+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Barbara Sikora

Szukasz pracownika ? przejdź do listy pracowników
Szukasz jednostki ? przejdź do struktury Wydziału

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Biotechnologia przemysłowa:

  • biosynteza enzymów (dekstranaza, glukozylotransferaza, fruktozylotransferaza), unieruchamianie, oczyszczanie, charakterystyka.
  • enzymatyczna synteza prebiotycznych oligosacharydów (glukooligosacharydy, fruktooligosacharydy)
  • synteza glukanów, reakcje glukozylacji
Obrazek użytkownika Barbara Sikora
dr inż.
Barbara
Sikora

Stanowisko

adiunkt

E-mail

barbara.sikora@p.lodz.pl

Adres

Instytut Biochemii Technicznej,

ul. Stefanowskiego 4/10

90-924 Łódź

Konsultacje dla studentów

czwartek 13-15



Działalność dydaktyczna

Wykłady

  • Biochemia - dla studentów studiów zaocznych I stopnia
  • Procesy izolacji i oczyszczania bioproduktów  - dla studentów II stopnia kierunku Biotechnologia, specjalnosci -Biochemia Techniczna i Biotechnologia molekularna
  • Procesy izolacji i oczyszczania bioproduktów - wykłady fakultatywne
  • Technologia biokonwersji - dla studentów II stopnia kierunku Biotechnologia, specjaności Biotechnologia Środowiska

Ćwiczenia audytoryjne

  • Ćwiczenia audytoryjne z biochemii -dla studentów I stopnia kierunku Biotechnologia

Laboratorium

Prowadzenie zajęć laboratoryjnych z:

  • Biochemii
  • Biotechnologii ogólnej
  • Technologii Biokonwersji
  • Specjalizacyjnych dla studentów I stopnia kierunku Biotechnologia, specjalności Biochemia Techniczna i Biotechnologia molekularna

Opieka nad pracami inżynierskimi i magisterskimi

Opiekun praktyk dla studentów I i II stopnia kierunku Biotechnologia, specjalności Biochemia Techniczna i Biotechnologia molekularna

Patenty i zgłoszenia patentowe
  •  Sposób wytwarzania dekstranazy“  - patent 2001
  • Sposób wytwarzania fruktozylotransferazy, patent 2012

  • Sposób wytwarzania preparatu unieruchomionej fruktozylotransferazy - patent 2013

  • Sposób otrzymywania mieszaniny fruktooligosacharydów - zgłoszenie patentowe 2015

  • Sposób otrzymywania 2,3-butanodiolu - zgłoszenie patentowe 2015

 

    Publikacje po 2000 roku
    •  Sikora B, Kubik C., Kalinowska H., Gromek E., Białkowska A., Jędrzejczak-Krzepkowska M., Schütt F. , Turkiewicz M (2015) Application of byproducts from food processing for production of 2,3-butanediol using Bacillus amyloliquefaciens TUL 308, Preparative Biochemistry and Biotechnology Prep Biochem Biotechnol 2015 Oct 13. Epub 2015 Oct 13
    • Białkowska A., Jędrzejczak-Krzepkowska M., Gromek E., Krysiak J., Sikora B., Kalinowska H., Kubik C., Schütt F., Turkiewicz M. (2015) Effects of genetic modifications and fermentation conditions on 2,3-butanediol production by alkaliphilic Bacillus subtilis TUL 322, Applied Microbiology and Biotechnology (in press)
    • Białkowska A., Gromek E., Krysiak J., Sikora B, Kalinowska H., Jędrzejczak-Krzepkowska M., Kubik C., Lang S., Schütt F., Turkiewicz M. (2015) Application of enzymatic apple pomace hydrolysate to production of 2,3-butanediol by alkaliphilic Bacillus licheniformis NCIMB 8059, Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology, 2015 Dec;42(12):1609-21. doi: 10.1007/s10295-015-1697-3. Epub 2015 Oct 7
    • Stańczyk Ł., Struszczyk K., Szczęsna -Antczak M., Rzyska M., Włodarczyk A., Sikora B., Piotrowicz-Wasiak M., Hiler D., Antczak T.  (2010) Utilization of biomass for preparation of environmentally friendly polymer materials. Acta Biochim. Pol. Vol.57 nr 4 Suppl. s.22
    • Kubik C., Sikora B., Bielecki S. (2004) Immobilization of dextransucrase and its use with soluble dextranase for glucooligosaccharides synthesis, Enzyme and Microbial Technology , 34, 555-560
    • Kubik C., Sikora B. (2004) Biosynteza sacharydów przez bakterie z rodzaju Leuconostoc. Rozdział do monografii Bakterie fermentacji mlekowej. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 255-274
    • Kubik C., Sikora B., Galas E., (2000 Dekstranosacharaza Z Leuconostoc mesenteroides - mechanizm biosyntezy dekstranu i oligosacharydów. Biotechnologia, 2, 98-110
    • Kubik C., Galas E., Sikora B., Hiler D. (2000) Isomaltooligosaccharides production by enzymatic methods. In: Bielecki S., Tramper J., Polak J. editors. Food biotechnology, p.157-62

     

    Hobby
    • Turystyka piesza i rowerowa
    • Dobry film

    Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

    Polecamy

     

    bacaif

     

    sk

    towaroznastwo

    sk

     

    bacaif

     

    sk

     

     

    Jednostki