Biotechnologia przemysłowa
Biokataliza
- Zastosowanie enzymów w procesach konwersji biomasy roślinnej: dobór warunków enzymatycznego scukrzania różnorodnych produktów ubocznych i odpadów przemysłowych pochodzenia roślinnego
- Charakterystyka hydrolizatów i pozostałości po hydrolizie pod względem składu chemicznego i zastosowania w procesach fermentacyjnych
- Zastosowanie enzymów do enancjoselektywnej konwersji związków organicznych
- Jakościowe i ilościowe oznaczenia wybranych związków chemicznych, np. glukozy i innych cukrów prostych, alkoholi i kwasów organicznych przy użyciu odpowiednich testów enzymatycznych
Biotransformacje
- Biosynteza różnych drobnoustrojowych enzymów, w tym hydrolaz glikozydowych (celulazy, pektynazy, chitozanazy, amylazy), lipaz triacyloglicerolowych i enzymów proteolitycznych w hodowlach wgłębnych i solid state
- Wytwarzanie preparatów enzymatycznych, w tym immobilizacja enzymów i komórek
- Oddziaływanie enzymów mikrobiologicznych z nanorurkami węglowymi i grafenem
- Dobór warunków enzymatycznej konwersji odpadów rolno-spożywczych (zawierających węglowodany, tłuszcze i białka) w produkty o wartości dodanej
- Prowadzenie procesów biotransformacji w środowiskach niewodnych z wykorzystaniem immobilizowanych biokatalizatorów (komórek i enzymów)
- Otrzymywanie na drodze biosyntezy oraz konwersja substancji lipidowych
- Prowadzenie procesów biotransformacji chitozanu do związków użytecznych przemysłowo
Bioremediacja
- Biosolubilizacja węgla brunatnego
- Bioremediacja gruntów zanieczyszczonych związkami ropopochodnymi (olej napędowy, olej transformatorowy, olej popirolityczny, frakcje destylacji ropy naftowej)
- Innowacyjne technologie bioremediacji (preparaty enzymatyczne, sorbenty, biosurfaktanty)
- Monitoring procesów bioremediacji przy wykorzystaniu parametrów biochemicznych i fizyko-chemicznych
- Biodegradacja materiałów odpadowych (guma)
- Izolacja, screening i wykorzystanie endofitów w bioremediacji
- Biodegradacja biodiesla
Biotechnologia molekularna
Identyfikacja taksonomiczna drobnoustrojów w oparciu o techniki biologii molekularnej
- poszukiwanie homologicznych sekwencji DNA i tworzenie drzew filogenetycznych
Technologia rekombinacji DNA in vitro
- izolowanie i analiza różnego pochodzenia kwasów nukleinowych (plazmidowy, chromosomalny i metagenomowy DNA oraz RNA mikroorganizmów),
- konstrukcja drobnoustrojowych bibliotek genów,
- dobór starterów i warunków do wykonania reakcji PCR i sekwencjonowania,
- analiza restrykcyjna fragmentów DNA, wykonanie map restrykcyjnych,
- ekspresja rekombinowanego genetycznie DNA w bakteriach i drożdżach
Analiza bioinformatyczna sekwencji DNA całych genomów mikrobiologicznych
- składanie dłuższych sekwencji z pojedynczych odczytów, tworzenie pojedynczych kontigów,
- annotacje wygenerowanych kontigów, w tym odnalezienie rejonów kodujących białka oraz przypisanie im funkcji na podstawie homologii z dostępnymi bazami danych
Proteomika
- analiza profili białek dzikich szczepów drobnoustrojów oraz ich mutantów za pomocą dwuwymiarowej elektroforezy żelowej (2-D),
- identyfikacja białek różnicujących przy wykorzystaniu odpowiedniego oprogramowania komputerowego, np. PDQueast
Inżynierowanie białek
- typowanie i analiza mutacji w docelowym białku na podstawie przyrównań sekwencyjnych i strukturalnych z wzorcowymi matrycami,
- racjonalne projektowanie biokatalizatorów o pożądanych cechach w oparciu o techniki ukierunkowanej mutagenezy,
- wykorzystywanie technik ukierunkowanej ewolucji w celu pozyskiwania nowych, unikatowych białek enzymatycznych,
- projektowanie, poprzez modelowanie homologiczne, struktur przestrzennych zinżynierowanych bądź natywnych białek w oparciu o podobieństwo sekwencyjno-strukturalne, dokowanie in silico substratów w centrum aktywnym białek
Bakteryjna nanoceluloza
Zastosowanie i molekularne aspekty biosyntezy
- Poznanie mechanizmu ruchliwości bakterii Gluconacetobacter xylinus i jego wpływu na strukturę bionanocelulozy
- Poznanie mechanizmu biosyntezy celulozy i jego regulacji w przypadku Gluconacetobacter xylinus
- Identyfikacja genów mających wpływ na biosyntezę bionanocelulozy, w tym szczególnie różnicujących szczepy Gluconacetobacter xylinus pod kątem wytwarzania błon celulozowych
- Ekspresja, oczyszczanie i charakterystyka wybranych białek z Gluconacetobacter xylinus
- Intensyfikacja produkcji bionanocelulozy i modyfikacja struktury błon celulozowych
- Badania krystalograficzne natywnych białek i ich kompleksów z ligandami oraz peptydów i małocząsteczkowych związków syntetycznych.
- Określanie struktur krystalicznych biocząsteczek na podstawie eksperymentu dyfrakcyjnego na monokryształach.
- Analiza oddziaływań białko-ligand np. enzym-inhibitor, przeciwciało-ligand; białko-białko; białko-kwasy nukleinowe.
- Zastosowanie badań krystalograficznych do wyznaczania struktury białek będących potencjalnym celem terapeutycznym.
- Badania strukturalne związków biologicznie czynnych w aspekcie wykorzystania w medycynie i biotechnologii
- Określanie właściwości białek użytecznych biotechnologicznie na podstawie informacji strukturalnych.
- Wykorzystanie krystalografii i NMR ciała stałego jako technik komplementarnych w badaniach strukturalnych biocząsteczek.
- Rozwój metodyki krystalograficznej: optymalizacja procesu krystalizacji i eksperymentu dyfrakcyjnego oraz krioprotekcji, tworzenie pochodnych białek z atomami ciężkimi do pomiarów techniką MAD lub SAD.
- Modelowe badania nad metodami detekcji rzadkich modyfikacji cysteiny w białkach: S-glikozylacji, mono-ADP-S-rybozylacji oraz S-fosforylacji
Biochemia żywności i nutrigenomika
- Charakterystyka surowców i handlowych produktów pochodzenia roślinnego pod kątem składu jakościowego i ilościowego witamin, barwników roślinnych, aminokwasów, kwasów organicznych i związków polifenolowych
- Określanie aktywności antyoksydacyjnej substancji wzorcowych i potencjału antyoksydacyjnego żywności metodami in vitro (ABTS, DPPH, FRAP, TBAR’s)
- Badanie stabilności składników żywności w warunkach symulowanego trawienia in vitro
- Określanie interakcji pomiędzy związkami polifenolowymi a enzymami trawiennymi
- Charakterystyka prozdrowotnego działania składników warzyw i owoców (polifenole, glukozynolany, izotiocyjaniany, terpeny) oraz związków syntetycznych w warunkach in vitro (hodowle komórkowe) ze szczególnym uwzględnieniem syndromu metabolicznego i innych chorób cywilizacyjnych
- Określanie cytotoksyczności, efektywności i molekularnych podstaw działania chemioterapeutyków wobec komórek różnych linii nowotworowych
- Wykonywanie testów biozgodności materiałów w zakresie toksyczności komórkowej in vitro
- Badania nad metodami promującymi proces unaczynienia w obrębie trudno gojących się ran, czyli nad strategią tzw. terapeutycznej angiogenezy
Kolekcja drobnoustrojów IBT
Kontakt: dr inż. Aneta Białkowska (aneta.bialkowska@p.lodz.pl; tel. +48 42 631 34 29)