PhD. hab. Dorota Żyżelewicz, prof. LUT
PhD. hab. Dorota Żyżelewicz, prof. LUT, tel. 34-61, dorota.zyzelewicz@p.lodz.pl
PhD. Joanna Oracz, tel. 34-62, joanna.oracz@p.lodz.pl
PhD. Justyna Rosicka-Kaczmarek, tel. 27-75, justyna.rosicka-kaczmarek@p.lodz.pl
PhD. Karolina Miśkiewicz, tel. 29-28, karolina.miskiewicz@p.lodz.pl
prof. dr hab. inż. Ewa Nebesny - retired professor
MSc. Małgorzata Bojczuk, 800541@edu.p.lodz.pl
MSc. Aleksandra Komisarczyk, 157342@edu.p.lodz.pl
MSc. Bartłomiej Makowski, 162336@edu.p.lodz.pl
MSc. Danuta Rachwał-Rosiak, 800071@edu.p.lodz.pl
MSc. Milena Kaczmarska, 184012@edu.p.lodz.pl
MSc. Anna Ostrowska, 187146@edu.p.lodz.pl
MSc. Gabriela Kowalska
MSc. Jarosław Arkusiński, tel. 34-67, jaroslaw.arkusinski@p.lodz.pl
MSc. Paulina Chudzik-Kamińsdka, tel. 34-67, paulina.chudzik-kaminska@p.lodz.pl
1. Partnership project: WND-POiG.01.01.01-00-011/08-00 „Żywność i żywienie w XXI wieku – wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego” (Food and nutrition in the 21st century – a vision of the development of the Polish food sector) financed by EU structural funds, Innovative Economy Programme, Priority Axis 1: Research and development of modern technologies, 1.1: Support for scientific research for establishment of a knowledge-based economy, 1.1.1: Research projects using the foresight method. Project coordinator: Research Institute of Pomology and Floriculture (Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa) in Skierniewice. Partners of the Lodz University of Technology: Research Institute of Pomology and Floriculture (Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa) in Skierniewice, Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL in Grajewo, Academy of Management in Lodz (Społeczna Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości w Łodzi), implementation period: 25.02.2009-30.04.2011 (2 782 780,60 PLN)
2. Investment project (construction): 6010/IB/138/2010 „Laboratorium Technologii i Analizy Żywności Probiotycznej i Prozdrowotnej” (Laboratory of Probiotic and Health-promoting Food Technology and Analysis) – in cooperation with Zakład Mikrobiologii Technicznej, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, implementation period: 12.02.2010-31.12.2012 (2.596 000,00 PLN)
3. Own research project: N N312 314 337 „Interakcje niewęglowodanowych składników (puroindoliny/lipidy) z powierzchnią ziaren skrobi pszennej i ich wpływ na właściwości fizykochemiczne enzymatycznych hydrolizatów” (Interactions of non-carbohydrate ingredients (puroindolines/lipids) with surface of wheat starch grains and their effect on physicochemical properties of enzymatic hydrolysates) – in cooperation with the Institute of Technical Biochemistry, Faculty of Biotechnology and Food Sciences (Instytut Biochemii Technicznej, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności), Institute of Applied Radiation Chemistry, Lodz University of Technology (Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej Politechniki Łódzkiej), Department of Physical Chemistry, University of Lodz (Katedra Chemii Fizycznej Uniwersytetu Łódzkiego), Department of Lipids and Liposomes, University of Wrocław (Zakład Lipidów i Liposomów Uniwersytetu Wrocławskiego), and Department of Cytobiochemistry, University of Wrocław (Zakład Cytobiochemii Uniwersytetu Wrocławskiego), implementation period: 24.09.2009-23.09.2012 (210 000,00 PLN)
4. Research and development project: N R12 0068 06 „Opracowanie technologii otrzymywania wyrobów i półproduktów cukierniczych i ciastkarskich o zmniejszonej zawartości związków antyżywieniowych” (Development of the technology for obtaining products and semi-finished products of confectionery and pastry with the reduced content of anti-nutritional compounds), implementation period: 05.10.2009 –04.10.2012 (556 300,00 PLN)
5. Own research project: N N312 300137 „Jakość i trwałość żywności o potencjale prozdrowotnym wzbogaconej ekstraktem surowego ziarna kawowego” (Quality and food stability with health-promoting potential enriched with the extract of raw coffee beans) – in cooperation with the Institute of Applied Radiation Chemistry, Lodz University of Technology (Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej Politechniki Łódzkiej), implementation period: 24.09. 2009–23.03.2012 (194 300,00 PLN)
6. Own research project: N N312 102 038 „Wpływ parametrów procesu prażenia ziarna i śruty kakaowej na zawartość wybranych związków bioaktywnych w ziarnie i śrucie oraz w otrzymanych z nich czekoladach” (Influence of the roasting process parameters on the content of selected bioactive compounds in the cocoa beans, nibs and obtained from them chocolates) – in cooperation with the Institute of Applied Radiation Chemistry, Lodz University of Technology (Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej Politechniki Łódzkiej), implementation period: 15.03. 2010 –14.03.2013 (298 552,00 PLN)
7. Investment project (equipment): 462/FMiTP/138/2010 „Chromatograf HPLC z detektorem UV/VIS” (Chromatograph with UV/VIS detector), implementation period: 12.07.2010-31.12.2010 (390 000,00 PLN)
8. Own research project: N N312 464540 „Rola struktury molekularnej nieskrobiowych polisacharydów (arabinoksylanów) w kształtowaniu właściwości enzymatycznych hydrolizatów skrobi, w zależności od twardości i odmiany pszenicy” (The role of molecular structure of non-starch polysaccharides (arabinoxylans) in shaping the enzymatic properties of starch hydrolysates, depending on hardness and wheat variety) – in cooperation with the Institute of Technical Biochemistry, Faculty of Biotechnology and Food Sciences (Instytut Biochemii Technicznej Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności) and the Institute of Applied Radiation Chemistry, Lodz University of Technology (Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej Politechniki Łódzkiej), implementation period: 10.05.2011-09.05.2014 (214 900,00 PLN)
9. Research project OPUS: UMO-2011/03/B/NZ9/00745 "Interakcje białka oraz hydrolizatów białkowych z kwasami hydroksycynamonowymio właściwościach przeciwutleniających w badaniach modelowych i prozdrowotnych produktach żywnościowych” (Interactions of protein hydrolysates with hydroxycinnamic acids of antioxidant properties in a model studies and pro-health food products) – in cooperation with the Department of Physical Chemistry, University of Lodz (Katedra Chemii Fizycznej, Wydział Chemii, Uniwersytet Łódzki), implementation period: 30.08.2012 –29.08.2015 (275 212,00 PLN)
10. Research project PRELUDIUM: UMO-2012/05/N/NZ9/01399 "Charakterystyka produktów reakcji Maillarda powstających w procesie prażenia ziarna kakaowego oraz ich wpływ na aktywność antyoksydacyjną" (Characteristics of the Maillard reaction products formed in the process of cocoa beans roasting and their effect on the antioxidant activity), implementation period: 01.03. 2013 -31.08.2014 (75 000,00PLN)
11. Research and development project: INNOTECH/IN1/61/150409/NCBR/12 „Opracowanie technologii wytwarzania syropów cukrowych z buraka cukrowego jako substytutu cukru białego dla wybranych zastosowań w przemyśle spożywczym” (Development of the technology for the production of sugar syrup form sugar beets as a substitute for white sugar in selected food industry applications) under the In-Tech programm financed by NCBiR, place of project implementation: Department of Technology of Starch and Confectionery, Institute of Chemical Technology of Food (Zakład Technologii Skrobi i Cukiernictwa, Instytut Chemicznej Technologii Żywności) and Institute of Fermentation Technology and Microbiology (Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii), Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Lodz University of Technology (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka), implementation period: 01.05.2012 – 30.04.2015 (1 500 000,00 PLN)
12. Investment and research project: POIG.02.01.00-10-171/09-00 „Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej” (Modernization and development of R&D infrastructure in the area of traditional pro-health foods) implemented under the Innovative Economy Operational Programme for years 2007-2013, Priority Axis 2. R&D infrastructure, 2.1 Development of high research potential centres – place of project implementation: Department of Food Analysis and Technology, Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Lodz University of Technology (Instytut Technologii i Analizy Żywności, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka), implementation period: 01.08.2012 – 31.12.2015 (34 239593,25 PLN)
13. Project POIR.01.01.01-00-1133/15, financed within Priority Axis I of the Smart Growth Operational Programme 2014-2020, 1.1 R&D projects of enterprises, 1.1.1 Industrial research and development implemented by companies, project title: R&D work on constant innovative method of production of traditional candy using the production line, place of project implementation: Department of Technology of Starch and Confectionery, Institute of Chemical Technology of Food, Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Lodz University of Technology (Zakład Technologii Skrobi i Cukiernictwa, Instytut Chemicznej Technologii Żywności, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka), implementation period: 01.03.2016-31.08.2017 (2 776 058,00 PLN)
First and second-degree studies:
1. Nebesny Ewa, Pierzgalski Tadeusz, Żyżelewicz Dorota, Stobińska Helena, Nr 193853 published on 30th March 2007. WUP 03/07. title: Kuwertura oraz sposób wytwarzania kuwertury (Couverture and method of its preparation)
2. Nebesny Ewa, Pierzgalski Tadeusz, Żyżelewicz Dorota, 2006: Wyrób cukierniczy w postaci drażetek nadziewanych (Confectionery product in the form of dragees with filling). Patent application no P-379032
3. Nebesny Ewa, Żyżelewicz Dorota, Motyl Ilona, Libudzisz Zdzisława, 2004: Czekolada oraz sposób wytwarzania czekolady (Chocolate and its preparation). Patent no P- 366273
4. Krysiak, Wiesława, Nebesny Ewa, Libudzisz Zdzisława, Żyżelewicz Dorota, Budryn Grażyna, Motyl Ilona, Sposób wytwarzania pralin z nadzieniem cukrowo-tłuszczowym, o polepszonych właściwościach zdrowotnych (Method of pralines obtaining with sugar-fat filling of improved health-promoting properties). Patent no P-384866
5. Nebesny Ewa, Libudzisz Zdzisława, Żyżelewicz Dorota, Budryn Grażyna, Motyl Ilona, Krysiak Wiesława, Rodzynki w czekoladzie (Raisins in chocolate coating). Patent no P-384153
6. Nebesny Ewa, Libudzisz Zdzisława, Żyżelewicz Dorota, Budryn Grażyna, Motyl Ilona, Krysiak Wiesława, Wyrób cukierniczy w postaci korpusów cukrowo-tłuszczowych (Sugar-fat cores as confectionery products). Patent no P-384154
7. Żyżelewicz Dorota, Motyl Ilona, Libudzisz Zdzisława, Nebesny Ewa, Budryn Grażyna, Krysiak Wiesława, Produkt i sposób przygotowania produktu do smarowania pieczywa, o właściwościach probiotycznych (Spreadable product for the bread of probiotic properties and its preparation). Patent no P-388158
8. Żyżelewicz Dorota, Motyl Ilona, Libudzisz Zdzisława, Nebesny Ewa, Budryn Grażyna, Krysiak Wiesława, Rosicka- Kaczmarek Justyna, Waflowy wyrób cukierniczy w postaci wafli przekładanych masą o cechach funkcjonalnych (Confectionery product with functional properties). Patent no P-393270
9. Nebesny Ewa, Krysiak, Wiesława, Żyżelewicz Dorota, Otrzymywanie nadzień cukierniczych o właściwościach zdrowotnych (Preparation of confectionery fillings of health-promoting properties). Implementation in progress in Zakład Produkcji Czekolady i Artykułów Cukierniczych „WIEPOL” Zakład Pracy Chronionej Ireneusz Wielimborek – ul. Przemysłowa 6A, 09-200 Sierpc
10. Nebesny Ewa, Krysiak Wiesława, Żyżelewicz Dorota, Technologia na polewy tłuszczowe o właściwościach zdrowotnych (Technology for fatty glazes production with health-promoting properties). Implementation in progress in Zakład Produkcji Czekolady i Artykułów Cukierniczych „WIEPOL” Zakład Pracy Chronionej Ireneusz Wielimborek – ul. Przemysłowa 6A, 09-200 Sierpc