Uroczyste posiedzenie Senatu PŁ

Data dodania
Kategorie

W budynku „Alchemium – magia chemii jutra” 8 listopada 2023 odbyło się uroczyste posiedzenie Senatu PŁ. Poświęcone było ono wręczeniu medali i odznaczeń zasłużonym pracownikom uczelni oraz osobom spoza PŁ zaproponowanym przez poszczególne wydziały oraz nagród dla najlepszych studentów i absolwentów Politechniki Łódzkiej.

Image

Wśród odznaczonych i wyróżnionych znalazły się osoby związane z naszym Wydziałem.
Wicewojewoda łódzki Marcin Buchali wręczył medale 105 osobom. Z naszego Wydziału:

  • Medal Złoty za Długoletnią Służbę otrzymali: dr hab. inż. Maria Balcerek, prof. uczelni; prof. dr hab. inż. Alina Kunicka-Styczyńska; Barbara Pietruszewska; Jolanta Płoszyńska;
  • Medal Srebrny za Długoletnią Służbę - prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn; dr hab. inż. Andrea Maria Patelski;
  • Medal Brązowy za Długoletnią Służbę -  dr inż. Katarzyna Dybka-Stępień; mgr inż. Joanna Jabłońska; dr Anna Sykuła.

Łódzki Wicekurator Oświaty Andrzej Krych wręczył 26 Medali Komisji Edukacji Narodowej nauczycielom akademickim. Z naszego Wydziału Medal Komisji Edukacji Narodowej otrzymały:

  • prof. dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska.
  • dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska, prof. uczelni

Odznakę „Zasłużony dla Politechniki Łódzkiej” przyznano dr hab. inż. Anna Podsędek, prof. uczelni.

Nagrody i wyróżnienia za wybitne osiągnięcia oraz prace dyplomowe otrzymali także studenci i absolwenci z naszego Wydziału. Nagrody Polmos Żyrardów wręczyli Dyrektor Personalna Polmos Żyrardów Małgorzata Gwiazda Lowry oraz Dyrektor Produkcyjno-Techniczny dr inż. Wojciech Kosakowski, zaś nagrodę Stowarzyszenia Techników Cukrowników Oddział Łódzki – prezes Oddziału dr hab. inż. Maciej Wojtczak, prof. uczelni

Nagrody Polmos Żyrardów 2023
Nagrody dla studentów/doktorantów ITFiM (tematyka związana z technologią fermentacji)

  • mgr inż. Martyna Bierzyńska – praca magisterska;

tytuł: Porównanie jakości spirytusu z ziarna żyta ekologicznego i tradycyjnego
promotor: dr hab. inż. Maria Balcerek, prof. uczelni

  • mgr inż. Olga Jacniacka - praca magisterska;

tytuł: Wpływ rozcieńczania destylatu rolniczego przed procesem rektyfikacji na jakość alkoholu etylowego rolniczego
promotor: dr hab. inż. Katarzyna Pielech-Przybylska

  • mgr inż. Katarzyna Adamska - praca magisterska;

tytuł: Fermentacja alkoholowa hydrolizatów łusek owsianych
promotor: dr hab. inż. Andrea Maria Patelski

  • inż. Jakub Jędrasik – praca inżynierska;

tytuł: Właściwości przeciwutleniające naparów herbacianych i napojów kombucha wzbogaconych chmielem zwyczajnym (Humulus lupulus L.)
promotor: dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka, prof. uczelni
opiekun pomocniczy: mgr inż. Maciej Ditrych

Nagrody dla studentów/doktorantów WBiNoŻ

  • dr inż. Ewelina Pawlikowska – praca doktorska;

tytuł: Drożdże Metschnikowia spp. jako potencjalny czynnik biokontroli
promotor: prof. dr hab. inż. Dorota Kręgiel
promotor pomocniczy: dr inż. Hubert Antolak

  • mgr inż. Nadia Guzińska - praca magisterska;

tytuł: Opracowanie innowacyjnego napoju fermentowanego na bazie ekstraktu z ziaren kawy (Coffea arabica L.)
promotor: dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka, prof. uczelni
opiekun pomocniczy: mgr inż. Maciej Ditrych

  • mgr inż. Aleksandra Raczyk - praca magisterska;

tytuł: Olej z wytłoków pomidora jako składnik kremu do twarzy o właściwościach ochronnych
promotor: dr hab. Katarzyna Rajkowska
opiekun pomocniczy: dr inż. Anna Otlewska

  • inż. Jakub Filipek – praca inżynierska

tytuł: Izolacja, oczyszczanie i krystalizacja enzymów przekształcających argininę u roślin
promotor: prof. dr hab. inż. Grzegorz Bujacz
opiekun pomocniczy: dr inż. Bartosz Sekuła

Nagrody STC (Stowarzyszenia Techników Cukrowników) 2023

  • Il lokata i nagroda inż. Martyna Podczaska Temat pracy: „Optymalizacja i walidacja metody badawczej pozwalającej wyznaczyć aktywność dekstranazy stosowanej w przemyśle cukrowniczym” Promotor: dr inż. Aneta Antczak-Chrobot
  • II lokata i nagroda mgr inż. Nastazja Ruszkowska Temat pracy: „Wpływ warunków krystalizacji cukrzycy III na parametry jakościowe mączki III i melasu” Promotor: dr inż. Stanisław Brzeziński, profesor uczelni. Opiekun pomocniczy mgr inż. Andrzej Czarnecki
  • III lokata inż. Klaudia Nadrowska Temat pracy: „Wpływ wirowania wstępnego cukrzycy III na poprawę jakości mączki III i melasu normalnego” Promotor: dr hab. inż. Andrzej Baryga, profesor uczelni

Wszystkim nagrodzonym gratulujemy!!!

 

 

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Strona dziala - zabbix