O zdrowej kawie w telewizji

Data dodania
Kategorie

Jaka kawa jest najzdrowsza? Jak powinniśmy ją przyrządzać i pić? Czym jest zielona kawa? Na te i wiele innych pytań odpowiedziała w programie Dzień Dobry TVN dr inż. Joanna Grzelczyk z naszego wydziału.

Image

- Kawa jest zdrowa dla naszego organizmu, ale należy zwrócić szczególną uwagę na to, w jaki sposób ją przygotowujemy, jakich dodatków używamy. Dodawanie mleka i cukru nie jest dobre, ponieważ zabieramy te prozdrowotne właściwości. Najlepiej byłoby wypić czarną kawę, a najkorzystniej zieloną - tłumaczyła w programie dr inż. Joanna Grzelczyk.

Przypomnijmy, że prowadzony przez nią projekt „Biodostępność i prozdrowotne właściwości kwasów hydroksycynamonowych ziarna kawy modyfikowane w procesie prażenia” znalazł się wśród dziesięciu najlepszych w konkursie PRELUDIUM ogłoszonym przez Narodowe Centrum Nauki.
Badaczka udowadnia, że prażone ziarno kawy zawiera nie tylko składniki bioaktywne korzystne dla zdrowia, ale także że polifenole zawarte w kawie ograniczają patogenezę szeregu przewlekłych chorób cywilizacyjnych.

Zapraszamy do obejrzenia całego, niezwykle ciekawego wywiadu.

Warto zajrzeć także do artykułów poświęconych badaniom dr Grzelczyk:
- biotechnologia.pl
- Nauka w Polsce

Strona dziala - zabbix