+

Wikamp







Fb

 
 

Dr inż. Agata Łącka

Szukasz pracownika ? przejdź do listy pracowników
Szukasz jednostki ? przejdź do struktury Wydziału

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Analiza żywności, immunoreaktywność składników żywności

Obrazek użytkownika Agata Łącka
Dr inż.
Agata
Łącka

Stanowisko

Adiunkt

E-mail

agata.lacka@p.lodz.pl


Działalność dydaktyczna

Ćwiczenia rachunkowe i zajęcia laboratoryjne z chemii nieorganicznej i analitycznej, laboratorium z toksykologii

Publikacje po 2000 roku
  • U. Kucharska, J. Duda, A. Łącka Oznaczanie zawartości kwasu L-askorbinowego,beta-karotenu i likopenu w handlowych produktach sojowych, Zesz. Nauk. PŁ, Chemia Spoż. Biotechnol. Nr 893, 66, 55 - 67, 2002
  • A. Łącka, J. Leszczyńska, Metody oznaczania L-karnityny, Wiad. Chem., 56 (3-4), 341 - 360, 2002
  • J. Leszczyńska, A. Łącka, U. Pytasz, J. Szemraj, J. Lukamowicz, A. Lewiński, The effect of proteolysis on the gliadin immunoreactivity, Pol. J. Food Nutr. Sci., 11, SI 2, 145 - 148, 2002
  • J. Leszczyńska, A. Łącka, J. Szemraj, J. Lukamowicz, H. Żegota, The influence of gamma irradiation on the immunoreactivity of gliadin and wheat flour, Eur. Food Res. Technol., 217, 143 - 147, 2003
  • J. Leszczyńska, A. Łącka, J. Szemraj, J. Lukamowicz, H. Żegota, The effect of microwave treatment on the immunoreactivity of gliadin and wheat flour, Eur. Food Res. Technol., 217, 387 - 391, 2003
  • A. Łącka, J. Leszczyńska, Białka glutenu a alergenność mąki pszennej, Zesz. Nauk. PŁ, 698(z69), 77 - 89, 2005
  • A. Łącka, J. Leszczyńska, Metody obniżania immunoreaktywności alergenów zawartych w żywności, Zesz. Nauk. PŁ, 698(z69), 91-103, 2005
  • J. Leszczyńska, A. Łącka, M.. Bryszewska, The use of transglutaminase in the reduction of immunoreactivity of wheat flour, Food Agric. Immunol., 17(2), 105 - 113, 2006
  • J. Leszczyńska, A. Łącka, The carnitine content in thermally treated meat, Fleishwirtschaft, 22(1), 59 - 61, 2007
  • Leszczyńska J., Łącka A., Majak I., ELISA for the determination of carnitine in meat, Fleischwirtschaft, 2008, 2, 68-70
  • Leszczyńska J., Łącka A., Bryszewska M., Brzezińska-Błaszczyk E., Usefulness of rabbit anti-QQQPP peptide antibodies to wheats flour antigenicity studiem, Czech. J. Food Sci., 2008, 26, 24 – 30
  • Leszczyńska J., Bryszewska M., Łącka A., Wolska K., Żegota H., Immunoreactivity reduction of wheats flour proteins modified by the treatment with subtilisin, Pol. J. Food Nutr. Sci., 2008, 58, 339 – 344
  • Leszczyńska, J., Diowksz, A., Łącka, A., Bryszewska, M., Wolska, K., Ambroziak, W., Decrease of wheat flour allergenicity via lactic acid fermentation. Food & Agricultural Immunology; 2009, 20 (2), 139 – 145
Przebieg kariery naukowej

Magister: 1993, Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii, Politechnika Łódzka
Doktor: 2003, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

bacaif

 

sk

towaroznastwo

sk

 

bacaif

 

sk

 

 

Jednostki