Naukowcy z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ w TOP 2% Scientists najbardziej wpływowych naukowców na świecie

Data dodania
Kategorie

Ranking TOP 2% opracowany jest przez analityków z Uniwersytetu Stanforda, wydawnictwa Elsevier i firmy SciTech Strategies.

Image


Lista rankingowa zawiera całość dorobku naukowego, który oceniany jest według złożonego indeksu bibliometrycznego (tzw. C-score), uwzględniającego takie kryteria, jak: Indeks Hirscha, liczbę cytowani, Impact Factor, miejsce na liście autorów. 

W ubiegłym roku na tej prestiżowej liście znaleźli się naukowcy z naszego Wydziału.

1. Na liście dotyczącej cytowań z 2021 roku i obejmującej 200 tys. naukowców (w tym 25 nazwisk pracowników PŁ) znalazły się trzy osoby:

  • prof. dr hab. inż. Dorota Kręgiel - pracownik naukowo-badawczy z Katedry Biotechnologii Środowiskowej,
  • dr hab. inż. Anna Podsędek, prof. uczelni - pracownik naukowo-badawczy z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej,
  • dr hab. inż. Anna Bujacz, prof. uczelni - pracownik naukowo-badawczy z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej,

2. Na liście dotyczącej dorobku naukowego w całym okresie kariery - do końca 2021 roku 
i obejmujące ponad 195 tys. nazwisk (w tym 25 nazwisk pracowników PŁ) znalazły się dwie osoby: 

  • dr hab. inż. Anna Podsędek, prof. uczelni – pracownik naukowo-badawczy z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej,
  • prof. dr hab. inż. Danuta Kalemba – emerytowany pracownik Instytutu Surowców Naturalnych i Kosmetyków. 
     

Strona dziala - zabbix