanie programów kształcenia, aby kompetencje naszych absolwentów odpowiadały Państwa oczekiwaniom.
- Bezpośredni udział w kształtowaniu kompetencji i postaw studentów poprzez organizowanie wycieczek, praktyk i staży, okazjonalnych prelekcji lub sformalizowanych wykładów, seminariów bądź warsztatów ze studentami.
Obszary współpracy – kształcenie przedsiębiorców
- Przygotowanie rozprawy doktorskiej, która pomaga funkcjonować przedsiębiorstwu.
- Alternatywna droga uzyskania stopnia doktora przeznaczona dla osób, które – chcąc rozwijać swoją karierę naukową – nie chcą rezygnować z pracy zawodowej poza uczelnią.
- Doktorant (skoncentrowany na rozwiązaniu konkretnego problemu technologicznego) pracuje w dwóch miejscach – w przedsiębiorstwie i uczelni i co miesiąc otrzymuje stypendium z MNiSW.
- Ma także dwóch opiekunów merytorycznych – jednego wskazanego przez pracodawcę, drugiego – pochodzącego ze szkoły doktorskiej.
Obszary współpracy – studia podyplomowe
- „Nowoczesne Żywienie i Zarządzanie w Gastronomii”
- „Mikrobiologia, higiena i jakość w przemyśle spożywczym”
- „Gospodarka obiegu zamkniętego w przemyśle”
- „Technologiczne i jakościowe aspekty w procesie produkcji cukru”
- „Projektowanie, analiza i legislacja kosmetyków”
Obszary współpracy – wspólne projekty
- Instytucja krajowe takie jak NCBR, PARP, ARiMR, FNP, NFOŚiGW oraz centra i oddziały regionalne silnie wspierają współpracę biznesu z jednostkami badawczo-rozwojowymi
- Wspólne działanie w pozyskiwaniu środków na finansowanie prac R&D i wdrożeniowych oraz organizację szkoleń, konferencji czy warsztatów tematycznie związanych z praktyką gospodarczą
- Wpis do Polskiej Mapy Infrastruktury Badawczej
Platforma ekoprojektowania w przemyśle rolno-spożywczym
- Centrum projektowania, wytwarzania i komercjalizacji biopreparatów
- Centrum technologii i projektowania zrównoważonej żywności
- Centrum innowacji aparaturowych i procesów jednostkowych w przemyśle rolno-spożywczym
- Centrum wykorzystania i przekształcania produktów ubocznych i odpadowych w przemyśle rolno-spożywczym
- Centrum racjonalnej gospodarki wodnej i energetycznej w produkcji żywności w ramach GOZ
- Centrum opakowań i analizy cyklu życia produktów żywnościowych
Zaawansowane metody badawcze w projektowaniu leków i diagnostyce medycznej
Obszary współpracy – wspólne sukcesy projektowe
NCBiR
- Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy
- Opracowanie innowacyjnego procesu suszenia wysłodków wykorzystującego ciepło odpadowe i otrzymywanie funkcjonalnych komponentów paszowych w ramach cyrkularnej gospodarki cukrowni
ARiMR
- Wzmocnienie potencjału polskich jabłek poprzez całkowite wykorzystanie owocu w produkcji innowacyjnych produktów proekologicznych – opracowanie soku fermentowanego oraz kompostowalnych opakowań jednorazowych
- Opracowanie nowej technologii wytwarzania czarnego czosnku o zaprogramowanych właściwościach funkcjonalnych
- Opracowanie technologii oczyszczania ozonem roślin przyprawowych
- Opracowanie technologii pozyskania produktów procesu liofilizacji o zredukowanym poziomie zanieczyszczeń mikrobiologicznych
- Opracowanie strategii zapobiegania rozwojowi fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka w oparciu o ekologiczne rozwiązania biotechnologiczne i nową metodę przechowywania
- Opracowanie innowacyjnego sposobu żywienia cielaków poprawiającego efektywność produkcji
- Innowacyjna technologia i organizacja uprawy kukurydzy wsparta biologicznie
RPO WŁ
- Opracowanie technologii oraz kultury starterowej do produkcji pieczywa pszennego w warunkach niskotemperaturowego rozrostu ciasta
WFOŚiGW
- Opracowanie innowacyjnej technologii zagospodarowania popiołów ze składowisk i popiołów lotnych z elektrowni Bełchatów
KE EITFood
- Scale-up and market validation of an upcycling solution for the bakery industry