Opracowanie innowacyjnej technologii produkcji funkcjonalnych biokomponentów paszowych z wykorzystaniem półproduktów i produktów ubocznych
Prowadzone na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności badania dotyczą opracowania innowacyjnej technologii produkcji funkcjonalnych biokomponentów paszowych z wykorzystaniem półproduktów i produktów ubocznych przemysłu cukrowniczego. Nowość rozwiązania związana jest z wykorzystaniem ciepła odpadowego, powstającego w produkcji cukru białego, w innowacyjnej suszarni taśmowej umożliwiającej wzbogacanie wysłodków w biokomponenty. Działania badawcze (badania przemysłowe i prace rozwojowe) realizowane są przez Konsorcjum - Politechnika Łódzka i Krajowa Spółka Cukrowa i obejmują prace w skali laboratoryjnej, ćwierć-technicznej a także technicznej. Wspólnie zrealizowany projekt (BIOSTRATEG2/296369/5/NCBR/2016) wymagał budowy linii dla potrzeb weryfikacji implementacji technologii w skali przemysłowej determinowanej przez wielkość przerobu buraków cukrowych w okresie kampanii cukrowej. Innowacyjna technologia została wdrożona we własnej działalności KSC i umożliwiła ona przetworzenie wysłodków w cenny komponent paszowy skierowany do rolników i hodowców oraz innych podmiotów działających w branży.
Publikacje
Urszula Dziekonska-Kubczak , Joanna Berlowska, Piotr Dziugan, Piotr Patelski, Maria Balcerek, Katzarzyna Pielech-Przybylska, Agata Czyżowska, Jarosaław Domański, Comparison Of Steam Explosion, Dilute Acid, And Alkali Pretreatments On Enzymatic Saccharification and Fermentation of Hardwood Sawdust, Bioresources. 2018, 13(8), 6970-6984 https://bioresources.cnr.ncsu.edu/resources/comparison-of-steam-explosion-dilute-acid-and-alkali-pretreatments-on-enzymatic-saccharification-and-fermentation-of-hardwood-sawdust/
Urszula Dziekońska-Kubczak, Joanna Berłowska, Piotr Dziugan, Piotr Patelski, Maria Balcerek, Katarzyna Pielech-Przybylska, Katarzyna Robak, Two-stage pretreatment to improve saccharification of oat straw and Jerusalem artichoke biomass, Energies, 2019, 12, 1-13. https://www.mdpi.com/1996-1073/12/9/1715
Katarzyna Robak, Maria Balcerek, Urszula Dziekońska-Kubczak, Piotr Dziugan, Effect of dilute acid pretreatment on the saccharification and fermentation of rye straw, Biotechnology Progress, 2019, 35, e2789
Effect of dilute acid pretreatment on the saccharification and fermentation of rye straw - Robak - 2019 - Biotechnology Progress - Wiley Online Library
Agnieszka Wilkowska, Joanna Berłowska, Adriana Nowak, Ilona Motyl, Aneta Antczak-Chrobot, Maciej Wojtczak, Alina Kunicka-Styczynska, Michał Binczarski, Piotr Dziugan, Combined Yeast Cultivation and Pectin Hydrolysis as an Effective Method of Producing Prebiotic Animal Feed from Sugar Beet Pulp, Biomolecules 2020, 10, 724 https://www.mdpi.com/2218-273X/10/5/724
Piotr Patelski, Joanna Berłowska, Maria Balcerek, Urszula Dziekońska-Kubczak, Katzrayna Pielech-Przybylska, Dawid Dygas, Jakub Jędrasik. Conversion of Potato Industry Waste into Fodder Yeast Biomass, Processes, 2020, 8 (4), 1-8. https://www.mdpi.com/2227-9717/8/4/453
Piotr Patelski, Urszula Dziekońska-Kubczak, Maria Balcerek, Piotr Dziugan, Joanna Berłowska, Katarzyna Pielech-Przybylska, Zastosowanie wycierki ziemniaczanej do otrzymywania drożdży paszowych. Rolnictwo XXI wieku – problemy i wyzwania, 2019, ISBN: 978-83-951445-8-5, pub. Idea Knowledge Future, str. 253-262
Joanna Berłowska, Michał Binczarski, Piotr Dziugan, Agnieszka Wilkowska, Dorota Kregiel, Izabela Witońska; Sugar Beet Pulp as a Source of Valuable Biotechnological Products; chapter 13 in Advances in Biotechnology for Food Industry, Volume Fourteen in the Handbook of Food Bioengineering; 359-392, 2018, Elsevier, ISBN: 978-0-12-811443-8;
Zgłoszenia patentowe
Piotr Dziugan, Joanna Berłowska, Michał Binczarski, Izabela Witońska, Leszek Kwiatkowski, Szymon Nowak, Jan Piotrowski, P.431409 „Sposób wytwarzania biokomponentu paszowego, biokomponent paszowy otrzymany tym sposobem i jego zastosowanie”; rok zgłoszenia: 2019
Agnieszka Wilkowska, Joanna Berłowska, Piotr Dziugan, Adriana Nowak, Ilona Motyl, P.432945 „Sposób otrzymywania prebiotycznego suplementu paszy z wysłodków buraczanych”; rok zgłoszenia: 2020
Ilona Motyl, Joanna Berłowska, Ewelina Pawlikowska, Agnieszka Wilkowska, Dorota Kręgiel, Piotr Dziugan, P.434110. „Sposób stabilizacji mikrobiologicznej kiszonek roślinnych”; rok zgłoszenia: .2020
Opracowanie innowacyjnej metody suszenia ciepłem odpadowym
biomasy stosowanej w produkcji komponentów pasz
Nagrody
PRO INVENT - 17th edition
of the International Exhibition of Research, Innovations and
Inventions
PRO INVENT - 18th edition
of the International Exhibition of Research, Innovations and
Inventions
Zainteresowanie podmiotów zewnętrznych
Zainteresowanie interesariuszy zewnętrznych dokumentują listy intencyjne:
Popularyzacja idei
Zagospodarowanie ciepła odpadowego w cukrowni jako przykład
wdrażania zasad gospodarki obiegu zamkniętego
https://lublin.tvp.pl/39128713/ruszyla-kampania-cukrownicza
https://www.zu.p.lodz.pl/odpad-czy-surowiec
International Biotechnology Symposium 2018,
2–17.08, Montréal, Canada
Finasowanie i projekty
Grant NCBiR w ramach Programu Badań Stosowanych ”Biomasa wysłodków cukrowniczych jako nowy surowiec do wytwarzania podłoży fermentacyjnych”, 2012-2016 – kierownik Joanna Berłowska
Grant NCBiR w ramach Strategicznego programu badań naukowych i prac rozwojowych „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” - BIOSTRATEG ”Przetwarzanie biomasy odpadowej w skojarzonych procesach biologiczno-chemicznych”, 2016-2020 – kierownik Piotr Dziugan
Grant finansowany z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi (program: Badania Naukowe) „Opracowanie koncepcji recyklingu biomasy odpadowej z przemysłu spożywczego Województwa Łódzkiego”, 2020-2022 – kierownik Joanna Berłowska
Grant NCBiR „Opracowanie innowacyjnego procesu suszenia wysłodków wykorzystującego ciepło odpadowe i otrzymywanie funkcjonalnych komponentów paszowych w ramach cyrkularnej gospodarki cukrowni" Szybka ścieżka – AGROTECH, 2021-2023 – kierownik Piotr Dziugan